maanantai 29. syyskuuta 2014

Ma 29.9. – Ratkaisun avaimet

Tänään -

Ap: lepo.

Ip: crosstrainer 60min.

Polkiessani krossaria katselin dokumenttia vakavasta uhasta, jonka isokulkurinirkot aiheuttavat länsimaiselle hyvinvoinnille. Samalla oma vastuuntuntoni yhteiskunnallisista ongelmista kasvoi uusiin mittoihin. Siinä sitten kun onnuin portaita ylös kellarista tein päätöksen, että nyt saa valitus loppua ja on tartuttava toimeen. Jos en ole osa ratkaisua, niin olen osa ongelmaa! Eli tässä tapauksessa ortopediongelmaa.

Minullahan on nyt vallan avaimet käsissäni, kun siis olen opetushallituksen koulutustoimikunnan varajäsen. Hahmottelin jo esitystäni ortopediongelman ratkaisuksi. Tämä on tosin vasta drafti.

Arvoisa koulutustoimikunnan puheenjohtaja,

Maassamme on huolestuttava kestävyysvaje. Tulevaisuudessa kasvu on entistä enemmän kiinni nuorison oikeasta koulutuksesta ja resurssien kohdentamisesta tuottaville aloille. Olen laatinut kolmikohtaisen ohjelman, jolla voidaan oleellisesti vähentää ns. ortopediongelman aiheuttamaa resurssien haaskausta, joka vastaavasti vie fokusta pois oikeasti tuloksia tuottavilta aloilta, kuten kirurgiasta ja keinoelimistä. Tämän ohjelman toteuttaminen kasvattaa laskelmieni mukaan BKT:tä 1,5% vuoteen 2030 mennessä.

1. Ortopedien peruskoulutus lakkautetaan ja korvataan yläkoulun 8. luokan terveystiedon kurssia muokkaamalla. Puolikas jakso syyslukukauden aikana riittänee perustietojen kouluttamiseen koko väestölle. Otetaan nuo ylimääräiset tunnit vaikka vähentämällä musiikkitunteja. Lisäksi ortopedien terveyskeskuksessa suoritettava harjoittelujakso korvataan oppilaiden leikkimielisellä harjoitustyöllä, joka korvaa yhden joutavan TET-jakson yläkoulussa. Tuolla harjoitusjaksolla oppilaat harjoittelevat keskenään ortopediadiagnoosien tekoa ns. ortopedin diagrammia käyttämällä.


Olisi naiivia kuvitella, että tämä vielä riittäisi korvaamaan nykyiset ortopedit. Siksi ohjelmassani on vielä kaksi muutakin kohtaa.

2. Jalkakirurgia on tärkeää ja sillä saadaan tuloksia aikaan (kuten vaikkapa Ilkka Tulikoura). Tällä kirurgialla on löyhä linkki ortopediaan. Siksi ehdotankin, että kirurgian opintoihin sisällytetään yksi opintoviikko ”anatomiaa ortopedin tyyliin”. Siinä varmistetaan, että tärkeimmät jalan osat, kuten polvi, nilkka ja akillesjänne tulevat kirurgille tutuksi. Syventävissä opinnoissa voidaan vielä käydä läpi niitä rustoja jänteiden ympärillä. Näin varmistetaan, että jatkossakin Suomi tuottaa jalkaleikkaukset urheilumaailman tähdille.

3. Yo kahdella toimenpiteellä on useimmat ortopedin asiantuntemusalueelle osuvat tehtävät saatu allokoitua tehokkaammin muualle. Mutta jäljellä on vielä yksi tärkeä alue: kortisonipiikit. Uusitun ortopedikoulutuksen ainoa tavoite onkin ehdotukseni mukaisesti kortisonipiikin antaminen. Tämä koulutus on kaksiosainen. Ensin (a) neuvolan täti opettaa itse pistoksen ja sitten (b) ”anatomiaa ortopedin tyyliin” kurssilla opetellaan piikittämisen kohteet (voidaan suorittaa myös kirjekurssina).

Terveisin,
varajäsen Haavisto


En ole katkera, mutta kuitenkin...

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Aika hyvä :-)

Tosin kun serkkupoika on ortopedi ja kun viimeksi tavattiin 2012 niin hän sanoi olevansa myös yleiskirurgi luuston etc. alueella.

Onko sinulla nyt tuossa jutussa siis kohtalaisen suuri asiavirhe???

pjh kirjoitti...

Pointtihan siis nimenomaan oli, että ortopedejä ei tarvita (paitsi antamaan kortisonipiikkejä). Yleiskirurgi on ihan loistava juttu ja voi leikkailla luustoja ihan OK. Serkkupoikasi on siis protestini ulkopuolella;-)
Kannattaa poistaa se ortopedi-maininta käyntikortista ja korostaa kirurgia-aspektia...

Unknown kirjoitti...

Ok. Mutta kaaviossa on kuitenkin bugi kun se ei ota kantaa Buranaan ;-).

Lisäksi ohjeistukseen pitää lisätä, että minimi resepti on oltava 1068kpl. Ja kun Hyssälän Lissunlässy otti kelakorvauksen pois niin treenimäärät tippui jotenka Buranalle korvausoikeus takaisin.

Ja vielä, jos vrk:ssa käyttövolyymi ylittää 50mg/kg niin ibulle täyskorvaus.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo ortopedin diagrammi on kyllä vertaansa vailla! Ja tuossahan toteutuu lääketieteen "Primum non nocere" - periaate, eli ettei ainakaan hoitotoimilla (leikkauksella tms) tehdä lisäharmia. Voisinkin houkutella yhden tutun ortopedin mukaan järvenkierrolle, niin voisit ajaa tuota opetusmalliasi myös subspesialiteetteihin erikoistumiseen! :-)

gallardo