perjantai 19. heinäkuuta 2013

Pe 19.7. – Kotirata-6vrk: 304km

Tänään 50km, 4h 39min.

Ap: 50.1km (32.9km + 17.2km), 4:39:09, 5:34/km.

Tänä aamuna oli henkisesti helppo lähteä liikkeelle, kun sain kaverin mukaan. Marko oli järjestänyt aamukyydin Valkeakoskelle ja juoksimme yhdessä taas Pirkan hölkän 33km lenkin takaisin Tampereelle. Aikaa kului 3.03, eli ihan hyvää vauhtia tuolla reitillä ja tieosuuksilla reippaampaa kuin viikon aiemmat pitkät. Loppumatkassa jaloissa painoi jo aika rankasti, mutta oikein mukavaa oli silti. Keli oli ideaalinen (sopivan viileää ja ei pisaraakaan sadetta) ja maastossa oli hyvä juosta.

Lenkin jälkeen vaihdoin vain kotona kuivat vaatteet päälle, täytin juomapullot ja lähdin ulos raahautumaan puuttuvat 17km. Valitsin tutun vakkarireitin, että ei täytyisi ajatella mitään ja vahingossakaan ei tulisi ylimääräisiä metrejä. Vaikeaa oli. Kun urakka oli lopussa, niin jossain euforiassa puristin viimeisen kilsan aikaan 4:12 kaunistellakseni vähän vikan lenkin keskaria. Se olikin sitten koko 6vrk-setin ylivoimaisesti nopein kilsa ja sopiva loppukiri tälle projektille;-)

Ip: lepo.

Nyt kun urakka on onnistuneesti ohi, niin voin tunnustaa, että kyllä minulla tämä 6x50km-ajatus on ollut mielessä kesän alusta alkaen. Ei se mikään vakaa päätös ole ollut, mutta sellainen idea maksimiviikoksi lomatreeniin kuitenkin. Kun se ensimmäinen lenkki oli niin kamala, niin melkein jo hylkäsin ajatuksen ja olin iloinen, etten julkisesti ollut asiasta uhonnut. Lenkit lähtivät sitten kuitenkin kulkemaan, kun tajusin aloittaa hiljempaa ja säätkin paranivat. Lopulta tämä oli selvästi helpompi kuin odotin.

Miksi siis 6x50km? Tässä kuusi syytä juosta nämä kuusi lenkkiä:

1. Pääidea oli toki saada kova treeni Oxroadultraa varten. Nythän kisaan on tasan 4 viikkoa ja hetki oli mielestäni täydellinen kovalle viikolle. Minä en ole juossut tänä vuonna kuin pari ”ylipitkää” selvästi yli 30km lenkkiä ja halusin saada nimenomaan väsyneenä juoksemista ja totuttautumista juoksemisen jatkamiseen silloinkin, kun ei yhtään haluaisi enää juosta. Tämä onnistui erittäin hyvin ja ainakin henkinen valmius lähteä kisaan parani. Olin itse asiassa hyvin yllättynyt, että sain itseni aika helposti liikkeelle joka aamu, vaikka olin väsynyt ja edessä oli 5 tuntia maantien vartta yksin taivallettuna.

2. Toinen ajatus oli kokeilla ”etappijuoksua”, eli minkälaista olisi juosta joku muutamia viikkoja kestävä pitkä matka. Sopiva päiväannos voisi olla juuri joku 50-70km ja kyllä tämän kokeilun perusteella olen innostunut kokeilemaan, kunhan vaan elämäntilanne sallii. Kun vauhtia vielä hieman hidastaa ja pitää reilusti taukoja, niin uskoisin tuollaisia päiväannoksia pystyväni juoksemaan aika pitkään (riippuen tietenkin maastosta ja olosuhteista). Kyllä silti arvostus nousi melko lailla näitä joka päivä juoksevia kohtaan, kuten vaikkapa tämäkin nainen. Vaatii päätä ja kestävyyttä vaikka hiljaa menisikin.

3. Halusin tehdä kalenteriviikon kilsaennätyksen ja sehän meni helposti vaikka viikko on vielä kesken. Olin alunperin ajatellut sijoittaa kaikki kuusi lenkkiä samalle viikolle, mutta nythän rypäs alkoi sunnuntaina, kun se vain sattui sopimaan, ja enkka tuli näinkin.

4. Kiinnosti saada vähän tuntumaa myös 6vrk-juoksuun, mutta sitä näin löysällä suorituksella ei juuri saanut. Ihan liikaa ehti palautua lenkkien välillä. Kun päiväannoksen tuplaa, niin rasitus on jotain aivan muuta, kun taas tämä harjoitus meni kyllä kokonaan comfort zonella. Pitää varmaan kokeilla joskus 3x100km ja katsoa miltä se tuntuu;-)

5. Kokeilin eri kenkiä Oxroadultraa varten. Juoksin kaikki kuusi lenkkiä erilaisilla kengillä. Ei ollut mitään hyötyä ja en löytänyt niistä mitään eroja. Kyllä koko juoksijoiden kenkäjuttu on yhtä suurta huijausta. Kenkätestit ovat samanlaista hifistelyä kuin joku viininmaistelu ja sokkotesteissä ei löytyisi mitään systemaattisia laatueroja;-) Marketin kympin kengät olisivat ihan hyvät siinä missä Tarahumaroiden sandaalitkin...

6. Se vaan on iso osa tätä harrastusta ja motivointia, että kokeilee erilaisia uusia juttuja.

Huomenna harkinnassa on lepopäivä.

Ja lopuksi kovat tsempit Kaapolle Joroisiin!

1 kommentti:

Onni Vähäaho kirjoitti...

Onnittelut! Hieno projekti. Hieno toteutus. Nyt naatiskelua loppuviikko :)