sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Ma-su 5.-11.9. - Vielä korkeuskäyristä + viikko 36

Sen verran sain viikolle varovaista hölkkää, että listataan nyt treeni ihan päivittäin. Kaikkiin juoksuihin voisi periaatteessa kirjoittaa eteen "kevyt", mutta eiväthän ne kevyesti menneet.
Pääsin siis joka tapauksessa taas juoksemaan vaikka jalka edelleen vaivaakin. Jalka turtuu aika nopeasti parin kilsan jälkeen eikä tunnu pahenevan lenkin jälkeenkään, joten perusjuoksu alkaa olla mahdollista. Pitänee taas tihentää päiväkirjapäivityksiä, kun äitikin alkaa valittaa ettei pojasta kuulu mitään…

Ma 13km, 1h 06min

Ap: 6.5km, 33:12, 5:07/km.
Ip: 6.5km, 32:47, 5:03/km.

Ti 6km, 34min

Ap: 6.5km, 33:41, 5:11/km + hieronta 45min.
Ip: lepo.

Ke 14km, 1h 14min

Ap: 8.0km, 40:23, 5:03/km.
Ip: 6.5km, 33:29, 5:09/km.

To 14km, 1h 14min

Ap: 8.0km, 40:23, 5:00/km.
Ip: 6.5km, 33:29, 5:09/km.

Pe 16km, 1h 28min

Ap: 6.5km, 33:26, 5:09/km.
Ip: 9.9km, 54:23, 5:31/km.

La -

Tampereen puolikkaan hommissa:
Ap: Kilsatolppien mittausta 3h.
Ip: Kilsatolppien paikalleen kuskaamista ja muuta häröilyä 3h.

Su 10km, 51min

Ap: lepo (toipumista edellisen illan huippu-partysta).
Ip: 10.0km, 50:39, 5:04/km + pyöräily 90min.

Lauantain Tampereen puolikkaan kanssa tuli tehtyä aika paljon reittitöitä. Reittihän ei mikään juoksijan unelma ole, kun mutkaa ja mäkeä löytyy, ja tietöitä on vähän väliä. Marko ja Janne vetivät hurjat 1.19-ajat mikä on kyllä melkoista kyytiä tuollaisella reitillä. Ja reitillähän oli käytännössä ylimittaa noin 50 metriä ja lisäksi mutkat tuovat aina jonkin verran lisää. 1-2 minuuttia lähtee varmasti pois nopealla reitillä.

Askartelin taas korkeuskäyrien kanssa, kun halusin tehdä käyrät tälle reitille. Eipä ollut helppoa ja tällä reitillä konkretisoitui miksi automaattisten korkeuskäyrien teko on vaikeaa. Aiemminhan jo kommentoin, että korkeuskäyrät barometreistä tai GPS-laitteista ovat niin huonoja, että sen takia en ole viitsinyt mokomia käyriä edes tehdä. Maanmittauslaitoksen datasta saa hyvät käyrät, mutta niiden heikko kohta on se GPS-jälki ja sillat!

Sain Markolta GPS-jäljen, jonka perusteella laskin korkeuskäyrän. Tulos ilman mitään sensurointia näyttää seuraavalta. Korkeuseroa reitillä oli 36,1 metriä ja noususumma 244 metriä (mikä on väärin kuten kohta selviää).


Kun tuota käyrää katselee vähän tarkemmin, niin huomaa sen olevan virheitä täynnä. Esim, tuolla 3-4km välillä Kekkosentien sillalla Marko on välillä hypännyt Näsijärveen ja uinut parisataa metriä 8 metriä alempana ja sitten taas kiivennyt takaisin sillalle. Samalla lailla löytyy muitakin paikkoja, joissa rannassa tai sillalla juostessa välillä korkeus yhtäkkiä putoaa ja sitten taas nousee takaisin. Myös Tammerkosken rannassa melko jyrkän rinteen vieressä juostessa tulee samanlaisia virheitä, kun GPS-jälki harhautuu rinteeseen ylöspäin. Nämä virheet siis tietysti johtuvat siitä, että GPS-jälki on epätarkka ja välillä sekoaa reitiltä useita metrejä ja sillalla sillä on iso vaikutus korkeusdataan.
Lisäksi sitten on ihan GPS:stä riippumattomia virheitä siltojen alituksissa, mistä jo aiemmin mainitsin. Niille ei oikein mitään voi, kun Maanmittauslaitoksen data ei osaa antaa erikseen korkeusinfoa sillan alle ja päälle. Kaupunkireitillä näillä virheillä on ihan oikeasti merkitystä.

Koska tunnen reitin varsin tarkasti, niin korjasin koko datan manuaalisesti. Eli etsin ne kohdat, joissa korkeus hyppää väärin ja korvasin väärän datan (kuten uintipätkät) oikealla datalla. Tässä on korjattu käyrä. Korjauksia tuli lähinnä ekalle pohjoisen puolikkaalle, joka siis on enemmän kaupunkialueella ja toinen puolikas etelässä on paljon "helpompi" korkeusmittauksen kannalta, mutta oli sielläkin virheitä GPS:n harhailun takia.


Oppi tästä hommasta oli se, että vaikka tämä MML-data on hieno homma GPS-jäljen kanssa käytettynä, niin tarkkana pitää numeroiden kanssa olla. GPS-datan pitää olla oikeasti tarkkaa, jos haluaa kunnon korkeusdataa. Manuaalinen korjaus on ihan must, mutta tulipahan siihenkin nyt hienot excel-templatet tehtyä!

Vielä sitten ne oikeat numerot: Korkeusero 36.1 metriä ei korjauksissa muuttunut, mutta korjausten jälkeen noususumma oli enää 160 metriä, kun se ennen korjauksia oli siis 244 metriä. Pomppiminen järveen ja takaisin sillalle useassa paikassa vaikuttaa korkeussummaan varsin paljon…

Viikko 36 (5.9.-11.9.2016)

Juoksua 75km (5:11/km).
Liikuntaa yhteensä 8h 45min.

Alkavalle viikolle on yksi selvä tavoite: saada sen verran totuttelua juoksuun, että pääsen järvenkiertoon mukaan sunnuntaina!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ihme, että vaatteet olivat kisan jälkeen läpimärät...
kommentoi Marko

Anonyymi kirjoitti...

Korkeusmittaukseen kannattaa käyttää barometria. GPSllä mittaa vaan absoluuttisen korkeuden alussa ja mahdollisesti joissain kiintopisteissä. Barometrillä mittaa deltaa. Barometriinkin tietysti tuuli ja muuttuva säätila vaikuttaa, mutta yhdistettynä GPSään saadaan toimiva korkeuskäyrä.

Ongelma tietysti on saada tuo barometridata jostain. Garminin laitteissa on barometri mutta datan ulostaminen sieltä voi olla mahdotonta.

pjh kirjoitti...

Barometri on mielestäni huono, koska säämuutokset vaikuttavat niin paljon. On se tietenkin paljon GPS:ää parempi, mutta tuo MML:n data on ihan ylivoimainen molempiin verrattuna. Eikä barometrin tarkkuus yllä edes hyvällä säällä muutenkaan samaan kuin tuo MML:n korkeusdata.
Varmaan tosi hyvän ratkaisun saisi, kun käyttäisi barometri-dataa korjaamaan MML:n "siltavirheitä".