lauantai 7. tammikuuta 2017

To-pe 5.-6.1. - Merenrantalenkki viimeiseen hikipisaraan!

To 27km, 2h 42min

Ap: rantalenkki 27.0km, 2:42:18, 6:01/km.

Olin suunnitellut tätä pitkistä jo ennen Rioon lähtöä, mutta jänistin sitten viimeiseen päivään saakka. Minulla on 100-listallani ollut yhtenä tavoitteena juosta ikimuistoinen merenrantalenkki (tavoite #78). Jostain syystä aamulenkit meren rannassa ovat aina olleeet minulle mieleen ja onhan niitä tullut juostua kotimaassa Naantalissa, Helsingissä, Porissa ja Kalajoella. Lisäksi tietenkin lomamatkoilla Kanarialla ja monessa muussakin paikassa. Ja toivottavasti pääsen noita lenkkejä toistamaan vielä monta kertaa!

Silti minulle on jäänyt haaveeksi juosta rantalenkki jossain todella legendaarisessa paikassa. Ja nyt kun lähdin Rioon, niin tarjolla oli maailman hienoimpia rantoja ja tämä tilaisuus ei varmasti toistuisi.

Lähdin lenkille aamulla klo 6. Aamu oli jo valjennut ja ehkä olisi kannattanut lähteä jo 5:30. Reittisuunnitelma oli selvä: Ensin juoksisin Ipanema Beachin äärimmäiseen länsireunaan ja sieltä takaisin itäreunaan. Sitten pieni siirtymä Copacabana Beachille ja sen länsireunaan, ja siitä taas rantaa pitkin äärimmäiseen itäreunaan ja takaisin. Tämän jälkeen juoksisin vielä Rion laguunin ympäri rantaa pitkin.

Pystyin toteuttamaan suunnitelmani, mutta rankkaa se oli. Lämpötila oli lähtiessä jo lähes 30 astetta. Kuitenkin Ipaneman ja Copacabanan rannat kulkivat maisemia ihaillessa. Juoksin ison osan matkasta rantahiekalla vesirajassa ja se oli varsin hidasta/raskasta, sillä Ipaneman ranta oli melko jyrkkä ja Cocacabana taas varsin pehmeä. Aallot iskivät jo aamulla korkealle ja alhaalle vesirajaan ei päässyt lenkkarien kanssa. Silloin kun vesirajassa ei voinut juosta, niin juoksin rantaa pitkin kulkevalla kävelytiellä. Maisema aamulla oli kerta kaikkiaan mahtava ja tunnelmaa täydensivät kymmenet tai sadat fregattilinnut, jotka liisivät koko ajan yläpuolellani. Siipien kärkiväli yli 2 metriä!

Lähtö auringon noustessa Atlantin horisontista


Ipenama Beachin länsireuna


Ipenama Beachin itäreuna


Copacabana Beachin länsireuna


Copacabana Beachin itäreuna


Kuuluisien rantojen jälkeen siirryin kiertämään Rion laguunia, jossa monet olympialaisten vesilajit järjestettiin (soutu, melonta, purjehdus, etc). Kai sekin on teknisesti merta, vaikka onkin vain sellaisella pienellä joella/kanavalla yhteydessä mereen. Vähän tuli myös harhailtua matkalla laguunille ja nestehukka alkoi olla melkoinen. Pakko tunnustaa, että laguunin kierto ei hienoista vuorimaisemista huolimatta ollut enää nautintoa, vaan enemmänkin eloonjäämistaistelua. Ostin pari pulloa vettä lisää matkalla olevista kioskeista, mutta en enää palautunut. Jouduin kävelemään lopussa melko paljon.

Näkymä laguunin yli. Tarkka zoomaus taustalla olevan Corcovada-vuoren huipulle paljastaa kyyläävän Cristo-patsaan. Patsas ja kuvajainen laguunin pinnassa olivat luonnossa huikean hienoja, mutta eihän niitä kuvaan saa vangittua näillä taidoilla...


Pääsin kuitenkin takaisin hotellille vaikka olinkin aika lopussa. Oli tarkoitus mennä lopuksi mereen uimaan, mutta 100 metrin matka hotellilta merelle tuntui ylivoimaiseltä. Niinpä tyydyin pulahtamaan hotellin uima-altaaseen. Upeat näköalat Corcovadalle hotellin katolta! Hyväksyn tämän suorituksen nautinnolliseksi rantalenkiksi tavoitteen #78 mukaisesti, vaikka loppu ei todellakaan ollut nautintoa. Ei tällaiseen paikkaan enää kuitenkaan ikinä pääse!

Ip: lepo.

Paluumatka Suomeen alkoi.

Pe -

Koko päivä kului edelleen paluumatkalla Riosta, eli ovelta ovelle hotellista kotiin kului taas 22 tuntia. Oli kyllä kokonaisuutena hieno matka ja se ylitti odotukset lomailun kannalta. Minä en jaksa näistä kehitysmaista yleensä innostua, mutta loppujen lopuksi meininki oli ihan OK ja tulipahan rentouduttua oikein kunnolla. Ja olihan se hienoa saada kaksi tavoitetta suoritettua 100-listalta!

Oli muuten melkoista shokkihoitoa laskeutua Helsinki-Vantaalle, kun lämpötila oli yli 20 astetta pakkasta ja kesäkamppeissa piti etsiä auto lentokentän parkista. Lämpötilaero lähtöpaikkaan oli siis melkein 60 astetta!! Enpä ole moista ennen kokenut.

Huomenna sitten pitäisi palata normaalin treenin pariin ja alkaa hävittää Riossa hankittuja kiloja.

Ei kommentteja: