lauantai 3. marraskuuta 2012

La 3.11. – Rautaveden maraton

Tänään 42km, 3h22min

Ap: Rautaveden maraton 42.2km, 3:21:37, 4:47/km.

Ei ollut juoksuinnostus aamulla tapissaan, mutta raahauduin kuitenkin Vammalaan Rautaveden maratonin lähtöpaikalle. Ideana oli juosta tasainen ”testijuoksu” vähän alle 5min/km-vauhdilla. Jos pystyisin juoksemaan sen ilman ongelmia jalkojen tai jaksamisen kannalta, niin sitten lähtisi ilmo Joensuuhun 12h-juoksuun.

Juoksusää oli lähes täydellinen: tyyntä, reitti täysin sula ja lämmintä noin 6 astetta.
Juoksun alku oli todella tahmeaa, mutta olen jo tottunut siihen. Jalat olivat kankeat ensimmäiset 5-10km, mutta sitten vähän helpotti. Eihän se kovin hyvin missään vaiheessa kulkenut, mutta ei mitään varsinaisia ongelmiakaan ollut. Reitti oli ekan kympin osalta muuttunut aika paljon, kun uusia kävelyteitä oli tehty. Lieneeköhän sitä mitattu uusia väyliä pitkin lainkaan... Varmaankin on, kun lähdön paikkaa urheilukentällä oli viritelty. Forerunner näytti koko matkaksi kuitenkin 42.6km ja jotkut kilsat oliva kyllä aika pitkiä ihan kellostakin katsomalla.

Juoksin pikkuporukoissa ekan kympin. Antti Järvinen oli siinä kimpassa, mutta häneen iski joku vimma 9km kohdalla ja hän kiristi reilusti vauhtia ja katosi horisonttiin. Siitä eteenpäin juoksinkin käytännössä yksin, vaikka kyllä lähituntumassa edellä ja takana oli koko ajan jonkin verran porukkaa.
Kilometrit napsahtelivat tasaisesti ehkä vähän turhan kovaa selvästi alle 4.50-vauhtia. Pian oltiinkin jo Ellivuoressa. Juoksu oli helppoa, mutta takareisissä vaivaa tuttu jäykkyys. Puolikas täyttyi jotain 1.41.
Vaikka olen juossut Rautavedellä maran pari kertaa aiemminkin, niin reitti ei ole jäänyt mieleen ja en tunne paikkoja tuolla päin maailmaa. Paljon ei jäänyt mieleen reitistä nytkään ja kolmenkympin jälkeen aloin jo vähän odottaa maalia. Jalkojen puutumus lisäänty tasaisesti, mutta juoksu oli puhtaasti mukavuusalueella.

Kun maaliin oli vajaa kymppi, niin näin Antin pitkällä suoralla ja kellotin eroksi 2min. Hän kulki edelleen hyvää vauhtia, koska ohitteli muita. Kiristin vähän vauhtia kokeillakseni, että pieneneekö ero. No, vähän se pieneni ja oli 1.50 8km ennen maalia. Päätin jatkaa noin 4.30/km-vauhtia ja mittailla eroa tasaisesti. Se oli vähän turhan kovaa testijuoksun kannalta, mutta ero alkoi pienentyä selvästi. Sainkin Antin sitten kiinni 2km ennen maalia ja juoksimme loppumatkan yhdessä. Toinen puolikas meni 1.40 ja loppuaika siis 3.21. Vähän oli se loppukiri turhaa rasitusta, mutta olkoon.

Kahtalainen on fiilis tuon juoksun jälkeen. Jaksamisen kanssa ei ollut mitään ongelmia ja helppoahan juoksu oli. Mutta jalat eivät silti ole sellaiset kuin pitäisi. Kyllä 12 tunnissa ehtii tulla melkoisia tuntemuksia, jos jalat ovat tukossa jo kolmen tunnin jälkeen. Toisaalta minulla on paljon kokemusta siitä, että puujalkoja voi ihan hyvin liikutella ja niillä voi edetä pitkiä matkoja huonollakin tunteella.

Pitäähän sitä jotain yrittää, kun oikea juoksu ei kulje. Niinpä pistin ilmon Joensuuhun ja toivottavasti vielä pääsen mukaan! Täytyy miettiä tarkemmin tavoitteita, mutta kyllähän se on kuuta taivaalta ainakin tavoiteltava, eli 140km oliisi kai hyvä tavoite. Alle 135km olisi selkeä pettymys.

Ip: lepo.

Ei kommentteja: