tiistai 25. lokakuuta 2016

Ma-ti 24.-25.10. - Lantio taakse!

Ma 8km, 42min-

Ap: kevyt 8.0km, 42:05, 5:18/km.

Aamulenkki Iidesjärven ympäri. Erittäin kankeaa kovan viikonlopun jäljiltä.

Ip: lepo.

Laiskuutta. Aloitin kuitenkin jonkinlaisen venyttelyn…

Ti 15km, 1h 21min-

Ap: kevyt 6.5km, 35:03, 5:24/km.

Venyttely + aamulenkki.

Ip: fysioterapia 60min + kevyt 8.3km, 45:23, 5:28/km.

Alkuillasta hissuttelu Markon kanssa Hallilan suunnalla. Vähiin käy Markollakin armonaika, kun sunnuntaina on sitten tosi kyseessä.

Ennen lenkkiä kävin jälleen loiskunnassa fysioterapiassa. Nyt olikin vuorossa ihan kunnollinen tunnin käsittely takareisille. Tällaisen kun saisi joka päivä, niin ehkä tästä vielä joskus palaisi juoksevien kirjoihin! Ei fyssari uskaltanut arvata tuleeko näistä jaloista enää koskaan kalua, mutta yritys on siis parantaa tilannetta lihasten ruhjomisen ja toisaalta venyttelyn kautta. Keskiaikaiset kidutusvälineet olivat kovassa käytössä. Kotona otetaan foam roller käyttöön, ja venytellä aion ainakin yhden viikon ajan kunnes kyllästyn.

Mielenkiintoisin keskustelu käytiin lantion asentoon liittyen, kun hiottiin venyttelyliikkeitä. Komento kävi, että pitää vetää lantio taakse! Ihmettelin tätä suuresti, kun aina juoksijoille huudetaan "lantio eteen". Myönnän avoimesti, että vuosien ajan minun on ollut mahdoton ymmärtää tätä ohjetta. En vain tajua miten lantio voisi olla edessä tai takana, kun siinähän se on torson ja jalkojen välissä ja ei sitä muuallekaan saa. Jossain vaiheessa ymmärsin ohjeen siten, että pitää juosta takakenossa ja siitä alkoi minun Michael Johnson -kauteni. Ainoa tapa saada lantio eteen oli taivuttaa vartalo kaarelle, eli ylävartalo taakse. Ja hyvinhän se Michaelilla toimi.
Minulle kuitenkin sitten sanottiin, että juoksen liian takakenossa. Ja toki olin itsekin lukenut, että juostessa pitää olla hyvä ryhti ja olla suorassa tai lievässä etukenossa, mutta ei ainakaan takakenossa. Lantion saaminen eteen jäi edelleen arvoitukseksi.
Jukka Kangas sitten opetti minulle takareisien käyttöä ja lantion asentoa tässä viime vuosina. Olin jo varma, että ymmärsin mitä "lantio eteen" tarkoittaa käytännössä, vaikka siinä ei oikein mitään järkeä ollutkaan, koska mielestäni lantio meni oikeasti taakse siinä asennossa. Hyväksyin kuitenkin asian, että tuo on "lantio eteen", eli lantion alaosa kääntyy eteenpäin, ja yläosa vastaavasti taaksepäin. Lantiohan ei sinänsä menee eteen eikä taakse, vaan kääntyy/kiertyy.
Nyt sitten uusi fyssari käski vetää lantion taakse, ja keskustelun jälkeen tajusin, että asento on sama, mitä aiemmin minulle oli sanottu (ja mitä Kangaskin opetti) termillä "lantio eteen". Ei se ole ihme että juoksutekniikan oppiminen on niin vaikeaa, kun ihan perusasioita ei osata selittää… Toisten eteen on toisten taakse.
Tästä lähtien oma oppini on aina "lantio taakse!!"

PS. Aloitan tässä samalla Caton innoittaman kampanjani: Muuten olen sitä mieltä, että Lotta Lepistö on vuoden urheilija.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Kuvat A ja B. Kumpi on eteen ja kumpi taakse tämän viimeisen ohjeen mukaan?

pjh kirjoitti...

B on taakse, eli "oikein".