tiistai 20. lokakuuta 2015

Ma 19.10. - Aktiivilepoa ja Ubuntu-helvettiä

Tänään -

Ap: crosstrainer 30min.
Ip: crosstrainer 60min.

Ohjelmassa lepopäivä, jonka toteutin tällaisella aktiivilevolla.

Pitää avautua taas turhautumisista tähän Wihan tulospalvelun tietotekniikkaan. Itse ohjelmahan on täydellinen, mutta jotenkin tämä kerran vuodessa tapahtuva aktivoituminen aina törmää joihinkin uusiin ongelmiin.

Taas oli ensin se itse aiheutettu ongelma, että piti kellarissa olevasta läppärikasasta jotenkin arpoa ne oikeat läppärit, joissa ohjelma on asennettuna. Kuinka en opi, että kannattaisi pistää joku muistilappu?? Käynnistelin sitten niitä eri tietokoneromuja ja lopulta löysin kaksi relevanteinta. Fileiden päivämääriä tutkimalla pystyin jopa selvittämään millä koneella on tuorein versio ohjelmistosta. Aika nopeasti pääsin taas sisään hommaan ja juttu alkoi luistaa.

MUTTA!!!! Kumpikaan näistä läppäreistä ei mene verkkoon! Siis lankaverkkoon, joka toimii Windows-koneilla ihan hyvin samasta kaapelista. Ja molemmat menivät vuosi sitten verkkoon ihan varmasti ja mitään niille ei ole tehty tässä vuoden aikana. Ei v*ttu tätä voi kestää. Googlailin ongelmaa ja löysin noin miljoona ihmistä valittamassa ihan samasta ongelmasta, mutta kaikki ratkaisut olivat hyödyttömiä.

Epäilen NSA:n salaliittoa. Minullahan on koneissa Ubuntun LTS 10.04, joka on ihan yhtä tuore ja kurantti kuin minäkin. Jotenkin vain mikään verkkointerface ei aktivoidu ja eth0 näyttää olevan "inactive" ja mikään ei auta. Onko minun pakko päivittää joku uusi Ubuntu? Siinä menee ikuisuus ja niissä uusissa on ihan erilainen UI ja en halua sellaista. Muistelen, että asensin jo kerran sen 12-version, mutta palasin jostain syystä takaisin. En muista mikä se syy oli, mutta en halua kokea sitä uudelleen.

Katselin vähän aikaa sitten Edward Snowdenin hienon haastattelun BBC:ltä ja nyt tiedän, että NSA pystyy ihan mihin tahansa, joten ei kai minun kellarissa olevien läppärieni manipulointi ole kovin kummoinen juttu. Joku ihmesäde siihen on tarvittu, koska kumpikaan ei siis ole ollut verkossa. Epäilisin luonnollisempaa selitystä, kuten verkkokortin rikkoutumista, jos vika ei olisi tullut molempiin…

No, onhan tässä nyt vielä pari päivää aikaa keksiä joku ratkaisu…

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkas yritit eth0 aktivoida?

pjh kirjoitti...

Yritin sekä Network Toolsien graafiselta UI:lta, jossa slider kieltäytyy menemästä on-asentoon, että sitten terminal-ikkunasta useilla eri tavoilla (esim. ifup sanoo "eth0 unknown interface" tjsp). Sinänsähän kaiken dokumentaation mukaan eth0 pitäisi aina olla aktiivinen ja en sitä mitenkään erikseen konfiguroi (esim. /etc/network/interfaces ei sisällä mitään eth0:aan liittyen).
Päädyin asentamaan Ubuntun alusta saakka uudelleen ja sain siten verkon toimimaan (molemmissa koneissa). Nyt vaan pitää jännittää lakkaako se jossain vaiheessa taas toimimasta.
Verkkoa ei onneksi itse tuloslaskentaan tarvita vaan käytän sitä vain online-tilanteen päivittämiseen verkkoon.

Anonyymi kirjoitti...

Ja olit sudo:lla?

Se on olennainen juttu, kuin kengät juostessa ;-)

pjh kirjoitti...

^Tätä piti miettiä. Graafiselta UI:lta kone mielestäni kysyy aina su-salasanaa jos ei ole sudona, joten siinä ei pitäisi ollut ongelmaa.
Terminaalissa en kyllä millään muista varmasti. Luulisin;-)
Mutta joka tapauksessa eth0 ei pitäisi vaatia mitään aktivointia.
Mutta siis uusi asennus auttoi ja laite toimi koko kisan ajan.
Nyt pitää miettiä jaksaisiko yrittää tehdä päivityksen vähän kurantimpaan versioon, kun on taas vuosi aikaa...