lauantai 22. lokakuuta 2016

La 22.10. - Hirviömäistä raastoa Teivossa

Tänään 12km, 1h 01min-

Ap: vr3 + Teivocup 5km (20:02) + vr4, 1:00:56, 5:01/km.

Hyvä oli, että eilen jo uhosin Teivocupista, koska muuten en olisi viitsinyt sinne lähteä. Oli taas niin kankea aamu, että juoksu ei ollut ihan ensimmäisenä mielessä.

Teivoon kuitenkin raahauduin ja matkalla mietin, että näinköhän tämä oli viimeinen kerta kun ajoin Teivoon maan päällä. Seuraavassa kisassa rantatunneli lienee jo auki. Se onkin sitten sopivasti minulle 30. kerta Teivocupissa. Ostin nimittäin sarjalipun Teivocuppiin tänä vuonna, joten yritän käydä kaikki osakilpailut juoksemassa.

Suunnitelmani oli lähteä Tapin ja Veteranon peesiin ja katsoa kuinka käy. Kilsan verran siinä mentiinkin peräkkäin ja sitten Veterano kiristi sen verran, että piti päättää uskaltaako mukaan. Lähdin perään vaikka toinen kilsa oli hieman turhan kova minulle. Puolimatkaan saakka pysyin siinä Vetskun mukana, mutta paluumatkan vastatuuleen tulin hyytyvästi ja jäin lopulta varmaan melkein 100 metriä. Tappi ei sentään ihan saanut minua lopussa kiinni vaikka ei siinäkään paljon eroa ollut. Jalat olivat tutun toimimattomat, mutta ihan hyvä avaus tämä oli ja ensi kerralla meneekin sitten jo varmasti alle 20min, kun nyt meni pari sekuntia yli.


Ip: lepo.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että jalka ei olisi erityisemmin juoksusta kipeytynyt. Eka kilsa oli takareiden osalta kivulias, mutta loppumatka ei enää, ja loppuverkassakaan ei tuntunut pahalta. Hyvä niin. Huomenna varmistetaan tilanne järvenkierrolla. Startti Porschelta 8:30.

Pitää vielä loppuun avautua pienestä jutusta, joka on vaivannut minua koko viikon. Kaikkihan tietävät, että minä edustan näkökantaa, jonka mukaan Yle on pääosin perusteetonta veronmaksajien rahojen tuhlausta. Pidän kyllä hyvänä jonkinlaista julkisrahotteista riippumatonta kanavaa, mutta siinä pitäisi olla kaksi isoa eroa nykyiseen:
1) Valtavasti pienempi budjetti nykyiseen verrattuna. Noin 20% nykyisestä (siis 80% pois) olisi ihan maksimi ja 10% voisi myös riittää.
2) Ohjelmien pitäisi olla selkeästi perusteltavissa jotenkin yhteistä hyvää ja kansan sivistystä palvelevina. Vaikeahan tuota on oikein määritellä muuta kuin riippumattoman uutiskanavan ja muun tiedotuksen osalta, mutta kai se jotain enemmänkin voisi olla. Ainakaan näitä ulkomaisia viihdeohjelmia ei voi mitenkään perustella. Ihan käsittämätöntä, että kilpailuvirastot ja muut joutavat tahot antavat tällaisen jatkua. Eipä tosin Ylen track record riippumattomuudenkaan suhteen kovin hääppöinen ole…

Ajankohtaisohjelmat jotenkin pystyn ymmärtämään julkisen palvelun tehtäviin. Siksi se ottaakin päähän, kun niiden taso on niin huono, ja nimenomaan huonojen toimittajien takia. En juurikaan pysty näitä ajankohtaisohjelmia katsomaan koska niistä tulee niin paha mieli tuon huonon tason takia, mutta jotenkin sattui telkkari olemaan auki viime tiistaina. Siinä A-Studiossa yksi toimittaja teki haastattelua Talvivaaraan liittyen. Raivoa herättävä ohelma on tässä ja kysymys kaivoksen pyörittämisen kustannuksista on kohdassa 25:30.

Siis haastateltava vastaa asiallisesti, että käyttökate on 10 miljoonaa miinuksella kuukaudessa. Ja sitten toimittaja kysyy tarkennusta koska hän ei ole "matematiikkahirviö". Tässä kiteytyy koko toimittajakunnan ongelma ja koko kansakuntaa typertävän asenteen levittäminen. Toimittajakoulussa varmaan luvut loppuvat tuhanteen ja sellaisen suuren luvun kuin 10 miljoonaa voi ymmärtää vain "matematiikkahirviö". Tässähän ei siis ollut minkäänlaista matemaattista tehtävää tai laskua ja olen yrittänyt miettiä mitä se toimittaja ei ymmärtänyt, koska ei siis ole matematiikkahirviö.
Joko hän ei ymmärtänyt niin suurta lukua kuin 10 miljoonaa ja se on kyllä surullista. Tai sitten hän ei ymmärtänyt käyttökatteen käsitettä, mikä sekin on aika surkeaa, mutta ei liity oikeastaan matematiikkaan. Ehkä toimittaja ei ole myöskään taloushirviö ja eipä taida olla minkään muunkaan alan hirviö.
Mutta pahempaa kuin toimittajan osaamattomuus on se, minkälaista asennetta Yle tässä yhteiskuntaan ajaa. Kun tällaisen julkisen palvelun pitäisi nimenomaan edistää kansan ymmärryksen lisäämistä, niin tässä toimittaja ottaa selvästi kannan, että vain jotkut spesialistihirviöt voivat ymmärtää näin vaikeita asioita ja on ihan OK tavallisille ihmisille (jotka eivät siis ole hirviöitä) ymmärtää ne luvut mitä sormilla voi laskea ja siinä se sitten onkin.
Alkeellisenkin matemaattisen ymmärryksen omaavia voi kyllä Ylellä nimitellä hirviöiksi ja muiksi luonnon oikuiksi, mutta auta armias, jos vastaava vähättely tai panettelu osuisi siihen ryhmään joka ei tällaisia asioita ymmärrä (kuten Ylen toimittajat).


Jatkan siis kampanjaani Ylen kukistamiseksi ja olen äärimmäisen pettynyt, että mikään puolue ei tunnu välittävän näistä tuhlatuista rahoista.

Ei kommentteja: