maanantai 18. huhtikuuta 2016

Ma 18.4. - Pyynikillä ja Eteläpuistossa

Tänään 10km, 50min

Ap: lepo.

Varhain aamulla pari tuntia mittailua Pyynikkijuoksun reitillä. Sain loppuun Tupla-Pyynikin ja vitosen reittien mittauksen. Nyt puuttuu enää kilsatolpat ja se saa jäädä lauantaille.

Ip: kevyt 10.0km, 50:18, 5:02/km.

Iltalenkillä piti taas heti käydä testaamassa aamulla mitattu reitti, eli Tupla-Pyynikin toinen kierros. Tällä kertaahan Pyynikkijuoksussa "pitkä matka" on 20km, eli kaksi kierrosta Pyynikillä. Kierrokset eivät kuitenkaan ole identtiset, vaan ne eroavat toisistaan ensimmäisen kolmen kilsan osalta, jotta toiselle kierrokselle lähtijät eivät juoksisi ekan kierroksen maaliin tulijoita vastaan. Viimeiset 7km ovat samat molemmilla kierroksilla.

Ihan kivasti juoksu kulki vintsaa mäkisessä maastossa. Hieno keli! Forerunner näytti taas vähän alimittaa.


Päätin tällä kertaa ottaa kantaa yhteiskunnalliseen asiaan. Huomasin nimittäin Eteläpuistossa juostessani, että puihin oli lätkitty julisteita, joissa "Eteläpuiston ystävät" vastustivat alueen suunniteltua rakentamista. En ole jaksanut seurata keskustelua asiasta enkä edes tiedä mitä ja milloin sinne aiotaan rakentaa. Mutta tällä kertaa katselin ympärilleni, että mitä siellä nyt sitten halutaan säilyttää. Olen ihan ymmälläni! Tuo Eteläpuistohan on jotakuinkin Tampereen turhin alue.
Julisteissa puhutaan korvaamattomasta luonnosta ja ulkoilukäytöstä. Hei haloo! Aluetta hallitsee iso kurakenttä, jonka ympärillä kasvaa muutama hassu puu, mutta ei siellä ikinä ketään ole. Kurakentällä varmaan on joskus jotain agility-koulutusta, mutta se on tyhjä 99% ajasta. Sitten siellä kulkee autio asfalttitie Ratinan sillan ali ja nousee Papinkadulle. Olen joskus mitannut siihen juoksureittiä ja se oli hyvä paikka mitata, koska autoja ei kulje koskaan saati sitten yhtään pyöräilijää tai jalankulkijaa. On aina ihmetyttänyt, että miksihän tuokin tie on tehty. Pääosa tuota aluetta on siis aivan absoluuttisen autio ja turha, vai onko joku joskus nähnyt siellä tapahtuvan jotain luonnon virkistyskäyttöä?
Sitten siellä on se Hämeenpuiston jatkeena oleva pieni puisto, jonka keskellä on joku veistos. Se on varmaan jonkun mielestä ihan hieno, mutta sehän on mitättömän pieni eikä sielläkään ikinä kukaan ole. Se on liian lähellä liikennettä ja ei siellä ole mitään tekemistä. Ihminen voi eksyä sinne vain läpikulkumatkalla Ratinasta Pyynikille.
Ilmeisesti se ongelma on sitten Koulukadun minigolf-kenttä? Se on kieltämättä suosittu ja jonkinlainen virkistystoiminnan menetys ja minäkin käyn siellä tyttöjen kanssa joka vuosi. Mutta ei kai nyt minigolfin takia voi isoa keskeistä jätemaata jättää rakentamatta?

Jos Eteläpuiston ystävät eivät ole teekkaripila, niin ainoa looginen selitys on suunnistajien salajuoni. Sillä Eteläpuiston rakentamisesta väistämätön seuraus on, että suunnistajien Pyynikin testijuoksun startti ja maali pitää siirtää johonkin muualle! Minunkin pitää siis juosta se 100-listani tavoite nro 95 ennen kuin rakentaminen tuhoaa reitin.

2 kommenttia:

Mika Perkiömäki kirjoitti...

Eihän se Eteläpuisto tosiaan järin miellyttävä nykyisellään ole. Varmaan siinä on alun perin menneinä vuosisatoina ollut ideaa, mutta nykyiset tiejärjestelyt on jättäneet sen eristyksiin. Yhteen aikaanhan siinä kuralätäkön kohdalla oli speedwayrata, mutta nykyään senkin lajin pitää päästä stadioneille. :)

Voisi kuvitella että harva haluaa puistoa ihan tuollaisena säilyttää, mutta kyllähän sitä kehittää voisi julkisenakin tilana. Ilmeisesti ainakin taidemuseota (Sara Hildén haluaisi pois Särkänniemestä), veistospuistoa ja uimarantaa on joku sinne plänäillyt.

Minigolfrata on sen verran sivussa että mahtaakohan se uhattuna edes ollakaan, ja sitä myöten myös testijuoksu? Toki varmuuden vuoksi kannattaa käydä #95 hoitamassa hyvissä ajoin pois alta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kamoon! Siellähän järjestetään Sauna open air-metal festirit. Vai mikä sen uusi nimi nyt onkaan. Pelkästään sen takia alue voitaisiin museoida. Kurainen kenttä kuuluu festareihin yhtä lailla kuin korvia halkova meteli ja miehiä (ja naisia) kaatava virvoitusjuoma.