torstai 31. toukokuuta 2018

Ma-to (28.-31.5.2018) - Toukokuu onnistui

Toukokuun päättänyt vajaa viikko on ollut pelkkää palauttelua ja fiilis on ihan OK. Iso kiitos hyvästä fiiliksestä menee säiden puolesta varmaan kaikkien aikojen parhaalle toukokuulle. Aamulenkit ovat olleet todella nautinnollisia!

Ma
Ap: lepo
Ip: lepo

Ti
Ap: lepo
Ip: kevyt 11km

Ke
Ap: kevyt 7km
Ip: lepo

To
Ap: kevyt 9km
Ip: kevyt 13km

Koko toukokuun kilsasaldoksi tuli tasan 600km, joten tavoitteena ollut 500 meni reilusti rikki. Se oli vähän liiankin helppoa, kun mukana oli kahdeksan järvisen putki ja kaksari-Birgitta. Toinen tavoitehan oli painon pudottaminen kisalukemiin, mutta siitä viralliset tulokset saadaan vasta ensi viikolla. Selvää edistystä on tapahtunut, mutta kyllä viimeiset grammat ovat todella tiukassa.

Joka tapauksessa juoksukunnon osalta toukokuu meni täydellisesti ja olo on ihan erilainen kuin kuukausi sitten. Ihmeellisintä on, että jalat ovat kestäneet melko hyvin. Pientä vaivaa on koko ajan oikeassa takareidessä/pakarassa, mutta ei se toukokuussa ainakaan pahentunut.

NUTS-kisaan on nyt tasan kuusi viikkoa ja loppuohjelman tekeminen on ihan samanlaista arpomista kuin aina ennenkin. En minä vaan tätä viimeistelyä osaa. Jälleen kerran toukokuun empiirinen kokeilu kertoi, että kun harjoitteli merkittävästi enemmän kuin ennen, niin heti alkoi juoksu kulkea paremmin. En tiedä miksi minun on niin vaikea aina ymmärtää, että juoksemalla enemmän kunto nousee ja paino laskee.

Huolimatta hyvästä edistyksestä olen silti vielä muuta NUTS:iin lähtevää vintsaajaporukkaa jäljessä. En saisi kovin monta tuntia myöhemmin tulla maaliin, kun minä taidan olla ainoa, jolla on Hetassa hotellihuone. Projektin päättäjäisbileet ovat siis minun huoneessani, mutta ei sinne pääse, jos en itse ole paikalla kirjautumassa sisään…
Niinpä päädyin siihen, että kesäkuukin treenataan vielä kovaa/paljon. Jätän viimeisen rankemman treenin jälkeen keventelylle aikaa näillä näkymin vajaat kaksi viikkoa. Pitää kuitenkin vielä kuulostella kehoa kesäkuun aikana.

Suunnitteilla on kesäkuulle seuraavat avainharjoitteet, joiden ajoitus on osittain auki:
- Kaksi kunnollista ylämäkitunkkaustreeniä viikolla 23 tai 24
- Puolireipas pitkä + kevyt ylipitkä minimienergialla peräkkäisinä päivinä viikolla 23 tai 24
- Tapin juhannustripla viikolla 25 päättyen vielä yhteen Birgittaan 3vk ennen kisastarttia (riski)
- Mäkimaraton viikolla 26 2vk ennen kisastarttia (iso riski)
Näissä harjoitteissa ei sykkeen ole tarkoitus nousta vk:lle muuta kuin satunnaisesti. Lisäksi toivottavasti päälle tulee mahdollisimman paljon kevyitä lyhyitä lenkkejä ja edes pari vähän reippaampaa lyhyttä vetoa.
Helposti tuossa menee kesäkuukin sinne 500km hujakoille, mikä ei varmaan oppikirjan mukaan ole optimaalista, kun ultrastartti on 13.7. Toisaalta se saattaa tuoda juuri parhaan superkompensaation kisapäivälle. Ei näistä oikein tiedä. Mieluummin otan riskin liiasta treenistä kuin liian vähästä, koska kunto on kuitenkin nyt vielä huonompi kuin mitä kisaan ilmoittautuessani toivoin sen tässä vaiheessa olevan.

2 kommenttia:

Tappi kirjoitti...

Tapin speksin juhannusviikonlopun huipennus kolmen pitkän blockin päätteeksi tarkoittaa itsensä imaamin ja Birgitta Challengen ratamestarin 2014 asettamin sanoin aikaa:

Tein myös karkean arvion aikataulusta. Kun lähtö on klo 8.00, niin ilman taukoja olisimme maalissa klo 13.11. Lasketaan lisäksi joka tunnille 1min jotain maisemahaahuilua ja 1min huoltolisää, niin tästä tulee yhteensä 10min lisää. Lisäksi yksi arvaamaton 5min tauko, niin olemme maalissa 13.26.

Tavoite on olla maalissa viimeistään klo 13.25,59.

pjh kirjoitti...

Olin kyllä aika paljon paremmassa kunnossa tuota ihanneaikaa miettiessäni, ja silti siitä tuli aika optimistinen;-)
Mutta kuten tänään lenkillä juteltiin, niin ehkä se on treeninäkin mahdollinen. Voi sitä ainakin haaveilla. Pidetään 5.26 tavoitteena vaikka NUTS:iin onkin siitä aikaa vain 12vrk.