sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Su 13.7. – Palauttelua

Tänään -

Ei liene mikään yllätys, että sääret vetivät ihan soikeiksi eilisen Birgitan jäljiltä. Ei hyvä. Pidän kokonaan lepopäivän vaikka 50% Birgitan kiertäjistä kuulemma ehti jo aamusta palautella saturaisen pyörälenkillä meikäläisen maksimivauhtia...

Minä sen sijaan teen nyt uuden aluevaltauksen, kun luin lehdestä, että ruokablogit ovat nykyisin älyttömän suosittuja. Olen kyllä itsekin havainnut, että yllättävän moni näennäisesti normaalilta vaikuttava kaveri harrastaa ruoanlaittoa. Opetan siis tässä pari meikäläisen avainreseptiä ikääntyneen kuntoilijan käyttöön.


Aloitetaan jokaisen kuntoilijan proteiinipommilla, eli keitetyllä kananmunalla. Vaikuttaa ehkä triviaalilta, mutta lue eteenpäin. Minä syön joka päivä 1-2 keitettyä munaa ja keitän niitä aina sellaiset 10-12 kerrallaan, ja sillä selviää viikon verran. Nyt kerron maailman parhaan reseptin keitettyihin kananmuniin. En voi ottaa itselleni kunniaa tästä reseptistä, vaan sen opetti minulle työkaveri, joka on ihan velho tieteellisessä ruoanvalmistuksessa: Pistät kattilaan pohjalle pari senttiä vettä. Kun vesi kiehuu voimakkaasti (tapahtuu melkein hetkessä), niin kananmunat sitten jonkinlaiselle höyrytelineelle kattilaan ja kansi kiinni. Itse käytän vihannesten höyrystämiseen tarkoitettua kattilaa. Höyrystämistä jatketaan tasan 12min. Sitten kunnon huuhtelu kylmällä vedellä (hifistit käyttävät jäävettä, mutta minä juoksevaa raanavettä). Ja sitten parhaan viimeistelyn varmistamiseksi munat vielä jääkaappiin yöksi ja seuraavan viikon annos on valmis. Munista tulee erinomaisen makuisia, ne eivät koskaan hajoa keitettäessä, kun eivät pompi vedessä, ja kuoret irtoavat hienosti. Saa kokeilla!

Seuraavassa jaksossa opetan kuinka valmistuu Chicken Vindaloo.

4 kommenttia:

Jaavi kirjoitti...

Kuten tiedät en ole lääkäri, mutta noihin sinun säärivaivoihisi kommentti. Toivotaan, ettei ole mitään rasitusmurtumaa. Minähän epäilin alkuvuodesta, että minulla on r.murtuma "uusinut". Kävin ortopedilla, joka epäili yhdyslaskimotukosta. Kipua ei juurikaan ole juostessa, vaan juoksun jälkeen. Minulla siis juuri siinä murtuman kohdilla. Kipu tuntuu sääriluun sisäpuolella. Yhdyslaskimot ovat pieniä, pikkulillin pään, kokoisia kuoppia sääriluun vieressä. Minulla löytyi kipupiste juuri tuon kuopan kohdilta painaessa. Itse sääriluu ei tuntunut kipeältä. Tästä ortopedi päätteli kyseessä olevan tuon yhdyslaskimovian. Juoksin sitten sen 24h juoksun eikä murtumaa ollut. Tuohon auttaa painesukat ja jalkojen ylhäällä pitäminen yms laskimoverenkiertoa parantava. Anteeksi pitkä kommentti, mutta tämä vain tiedoksi, että voi olla harmittomampikin vika.

pjh kirjoitti...

Tuohan olisi todella houkutteleva diagnoosi! Täytyypä lukea asiasta lisää ja ehdotella lääkärille, jos kuvassa ei mitään luuongelmaa näy. Tarkoitatko, että kompressiosukkia voisi käyttää ihan kotona levossakin?

Jaavi kirjoitti...

Kompressiosukat auttavat juoksun aikana paluuverenkiertoa, varsinkin jos yhdyslaskimoissa ahtautta. Toiset käyttävät levossakin.

Marko Forsell kirjoitti...

Otanpa vaarin tuosta kananmunien keitto vinkistä. Meillä on tullut kesäksi kolme kanaa, ja joka päivä tulee 3 munaa, niitä muuten syödään oikein urakalla. Huono puoli tuoreissa munissa on, ettei kuoret oikein lähde irti, mutta nyt reseptisi pääsee oikein tosi testiin. Raportoin!