Juoksua 69km (5:30/km)
Liikuntaa yhteensä 6h 20min.
Jouluviikon isoin anti on ollut se, että vihdoinkin sain lopetettua syömisen ja paino on nyt kääntynyt oikeaan suuntaan. Onhan tässä pitkä matka Menjo-painoon, mutta ainakin matka on alkanut!
Kävin viikolla kerran hallissa, mutta kun olin yksin, niin eihän siitä treenistä mitään tullut. Mutta ei se maksanut kuin 2.20eur.
Viikonloppu sen sijaan oli hyvä. Lauantaina oli poikkeava järvenkierto, johon Vimpat olivat järjestäneet hienon glögi+munkki-tarjoilun Pyynikin näkötornille. Keli oli talvinen, mutta ihan kivasti tuo kierto sujui 5-6 hengen porukalla. Uusi jouluperinne on syntynyt!
Jouluaattona oli tuttu Harhan joululenkki aamulla jo 11. kerran. Nyt meitä oli mukana jopa 4!
Asian vierestä, kun talvella mattouoksu on niin ajankohtaista: Luin juuri HS:n artikkelin Alisa Vainiosta ja nyt on pakko avautua. Kommentti ei liity Vainioon vaan mattojuoksuun, jota itsekin teen silloin tällöin (tai siis hölkkään, en juokse niinkuin Vainio).
Tässä lainaus HS:n artikkelista liittyen Vainion erääseen mattotreeniin:
"[…] Vainio juoksi viimeisen tonnin 3.20 minuuttiin. Radalla aika vastaisi noin kolmen minuutin loppuaikaa, koska matossa askeleen kosketuspinta on erilainen kuin tartanilla."
Tällaisia kommentteja saa lukea vähän väliä. Välillä matolla juokseminen on hitaampaa niinkuin tässä kommentissa, ja välillä se on paljon nopeampaa, kun "alusta liikkuu itsestään". Tässäkin tapauksessa jutun kirjoittaja (Ari Pusa) vain heitti tuon kosketuspinta-kommentin jonkinlaisena faktana ja olisi kiva tietää mihin se perustuu.
Oma ymmärrykseni edelleen on, että mattojuoksussa on tasan yksi oleellinen ero "oikeaan" juoksuun, eli ilmanvastuksen puuttuminen. Toinen epäsuora juttu on se, että matto on yleensä sisällä, missä ilmanvaihto on ulkoilmaa huonompaa ja lämpötila ehkä korkeampi, mutta se ei liity mattoon. Mutta alustaan ei liity mitään maagista. Alustoja on erilaisia ja matto ei liene niitä huonoimpia. Vai onko jollain tiedossa jotain muuta?
Mutta moni varmaan nyt mielellään lukee, että radalla kulkee 20s/km kovempaa kuin matolla;-) Mattojuoksun fysiikka varmaan pysyy mysteerinä jatkossakin ja 50% on sitä mieltä, että matolla kulkee kovempaa ja toinen 50%, että kulkee hiljempaa…
Tässä se HS:n artikkeli: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005496220.html?share=c05e15b59d9f225e731b36db6887249e
2 kommenttia:
Pusan heittoon kiinnitin minäkin huomiota, ja kävi mielessä että noinkohan urheilija ja valmentaja väitteen allekirjoittavat. Voihan toki olla että matossa oli nousukulmaa, joskaan sanamuoto ei siihen kyllä vihjaa.
Uusimmassa Juoksijassa (s. 39) oli myös Janne Holménin kommentti mattojuoksuun: "Juoksumatto ei harjoituksellisesti aivan täysin vastaa paljaan maan harjoittelua, koska varsinkin pohjelihakset pääsevät tällöin helpommalla, ja myöhemmin keväällä alustan vaihtuminen vaativammaksi saattaa johtaa vammoihin." Olisipa hauska kuulla blogistin vastine tähän!
Ihmettelin tuota Holmenin kommenttia, mutta lopulta sivuutin sen ajattelemalla, että hän tarkoittaa mattoalustan "pehmeyttä" verrattuna vaikka asfalttiin. En osaa arvioida kuinka tuo pehmeys vaikuttaa pohjelihasten rasitukseen, mutta en keksi mitään muuta taustaa tuolle kommentille. Ehkä myös epätasaisen alustan kompensointi voisi ulkona rasittaa pohkeita?
Lähetä kommentti