lauantai 6. elokuuta 2016

Ke-pe 3.-5.8. - Korkeuspuuhastelua

Tämä jakso meni puhtaasti pyöräillessä. Ei jalka nyt ihan tuosta polkemisestakaan ole ihastunut, mutta paljon paremmin se onnistuu kuin juoksu. Kaikkea muutakin on tullut puuhasteltua ja avaudunkin tässä yhdestä hienosta jutusta;-)

Ke -

Pyöräily 2h. Kävin viikon kohokohtana illalla pyörällä katsomassa Pirkkalan hölkkää ja singahtelin siellä mäkistä reittiä ylös ja alas. Hienoja suorituksia nähtiin tukuittain ja Markon voittoveto M40-sarjassa jäi erityisesti mieleen mogulin Pokemonien lisäksi. Onnittelut vielä molemmille!

To -

Pyöräily 2h. Vuoden eka Säijän lenkki.

Pe -

Pyöräily 2h. Markon kanssa Kangasalan suuntaan.

Minulla on tässä hesselöinnin ohella menossa monia pikkuprojekteja. Aloin sattuneesta syystä pohtia juoksureittien korkeuskäyriä ja erityisesti tulevan SAUL:n SM-kympin reittiä. Sehän on tunnettua, että kaikki reittien julkaistut korkeuskäyrät erilaisista mittareista ovat enemmän tai vähemmän garbagea tai "suuntaa antavia" ja niihin ei voi luottaa yhtään. Löysin tähän liittyen mittarimiehen nirvanan maanmittauslaitoksen sivuilta! Siellä on nykyisin open data -hankkeen puitteissa vaikka mitä dataa saatavana. Innostuin tuosta karttatouhusta ja tutustuin tähän dokumenttiin erilaisista Suomessa käytetyistä koordinaattijärjestelmistä. Enpä olisi osannut arvata miten hieno nysvärin maailma tuolta avautui;-) Kyllä kaduttaa, että en aikoinaan tajunnut valita uraa maanmittarina.

Hienointa on, että Maanmittauslaitoksella on ladattavana lähes koko Suomen kattava 2m korkeusmalli. Eli tarkkoja laserkeilauksella mitattuja korkeusarvoja (lähes) koko Suomesta mitattuna 2m x 2m gridillä! Lupaavat siellä tarkkuudeksi keskimäärin 30cm. En tiedä olisikohan tämä data käytössä suunnistuskartoissa vai kuka siellä arpoo ne korkeuskäyrät? Tästä minä vasta innostuinkin, kun olen aina ollut kiinnostunut korkeudesta, minkä osoittaa myös tämä urheilu-urani alkuajoilta oleva kuva, jossa selvitän noin 180cm korkeudella olevan riman hienosti saksityylillä.


Tuo korkeusdata on saatavana vain ladattavina tiedoistoina 6km x 6km karttalehtinä. Sitä ei ole (vielä) kätevämmin saatavana jonkun web-interfacen kautta, joten sen käyttäminen on vähän työlästä. Sain kuitenkin askarreltua systeemin, jolla lasken korkeuskäyrän GPS-pisteiden avulla määritellylle juoksureitille. Samalla saan tietysti reittien korkeuserot ja kehittelin oman määrittelyni sille kuinka lasketaan mahdollisimman järkevästi reitin noususumma (en löytänyt mitään yleisesti hyväksyttyä määrittelyä).

Ohessa muutama esimerkki, eli ensin Pirkkalan hölkän korkeuskäyrä (alkuperäiselle reitille). Sitten samalla skaalalla SAUL:n SM-kymppien korkeuskäyrät viime vuodelta Vuoreksesta ja tulevalta reitiltä Pirkkahallilta. Tästä eteenpäin pjh:n mittauspalvelu sisältääkin sitten korkeuskäyrät;-)

Ao. kuvat perustuvat Maanmittauslaitoksen maastotietokannan 2m korkeusmallin dataan (8/2016).
Kriittiset parametrit:
Pirkkalan hölkkä: korkeusero 38.3m, noususumma 171m.
Vetskujen kymppi Vuores: korkeusero 20.8m, noususumma 105m.
Vetskujen kymppi Pirkkahalli: korkeusero 14.5m, noususumma 48m.

Tarkkaavainen lukija huomaa ainakin Vuoreskympin edestakaisen reitin käyrässä pientä hämminkiä verrattaessa kohtia 1.3km ja 8.7km, ja vastaavasti 3km ja 7km. Nuo molemmat kohdat ovat alikulun paikkoja. En tiedä miten alikulut on datassa hoidettu, mutta selvästi korkeusdata jonkin verran poukkoilee siellä ja mitään yksikäsitteistä ratkaisuahan tuollaisen kerrostuman korkeusdataan tasogridillä ei ole. Joka tapauksessa onhan tämä nyt ihan toisen tason dataa kuin joku Garminin arvailu. Tällä datalla leikkimisestä riittää iloa vielä pitkäksi aikaa!
Disclaimer: Sain tämän softan valmiiksi viime yönä, joten data on ihan tuoretta. En yleensä kirjoita bugeja ohjelmiin, mutta on pienen pieni mahdollisuus, että joku glitch paljastuu vielä lähipäivinä, mutta tuskin. Data ainakin näyttää varsin järkevältä reitteihin nähden.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nämä käppyrät on hienoja. Arviolta 120 m kumulatiivista nousua vahvistaa tuntemukset Pirkkalan hölkän radasta.

Nyt kun on tiedossa, että tällainen tarkka tapa mitata reitin profiili on olemassa voidaan ruveta boikotoimaan kisoja jossa sitä ei ole tehty vähintäänkin yhtä hyvin.

Kommentoi Marko

Anonyymi kirjoitti...

Tarkka lukukin tuolla oli, eli 170, eli vielä paljon enemmän kuin äkkiä kuvasta laskee...

Jatkoi Marko

pjh kirjoitti...

Kuten oli puhetta lenkillä eilen, niin tuo noususumma vaihtelee laskutavasta riippuen todella paljon. Nuo minun laskemani luvut ovat "1 metrin suodattimella", eli alle metrin sisällä tapahtuvia korkeusvaihteluja ei huomioida. Eli näin yritän välttää korkeusdatan virheistä johtuvat haamuvaihtelut ja muut mitättömät kuopat. Ehkä se filtteri voisi olla vielä ankarampi ja noususumma sitä kautta vähän pienempi, mutta ajattelin tehdä noin, kun kerran on ilmeisen tarkkaa dataa käytettävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tarkkuus siis parempi kuin täällä:
http://gpspekka.kapsi.fi/
Olen joskus korjannut korkeustiedostoja tällä, mutta en ole löytänyt oikein hyvää webbityökalua tulosten tarkasteluun korjatusta gpx-filestä

pjh kirjoitti...

Kiitos linkistä tuohon GPSPekan sivuun, joka ei ollutkaan minulle tuttu! Sivu laskee ihan samalla lailla reitin korkeuskäyrän kuin tuo minunkin ohjelmani. Ainoa ero on, että tuo sivu käyttää vanhempaa dataa, eli 10m mallia uuden 2m mallin sijasta. Se on siis harvemmalla rasterilla (10m x 10m) ja datan tarkkuudeksi luvataan 140cm, kun se tuossa uudessa mallissa on 30cm (rasterilla 2m x 2m).