maanantai 27. heinäkuuta 2015

Ma 27.7. - Tieteellistä matkalaskelmaa

Tänään -

Excelissä oli merkittynä lepo, mutta en olisi mitään tehnyt vaikka ei olisi ollutkaan lepomerkintä. Sen verran Birgitta painaa jaloissa. Hieno juttu on se, että minä nyt varmasti olen juoksija, koska eilisestä Birgitasta kehittynyt juoksijan polvi ei voi tulla muuten kuin juoksijoille.

Käytin tänään exceliä muuhunkin kuin lepoon. Laskin nimittäin approksimaation Birgitan reitillä juoksemastani matkasta käyttäen kansainvälistä virallista juostun matkan mittaa. Erittäin teknisellä polulla juostessahan todellista matkaa tulee enemmän kuin ranteessa olevan GPS:n mitta (ja valtavasti enemmän kuin repussa olevan Suunnon arvauslaitteen mitta). GPS:n polkumitta on joka tapauksessa alimittainen jo ihan lähtökohtaisesti, mutta varsinkaan yksittäisiä askelia ja maaston muotoja ei GPS huomioi.

Tein seuraavat konservatiiviset oletukset, jotka vähättelevät lisämatkaa ja todellisuus on enemmän:
- Kokonaismatka maastoa ja askelia huomioon ottamatta GPS:n oikomana 45.8km (tämä siis mittarien konsensusmitta, varmaan ainakin kilsa liian vähän oikeaan ranteen matkaan verrattuna).
- Birgitassa on noin 10km tasaisen tien kaltaista maastoa, josta ei tule lisämatkaa GPS:n verrattuna (oikeasti oli vähemmän). Askelpituus tiellä 115cm.
- Loput tasalaatuista vaikeaa polkua, jossa askelpituus 79cm (oikeasti askelpituuden vaihtelu maaston vaikeuden mukaan lisää matkaa todella reilusti).
- Korkeussuunnassa jokaisen askeleen korkeusero edelliseen ainakin 3cm.
- 25% askeleista korkeusero 10cm.
- 10% askeleista korkeusero 20cm.
- 5% askeleista korkeusero 30cm.
- Sivusuunnassa jokaisen askeleen ero edelliseen ainakin 10cm.
- 40% askeleista sivuero 20cm.
- 10% askeleista sivuero 30cm.

Näillä oletuksilla polkulisä matkaan on 1140 metriä. Eli reilu kilsa tuli ihan oikeaa juoksumatkaa lisää poluista. Ja tietenkin tämän päälle tulee polkujuoksun ylimääräinen lihasrasitus. Hyvä treeni siis!

Huomenna taas matka Redmondiin emo-firman kotiseuduille. Lenkkarit on mukana, mutta kyllähän tässä viikon treenit menee aika lailla pilalle. Elämä on.

Ei kommentteja: