perjantai 6. toukokuuta 2016

To-pe 5.-6.5. - Hengittämistä

To 21km, 1h 44min

Ap: kevyt 8.0km, 38:50, 4:51/km.

Kesäinen aamulenkki. Oli tarkoitus juosta tuplasti pitempi matka, mutta leposyke oli lähdössä korkealla ja muutin suunnitelmaa. Ihan OK vire.

Ip: kevyt 12.6km, 1:05:04, 5:10/km.

Markon kanssa Kulju-lenkki alkuillasta. Upea ilma. Juoksu vähän väsynyttä.

Pe 22km, 1h 52min

Ap: kevyt 8.0km, 39:27, 4:56/km.

Aamulenkki Iidesjärven ympäri. Kelvollinen vire.

Luin Danielsin kirjasta, että juostessa kannattaa hengittää rytmillä 2-2 myös kevyillä lenkeillä. Ja kun Daniels sanoo, niin pjh tekee. Käytin tämän lenkin hengityskokeiluun. Tuo 2-2 siis tarkoittaa hengittämistä ulos yhden askelparin aikana ja vastaavasti sisään seuraavalla askelparilla. Aluksi oli vaikeaa edes osata synkata askelia ja hengittämistä, mutta kun sain sen kuntoon, niin olipa tuo melkoisen nopea tahti! Normaalisti hengittäisin paljon hitaammin, mutta kyllä tuokin hiljalleen alkoi sujua.

Nopeasti hengittämisessä on sellainen sivuvaikutus, että ilma on puhallettava ulos aika tehokkaasti, että pysyisi tahdissa. Niinpä ihan hitaassakin vauhdissa on melkein pakko vähän puuskuttaa. Kisassa olen usein ihmetellyt, kun jotkut puuskuttavat jo alkumatkasta ja tuntuu, että he eivät mitenkään voi jaksaa pitkään (ja usein eivät jaksakaan). Mutta toinen selitys puuskutukselle on siis tehokas hengitys, joka ei mitenkään viittaa katkeamiseen tai pakottavaan tarpeeseen vetää happea sisään.
En nyt kuitenkaan ihan lopullisesti vielä uskonut neuvoa, että kannattaa hengittää 2-2 ihan perushölkässäkin.

Ip: kevyt 14.0km, 1:12:41, 5:12/km.

Iltalenkki Vuoreksen-Hervannan-Hallilan mäkisillä ulkoilureiteillä. Hengitysrytmi 2-2 alkaa jo sujua. Muuten oli vähän raskasta menoa.

Kovasti onnea matkaan kaikille Vöyrin SM-maastoihin lähteville! Ensi vuonna sitten minäkin toivottavasti olen mukana. Huomenna saattaisin korvaavana suorittaa Raholan kympin löysin rantein, jos en aamulla jänistä.

Loppuun taidetta otsikon teeman mukaisesti. Ei ole Katen parhaita, mutta kuitenkin. Kellotin muuten tuon kappaleen in-out-rytmin ja voin kertoa, että se on melko selvästi hitaampi kuin Danielsin vaatima huohotus.

Ei kommentteja: