sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

La 11.6. - Tiu täyteen Suomi-juoksussa

Tänään 50km, 4h 31min

Ap: kevyt 8.0km, 41:00, 5:08/km.

Todella kankea aamulenkki kotona ennen Joensuun matkaa. Toivottavasti illalla hölkkä kulkee paremmin.

Ip: maraton 42.2km, 3:49:28, 5:26/km.

Suomi-juoksun maraton Joensuussa. Alku ei ollut lupaava, kun matkatavarani eivät saapuneet Joensuuhun. Vaihto Helsingissä oli liikaa Finavian(?) ammattitaitoiselle henkilökunnalle, vai olisivatkohan olleet lakossa. Voin kertoa, että v*tutus oli melko voimakasta, kun kaikki juoksukamppeet olivat ruumassa. Ihan olin vieläpä maksanut lisämaksun ruumalaukusta, kun se ei sisältynyt alennuslippuni hintaan.

No, mitään ei ollut tehtävissä. Ajoin kisapaikalle noutamaan numeroni ja kyselin alkuasukkailta neuvoja mistä voisi ostaa juoksukamppeita. Starttiin oli reilu puoli tuntia aikaa ja urheiluliikkeet jo kiinni. Minut neuvottiin Prismaan, josta ostin sovittamatta New Balancen kengät, paidan, sukat ja jotkut housun tapaiset. Juoksuhousuja ei ollut kunnollisia lainkaan ja jouduin ostamaan sellaiset hip-hopparin löysät shortsit. Ei ollut vaikea arvata, että suihku kisan jälkeen ei olisi nautinto erilaisten hiertymien takia.

Ehdin kuitenkin starttivivalle ja 10 sekuntia jäi vielä varaakin. Juoksin pakasta revityillä vermeillä tasaisen hölkkämaratonin juurikaan hengästymättä tai hikoilematta, mutta kyllähän tuollainen lenkki jalat veti taas aika tukkoon. Reitti oli hieno tasainen 3.4km kierros vaihtelevilla alustoilla ulkoilureiteillä ja asfaltilla. Eka puolikas juostiin kolmen hengen porukassa, kunnes yksi siitä putosi. Jatkoin toisen kaverin kanssa johonkin 30km saakka kunnes itse jouduin tekemään muutaman minuutin WC-pitstopin. Jatkoin lopun samaa vauhtia ja viimeisen kierroksen alussa sain taas karanneen kaverin kiinni ja ehdin maratonin pronssimitalille;-) Keli oli mukavan poutainen vaikka ehkä vähän turhan viileä. Ihan oli kiva juosta, kunhan matkan aikana vähän viha Finavian laukkumiehiä kohtaan laimeni.

[Edit: lisäsin reittikartan tänne myöhemmin.]

Kun juoksin huhtikuussa Roomassa maratonin, niin excel kertoi, että minulla on 19 maratonia juostuna (ensimmäinen oli HCM vuonna 2000). Samoihin aikoihin luin jonkun tilaston, jossa Kalevi Saukkosella oli jo reilusti yli 1900 maratonia, mutta 2000 rajapyykkiin oli vielä pitkä matka. Silloin myhäilin, että minä kyllä saan 20 maratonia täyteen ennen kuin Saukkonen saa 2000, vaikka mitään suunnitelmia seuraavasta maratonista minulla ei ollut ja Saukkonen takoi tulosta koko ajan. Eihän tässä ole kulunut vielä juurikaan aikaa, mutta eilen kun katsoin Saukkosen tilastoa, niin hän juuri torstaina juoksi maratonin #1999! Hieman tuli paniikki ja niinhän siinä kävi, että Saukkonen ehti ennen… Saukkonen sai 2000 täyteen aiemmin tänään Paloheinässä, mutta sain sentään oman tasalukuni samana päivänä. Vaan minä kyllä saan 30 täyteen ennen kuin Saukkonen 3000!

Huomenna sitten lähden Enoon Harpatin legendaarisiin maisemiin. Harpatti itse lähetti minulle reittiopasteet tärkeimmille lenkeille, joten kaikki on valmista hienolle päivälle. Mitä nyt kaikki juoksuvarusteet ovat kateissa. Uskoni on vahva, että Enosta löytyy salainen voima kunnon paranemiseen, koska harpattikin on sieltä aina ammentanut niin kovan vireen.
Katoan heti aamusta Ford Fiestallani Enon korpeen ja ilmestyn sitten illalla takaisin uutena ihmisenä. Moni varmaan epäilee, että yhdessä päivässä ei voi tapahtua oleellista muutosta kunnossa. Mutta kyllä vaan voi! Siitä on monia dokumentoituja tapauksia, kuten oheinen Ähtäriläisen veteraaniurheilijan lehdessä raportoitu tapauskin osoittaa.

Ei kommentteja: