tiistai 19. elokuuta 2014

Ti 19.8. – Paluu juoksuun!

Tänään 8km, 38min

Tasan neljä viikkoa on kulunut edellisestä blogipäivityksestäni. Juoksuttomia päiviä tuli peräkkäin 32. Tänään kävin sitten taas suunnitellusti lenkillä!

Piti ihan selata harkkapäiväkirja läpi ja katsella minkälaisia vammataukoja minulla on aiemmin ollut. Olihan se surkeaa (ja tylsää) luettavaa jatkuvien pikkuongelmien takia, mutta vaikeampia juttuja ei ole monta ollut, eli noin 1/vuosi. Totaalitaukona tämä oli urani toiseksi pisin, mutta on minulla paljon ikävämpiä vammojakin ollut.

2006: Ensimmäinen juoksuvuoteni meni ilman ongelmia.

2007: Syksyllä minulla oli jalkapöydässä ikävä 6 viikkoa kestänyt vamma juuri ennen ensimmäistä 3h-alitustani maralla. Vamma syntyi radalla piikkareilla yhtäkkiä tehdystä typerästä 800m-kokeilusta. Pari viikkoa meni käytännössä juoksematta ja sitten muutama viikko väkisin vääntämällä kipuja vastaan. Vamma parani kaksi viikkoa ennen maraa ja olen melko varma, että pakkokevennys vaikutti hyvin menneeseen maratoniin (Frankfurt 2.58).

2008: Keväällä minulla oli tosi ikävä nivusvamma, joka käytännössä esti juoksun 8 viikkoa. Vamma syntyi hieman flunssaisena väsyneillä jaloilla tehdystä kovasta Pirkkahallitreenistä. Kävin kuitenkin vammajakson aikana välillä kokeilemassa juoksua, joten mitään ihan täydellistä juoksutaukoa siitä ei syntynyt, mutta oli se oikeasti pahempi juttu kuin nyt.

2009: Keväällä vasen sääri vaivasi 6 viikkoa melko samalla lailla kuin nyt. Silloin pystyin kuitenkin juoksemaan koko jakson läpi ihan kohtalaisesti ja se parani. Määrät ja tehot toki laskivat. Muutenhan 2009 oli tykkivuosi!

2010: Minulla oli ennätysvammajakso, jolloin ilman juoksua kului 45vrk! Nivunen/lonkka vaivasi silloin 4 kuukautta, jolloin juoksu oli aika surkeaa yrittelyä silloin tällöin. Vamma alkoi helmikuussa ja taistelin vastaan 3 viikkoa, ml. kovia tehotreenejä. Sitten tuli tuo ihan totaalinen stoppi. Vasta kesäkuussa pääsin juoksemaan suurinpiirtein normaalisti.

2011: Jalat olivat kipeät eri tavoilla koko vuoden. Juoksu oli tasaisen surkeaa ja silloin oli jotain kokonaisvaltaisesti pahasti pielessä. Sillä tiellä ollaan varmaan osittain vieläkin. Mitään pitkiä juoksutaukoja koko vuonna ei ollut, mutta se on selvästi huonoin vuoteni ja mitään valopilkkuja ei ollut. Ei kule!

2012: 24h-juoksu rikkoi akilleksen ja aiheutti parin kuukauden vammajakson (ei totaalista taukoa), mutta se liittyi selvästi tuohon 24h-kisaan. Tätä ei lasketa.

2013: Ei isompia yksittäisiä ongelmia. Melko huono kulku koko vuoden.

On se juoksu hieno harrastus!

Ap: lepo.

Nyt on töissä uber-kiireitä ja Espooseen lähtö oli taas tosi aikaisin. Aamulle suunniteltu lenkki siirtyi siksi iltaan.

Ip: 8.0km, 37:52, 4:44/km.

Iidesjärven kierto. Olipa todella hieno fiilis juosta! Lenkin aikana ei sääressä tuntunut mitään oireita ja jännityksellä odotan miltä aamulla tuntuu. Lapasestahan tuo vauhti lähti vaikka tarkoitus oli mennä ihan hissutellen. Ja tarkoitus oli juosta hiekalla, mutta jotenkin se unohtui ja lähdin vahingossa asfalttilenkille. Käsittämätöntä...

Syke oli taattua Teivocup-tasoa, mutta ei se mitään. Vasen takareisi oli kipeä juoksutauon pyöräilyjen ja askelkyykkyjen jäljiltä, mutta ei sekään mitään. Kyllä se tästä lähtee, kunhan maltti säilyy. Ehdottomasti menen tämän viikon vain yksi kevyt lenkki päivässä!

Lepokuukauden aikana korvaavatkin jäivät aika vähiin. Pyöräilin pari lenkkiä viikossa, tein kuntopiirejä ja pari vesijuoksutreeniä, mutta siinä se oli. Paino pysyi onneksi aisoissa (eli nykyisissä ylipainolukemissa).

Ehkä koko lepoperiodin hauskin hetki oli, kun Radio Aallon Dynastia oli palannut lomilta ja muisteli Martti Vainion käryä 30 vuotta sitten. Se radiopätkä sai nauramaan kyyneleet silmissä, kun olin jo unohtanut Ryynäsen Vartin. On se Jaakko Teppo melkoinen sanaseppo;-) Tämähän on parempi kuin Enon Disco!

Ei kommentteja: