sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Su 1.5. - Lyhimmän järvenkierron ME + viikko 17

Tänään 24km, 1h 57min

Ap: 23.84km, 1:56:32, 4:53/km (Connect aukeaa tästä linkistä).

Kun järvenkierto juostiin eilen, niin oli selvää ettei vappuaamulle olisi enää juoksuseuraa tarjolla. Niinpä olin jo eilen suunnitellut juoksevani lyhimmän järvenkierron ME:n tänään. Samalla saisin siis tuplan viikonlopulle. Mogulin voimassa oleva ME on 23.99km, mutta olin melko varma, että pystyn sen rikkomaan (vaikka edelleenkään ei pomppuvoima mahdollista uittotunnelin lahdelman yli hyppäämistä). Viimeisin painos säännöistä on täällä.

Aamu alkoi huonosti, kun olin suunnitellut aloittavani lenkin viideltä kaiken liikenteen ja uteliaiden katseiden välttämiseksi. Unohdin kuitenkin etukäteen ladata toisen GPS:n akun ja piti jäädä aamulla odottamaan sen latautumista. Niinpä ajoin autoni Porschelle ja starttasin vasta vähän ennen klo 7. Olen opetellut reitin oikaisut vastapäivään ja niin juoksin nytkin, joten vaikeat Pirkkalan ajoväyläosuudet tulivat vastaan vasta klo 8 jälkeen. Onneksi vappuaamuna oli silti melko hiljaista eikä myöhäinen ajankohta oikeita ongelmia aiheuttanut.

Toinen valmistautumismoka oli se, että unohdin ottaa kellon mukaan. Askartelin aamulla foliohatun, johon kiinnitin molemmat GPS-laitteet. En ollenkaan ajatellut, että niitähän ei oikein pysty matkalla katsomaan ja aiemmin minulla on ollut vielä sitä varten kellokin mukana, jotta pystyisin seuraamaan vauhdin pysymistä vintsan alla. Nyt juoksin matkan sokkona kertaakaan kelloa katsomatta ennen kahta viimeistä kilsaa. Luotin siihen, että jos juoksen selvästi normaalia lenkkiä kovempaa, niin kai se alle vintsan menee. Ja menihän se, vaikka hyvää jäi lopulta vain noin 2 minuuttia. Juoksin todella paljon tien ulkopuolella ja siksi ei voinut ihan luottaa siihen, että hyvä vauhti tiellä kompensoisi ojassa juoksun hitaudet.Juoksu onnistui täydellisesti. Löysin uusia oikopaikkoja, joita en enää olisi uskonut löytäväni. Ja en mielestäni missannut ainuttakaan vanhaa paikkaa. Erityisen ylpeä olen Pirkkalan läpi kulkevasta osuudesta, jossa osasin valita suuret linjat oikein ja GPS-viiva on kyllä mallikkaan suora. Naistenmatkantien sai ylittää monta kertaa ja juosta ajoväylällä pitkiä aikoja, mutta onneksi satunnaiset autot eivät häirinneet.


Savupoikien edessä olevan pellon ylitys oli legendaarinen. Sain tehtyä maksimaalisen oikaisun älyttyäni lähteä oikaisuun heti oikeasta kohdasta. Se vaati ennakointia, koska teiden kaiteitahan ei saa ylittää. Vähän pelotti juosta siinä pellolla näin myöhään aamulla. Pelto oli kynnetty ja se oli kurainen mutamöykkykenttä. Siinä kun juoksi foliohattu päässä kurassa kahlaten niin lähellä Pitkäniemeä, niin koko ajan piti vilkuilla tulevatko valkotakkimiehet jostain. Pellolla oli myös niin vaikea juosta, että pelkäsin 6min kilsarajan ylittyvän tuossa kohdassa. Onneksi vaikea osuus ei ollut täyttä kilsaa ja heti pellon jälkeen juoksin vähän aikaa niin kovaa kuin pääsin, ja sainkin kilsan keskariksi 5:30. Itse asiassa hitain kilsa oli alussa Ratinasta nousu Pyynikin näkötornille ja se kesti 5:40. Ei ollut siis mitään hätää tuon hylkäykseen johtavan 6min/km-rajan kanssa.

Päämittarini, eli FR620, näytti maalissa matkaksi 23.84km. Keli oli upea ja varmaankin optimaalinen tällaiselle juoksulle. Pian kesän myötä kasvillisuutta on jo liikaa joillekin oikaisuille.

Olen tutkinut FR620:n jälkeä aika tarkkaan ja se on yllättävän hyvä. Se heijastaa melko hyvin juuri niitä kaikkia nerokkaita oikaisuja, joita matkalla tein. Onhan siellä kuitenkin kaksi matkaa lyhentävää GPS-virhettäkin:
1. Lähtö- ja lopetuspiste ovat 25 metrin päässä toisistaan matkaa lyhentävästi vaikka todellisuudessa siis käynnistin ja lopetin kellot täsmälleen samassa pisteessä.
2. Rajasalmen sillan loppupäässä ennen Savupoikien pellon ylitystä reitti oikaisee hieman vetten päältä. Matkaan sillä on alle 10 metrin vaikutus enkä nyt tiedä edes kuinka tarkka se kartta on tuossa kohdassa. Todellisuudessa siis juoksin kuitenkin rannan puolella.

Minulla oli toisena GPS-laitteena FR310XT ja sen lopputulos oli 23.94km. Sääntöjen mukaanhan ME-tulokseksi on nyt laskettava tuo huonompi tulos, eli virallinen ME on 23.94km! FR310XT näyttää aina liian pitkää matkaa ja kyllä tuo 100 metriä on ihan kohtuuton rangaistus, mutta menköön. Todellinen matka lienee jossain välillä 23.87-23.94km.

Olen luottavainen, että tätä ennätystä ei kukaan koskaan riko (kahdella GPS:llä siis), joten minunkaan tuskin tarvitsee tuohon hommaan enää ikinä lähteä, ja hyvä niin;-)

Ip: lepo.

Nyt palauttelua loppupäivä ja vielä huominenkin.


Viikko 17 (25.4.-1.5.2016)

Juoksua 114km (keskari 5:06/km).
Liikuntaa yhteensä 11h 00min.

Ihan hyvä viikko, jossa yksi vk-treeni Trail Cupin muodossa ja muuten perushölkkää kohtuullinen määrä. Viikko päättyi määräryppääseen to-su 90km ja tästä on hyvä palautella tiistain Trail Cupiin.
Jatkan nyt toistaiseksi samaa höntsäilyä, eli Trail Cup + peruslenkkejä fiiliksen mukaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisko joku vielä huijata ja harjanvarren sitois vyötärölle vaakatasoon ja varren päähän sit kello, lyhentäis vielä matkaa hiukan ;) paljonko sitten lyhentää jos vertaa nyt tuohon uuteen ME.

pjh kirjoitti...

^Tuo olisi jo sen verran kekseliästä, että sallittakoon;-)
Kiinteä sitominen ei toimi, koska tuossa pitää jatkuvasti juosta niin ahtaista paikoista, että harjan varren kanssa ei mahdu. Jos tekee jonkun saranan, jolla voi nostaa harjan pystyyn, niin ehkä sitten. Pitää kutenkin olla oikea juoksija, että vauhti pysyy harjan kanssa riittävänä. Ja saattaa olla, että oikeilla juoksijoilla on parempaakin tekemistä...

Anonyymi kirjoitti...

Karttaa tutkimalla täytyy sanoa että mutkia on tosiaan oiottu ja ilmeisen hyvin puskissa juoksu antennipipossa sujuu. Isossa kuvassa Pyynikin kohdalla on hiukan mutkaa, mutta vaatinee hyviä maastojuoksuominaisuuksia tehdä mitään parannusta.

Lauantain reitti taisi puolestaan olla suunnilleen normikierros jota voisi ulkopaikkakuntalaisena kokeilla, jos Tampereelle suuntautuu taas useamman päivän työreissu.

pjh kirjoitti...

^Lauantain reitti oli tosiaan ihan se meidän virallinen kesäreittimme ilman mitään poikkeamia. Pistä vaan viestiä jos tulet Tampereelle juoksemaan, niin kyllä sinne varmaan opas löytyy;-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tarjouksesta. Itse asiassa olen jo kerran kiertänyt järven, pari vuotta sitten tammikuun lopussa. Silloin oli illalla toistakymmentä astetta pakkasta ja satoi vähän lunta. Muuten löysin pitkälti samalle reitille, mutta tuossa Villilän kohdalla karttani oli puutteellinen ja juoksin Porintien yläpuolella vähän pitkäksi. Myös Hatanpään kiersin rantoja pitkin. 27.5 km siitä kertyi.
Valoisan kesäillan juoksu olisi kyllä mukava, mutta vintsan vauhti taitaa olla liian kovaa.