sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Ma-su 27.2.-5.3. - Viikko 9

Oli kuulemma hiihtolomaviikko. En hiihtänyt ja muutenkaan en elämässä havainnut mitään eroa, kun minulla on muutenkin vain pelkkää lomaa.

Ma 8km, 43min

Kevyt päivä hyvällä fiiliksellä. Aamulla polkemista ja illalla pieni hölkkä.

Ap: crosstrainer 40min.

Ip: kevyt 8.0km, 43:10, 5:24/km.

Ti 7km, 38min

Ap: kevyt 7.0km, 37:48, 5:24/km.

Aamuhölkkä. Olin nukkunut huonosti ja ei oikein jaksanut.
Helmikuu tuli jo täyteen, mutta en ole vieläkään jaksanut päivittää harkka-excelin summatauluja tälle vuodelle, joten en tiedä paljonko kilsoja on tullut tammi- ja helmikuussa. Varmaan parempi niin, koska luku on todella pieni.

Ip: lepo.

Lintsausta. En oikein muista miksi.

Ke 17km, 1h 31min

Ap: kevyt 8.0km, 42:49, 5:21/km.

Aamuhölkkä matolla. Pakkopullaa.

Ip: 9.3km, 48:15, 5:11/km.

Kävin illalla hallissa, mutta en oikein jaksanut tehdä mitään, kun kukaan ei pakottanut. Vetsku oli kyllä kannustamassa, mutta taisin jättää muutamaan säälittävään tonniin. Ei ollut hyvä fiilis.

To 7km, 38min

Ap: kevyt 7.0km, 38:05, 5:26/km.

Aamuverkka matolla.

Ip: lepo.

Piti kyllä juosta, mutta ei nappaa.

Pe 21km, 1h 44min

Ap: kevyt 7.0km, 38:07, 5:27/km.

Aamuverkka matolla.

Ip: 13.9km, 1:05:41, 4:44/km.

Tuollaista puolireipasta hallissa. Sattuu jalkoihin, kun juoksee noin pitkään alle vintsaa.

La 15km, 1h 20min

Ap: kevyt 7.0km, 38:08, 5:27/km.

Aamuverkka matolla.

Ip: kevyt 8.0km, 42:09, 5:16/km.

Pakko oli juosta toinen mattolenkki, jotta satasen viikkokilsat säilyisivät mahdollisuutena.

Su 27km, 2h 15min

Ap: pitkä 26.6km, 2:14:36, 5:04/km.

Järvenkierto gallardon ja Professorin kanssa. Mjev hölkkäili myös vastaan Winterin mutkaan. Oli kyllä jalat väsyneet, mutta hienossa kelissä kulki yllättävän hyvää vauhtia ja mehän menimme melkein vintsaa. Ja pitää myös vielä mainita, että Proffa tuli mukaan Puljulta, joten sekin lähtöpaikka on taas pitkästä aikaa aktiivinen!
Mukava lenkki ja hyvät jutut!

Ip: lepo.

Katselin tietysti Lahden kisojen päätösmatkan. Oma koko kisojen mitaliveikkaukseni meni ihan metsään, kun Suomi rohmusi 5 mitalia ennakoimieni 3 sijaan. Naisten viestipronssi ja miesten kaksi henkilökohtaista mitalia osui oikeaan, mutta Kristan hopea ja miesten pariviestin pronssi yllättivät. Hyvä niin!
Kristan hopea avausmatkalla oli kyllä ihan käsittämätön ja en ymmärrä mistä se tuli! Loppukisat Krista kilpaili hyvin sillä omalla normaalitasollaan, mutta olipa hienoa, että löytyi siihen alkuun tuollainen piikki. Tosin se nostatti ihan turhan hypetyksen lehdistössä ja odotukset olivat loppuviikolle epärealistiset.
Silti mielestäni koko kisojen hienoin suomalaissuoritus oli Heikkisen pronssi päätöspäivänä. En olisi ikipäivinä uskonut sen olevan mahdollista ja olin ihan puulla päähän lyöty, kun Heikkinen tuli intiaanikukkulalla taisteluun ja vielä pärjäsi kirissä! Häikäisevä suoritus! Tosin jos Iivo ei olisi kaatunut pariviestin ankkuriosuudella, niin siitä tulossa ollut kulta olisi myös ollut aivan mieletön veto.
Kulta on tietysti kulta ja Iivon suoritusta 15km:llä ei voi vähätelllä, mutta jotenkin en itse jaksa syttyä noista perinteisen hiihdoista ihan samalla tavalla. Ovathan ne tietenkin ihan oikeita lajeja, mutta jotenkin siinä on samanlainen tuntu kuin jos seipäässä olisi vielä erillinen laji puuseipäille, tai jos korkeudessa olisi rinnakkaislaji, jossa ei saa flopata. Pertsaan ei vaan maailmalla panosteta ollenkaan samalla tavalla kuin vapaan hiihtoon, joten siksi pidän vapaan menestystä paljon kovempana suorituksena. Toivottavasti pertsa häviää kisakalentereista mahdollisimman pian.
Joka tapauksessa ihan nappiin meni Suomen kisat. Ja Kristahan voi vielä saada 30km mitskun, jos doping-testaus toimii ja ne neljä norjalaista saadaa heivattua pois siitä edestä.

Viikko 9 (27.2.-5.3.2017)

Juoksua 102km (5:12/km).
Liikuntaa yhteensä 10h 10min.

Sain juuri ja juuri tikistettyä toisen peräkkäisen satasen viikon, mutta trendi oli jo taas huonompaan suuntaan.
Ensi viikolla sitten vähemmän juoksua.

2 kommenttia:

Kuntoilija kirjoitti...

Mielipiteesi perinteisestä hiihdosta provosoi minut kommentoimaan :)

Kyllähän pertsa tulee säilymään hiihdon kilpailumuotona - onneksi, sillä monet eri tekniikat ovat lajin rikkaus. Tasatyönnön yleistyminenkään ei ole mikään ongelma kun reitit vain ovat riittävän vaativia. Tässä pari mielenkiintoista linkkiä aiheesta:

http://fasterskier.com/fsarticle/fis-rules-for-shorter-classic-poles-to-defend-classic-technique/

http://www.vismaskiclassics.com/news/double-poling-threat-or-future

Lainaus: "Toni Roponen and John Kristian Dahl seem to be on the same page with Martin and have classic skiing, in all its forms, as a pivotal part of our cross-country skiing heritage and experience. Skating and classic techniques co-existing makes this sport so interesting and gives us a chance to enjoy the sport in many different ways. The only thing they are really concerned about is the lack of snow that may indeed be the real thing killing our beloved sport, not the various forms of ski techniques."

Mutta se on myös sanottava, että väliaikalähdöillä tapahtuvat kilpailut ovat niitä hiihdon "kuninkuusmatkoja". Tässä yksi mielenkiintoinen kysely aiheesta: https://www.ski-lines.com/articles/20521-fis-race-format-survey-interval-starts-more-popular-than-mass-starts

pjh kirjoitti...

^Olisinkin kovasti ihmetellyt, jos joku perinteisen hiihdon puolustaja ei olisi reagoinut;-)
Hieno lajihan perinteinen hiihto on, ja minä olen seurannut maailman cupia ihan yhtälailla vapaalla ja pertsalla. Ja hienointa on, että suomalaiset pertsalla pärjäävät melko hyvin (tai ainakin vähemmän huonosti).
Itse asiassa puuseipäällä hyppääminen ja kierähtäminen korkeushypyssä olisivat myös edelleen yhtä upeita lajeja. Molemmissa niissäkin lajeissa on aikanaan keksitty keinoja kieltää tehokkaampia tapoja saada parempia tuloksia. Eihän tässä mitään oikeita tai vääriä vastauksia ole.
Yritin tässä miettiä onko uinti hyvä vertailukohde, kun siinäkin keksitään keinoja uida hitaammin huonoilla tyyleillä, mutta ei se taida olla. Eri uintityylien ero on suurempi kuin hiihdossa pertsan ja vapaan. Samat urheilijat menestyvät paljon harvemmin eri uintilajeissa kuin eri hiihtolajeissa. Molemmissa menestyjiä kuitenkin on, ja selityksenä eroon voi tietysti olla myös hiihdon marginaalisuus uintiin verrattuna. Silti uinnissakin vapaauintia yleisesti pidetään vähän "arvokkaampana" kuin muita tyylejä. Mutta joka tapauksessa uintikin on esimerkki, että lajissa, jossa yritetään liikkua mahdollisimman lujaa, voidaan silti tehdä erikoisia sääntöjä, joilla hidastetaan vauhtia, ja hyvin menee silti;-) Onhan tämä loputon suo ja harmaata aluetta riittää.
Objektiivinen fakta kuitenkin on, että vapaan hiihto on kansainvälisesti suositumpaa kuin pertsa ja ero varmaankin jatkossa vain lisääntyy, kun pertsaamaton sukupolvi nousee ja pertsan+"perinteiden" perään haikailijat poistuvat sieltä pahamaineisesta urheilun johtoportaasta. Ei se pertsasta sen huonompaa tee, mutta menestys vapaalla on mielestäni arvokkaampaa, koska siellä on kovempi kilpailu. Siksi siis innostun enemmän vapaan menestyksestä. En itse usko, että näin marginaaliseen lajiin jatkossa mahtuu kahta eri tyyliä. Mutta voi tosiaan olla, että hiihto kuihtuu kokonaan ennenkuin pertsa ehtii hävitä maailmankartalta. Siis tuon lumen puutteen ja siitä syntyvän harrastajaporukan pienenemisen takia.