tiistai 8. heinäkuuta 2014

Birgitan polku -lenkin speksi

Lauantaina 12.7.2014 klo 8.00 starttaa eeppinen polkulenkki. Ideana siis juosta Birgitan polku yhtäjaksoisesti läpi.

Lähtöpiste on Sääksjärvellä katuosoitteessa Sääksjärventie 2. Reitti juostaan myötäpäivään. Auton saa hyvin jätettyä pienelle pysäköintialueelle, joka on nimenomaan Birgitan polulle aikoville tarkoitettu. P-alue näkyy tässä Street View –kuvassa.

Birgitan polku on Lempäälässä kiertävä ”luontopolku” retkeilijöiden ja ulkoilijoiden käyttöön. Perustietoa reitistä löytyy Lempäälän Kehityksen sivuilta.

Olen tutustunut reittiin paloittain ja speksannut sopivaa kierrosta käyttäen kolmea eri lähdettä:
1. Lempäälän sivuilla oleva nettikartta Birgitan polusta.
2. Paperinen Birgitan polun ulkoilukartta vuodelta 2000.
3. Maastosta löytyvät reittiviitat ja muut opasteet.

Polkuverkosto sisältää melko selkeän yhden kierroksen, jossa tosin Lempäälän poikki voi kulkea kahta eri reittiä. ”Virallisempi” ja maastoon merkitty kierros kulkee lyhyempää reittiä eikä mene Lempäälän keskustaan, ja tuota reittiä me varmaan juoksemme. Pitempi kierros kulkee Hääkiven kautta ja sitten Lempäälän keskustan läpi. Lisämatkaa tulee 2.8km ja se on melkein kaikki asfalttia.

Pääkierroksen lisäksi polkuverkosto sisältää useita lyhyitä ”pistoja” pois pääkierrokselta johonkin läheiseen kohteeseen (laavu, maja, ranta, ...) Kierroksen voi siis juosta joko yhtenä pääkierroksena tai sitten juosta myös pistot joihinkin (tai kaikkiin) kohteisiin. Nyt lauantaina otetaan varmaan lähtökohdaksi pelkkä pääkierroksen juoksu ja keskustellaan pistoista erikseen. Tuntuu vain turhalta juosta tuollaisia pieniä edestakaisia matkoja. Toisaalta pistot ovat käytännössä kaikki pelkkää polkua, joten vaativaa maastoa niillä saa lisää.

Linkki tekemääni karttaan Birgitan polusta on tässä. Kierros erottuu sieltä melko selvästi ja Lempäälän kohdalla näkyvät sekä pitempi että lyhyempi reitti. Lisäksi kartassa on mukana pistot Pulkajärvelle, Siisjärvelle, Soukonlahteen, Hääkiveen ja Kyynärään. Reittiviivasta puuttuu lyhyt siirtymäosuus Ruskontietä, joka on siis heti lähdössä ja täysin triviaali. Lisäksi reitin kaakkoiskulmassa on ylimääräinen pätkä Vähä-Kausjärveltä Rutajärvelle, joka osuus ei kuulu Birgitan polkuun.

Gpx-tiedosto tuosta kartan reitistä on navigointia varten ladattavissa tästä linkistä.

Pääkierroksen pituus on noin 45km. Reitistä on asfalttia noin 6km, jonkinlaista hyväkulkuista metsätietä/hiekkatietä toiset 6km, ja loput 33km on polkua. Poluista suurin osa on kohtalaisen teknisiä ja hitaita. Vaikka reitti onkin merkitty, niin jos ei tunne reittiä tai ei ole navigaattoria ja GPS-jälkeä, niin eksyminen on varmaa.

Tein myös karkean arvion aikataulusta. Kun lähtö on klo 8.00, niin ilman taukoja olisimme maalissa klo 13.11. Lasketaan lisäksi joka tunnille 1min jotain maisemahaahuilua ja 1min huoltolisää, niin tästä tulee yhteensä 10min lisää. Lisäksi yksi arvaamaton 5min tauko, niin olemme maalissa 13.26. Tietysti on sellainenkin vaihtoehto, että emme jaksa juosta läheskään suunnittelemaani ihannevauhtia ja matka kestää tunnin tai pari kauemmin...

Tein lisäksi summittaisia arvauksia siitä koska olemme joissakin reitin välipisteissä, jos joku haluaisi tulla mukaan vain osaksi matkaa. Näissä arvioissa voi toki varsinkin lenkin lopussa olla todella isojakin virheitä, sillä polkuvauhdin arvaaminen on ihan toivotonta: Kirskaanniemi noin 8.50, Taivalpirtti 9.40, Vähä-Kausjärvi 10.10, Turuntien alitus Lempäälässä 11.30 ja Hakkari 12.00.

Odotettavissa on erittäin kuuma päivä. Hakkarissa nyt ainakin saa täydennettyä vesivarastot, mutta sehän ei riitä alkuunkaan. Käyn piilottamassa vesikanisterin etukäteen pariin paikkaan reitillä, niin veden ei pitäisi loppua.

Tulossa on hieno lenkki ja tällä voi hyvin korvata viikonlopun pitkiksen, joten mukaan saa tulla! Tappi ja minä siis olemme ainakin menossa, mutta olisi hyvä saada mukaan pari muutakin, jos vaikka hyljettä pitää kantaa loppumatkasta. Tappi tosin oli optimistisempi kuntonsa riittävyydestä ja ehdotti, että jos saadaan kaksi osallistujaa lisää, niin voidaan ottaa juoksumatto kantoon ja jahakin saattaisi lähteä.

1 kommentti:

Jaavi kirjoitti...

Kiitos gps-jäljestä. Aion harjoitella sekä suunnistusta että polkujuoksua näiden avulla.