sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Su 21.12. – Järvenkiertäjä vai Vuoden mies?

Tänään 26km, 2h 17min

Ap: 26.4km, 2:17:23, 5:12/km.

Nastalenkkarilenkki järven ympäri. Ihan hyvä keli oli juosta, kun pakkasta oli muutama aste ja alusta pääosin kovaa lunta. Vauhti oli viiden hengen porukalla minulle vähän reipasta, kun talvioloissa mentiin noinkin lähelle vintsaa. Ja eka vajaa kymppi oli tosi hidasta, joten toisella puolikkaalla oli reippaitakin pätkiä. Ei mitään varsinaisia vaikeuksia ollut, mutta tukkoisilla reisillä ei vaan pääse. Joka tapauksessa olen varovaisen optimistinen kehityksen suhteen, koska säärien osalta tilanne on parantunut hiljalleen koko ajan.

Ip: lepo.

Suomen urheilutilastoihin tuli viikonloppuna sellainen uusi merkintä, että minua tasan viikon nuorempi Jyrki Kukko juoksi 12h-juoksussa radalla ikäluokkamme SE:n (vähän päälle 140km). Se on siis melkein vintsausta (5:06/km) 12 tuntia putkeen;-) Juoksufoorumin keskustelun perusteella tulos saattaa olla ME:n jälkeen maailman toiseksi paras M50-sarjan 12h-tulos!

Jyrkin mahtitulos varmasti motivoi meikäläistä, kun todistetusti ikä ei ole este koville tuloksille. Varsinkin kun käsittääkseni Jyrki ei ole mikään jäähdyttelevä entinen huippu, vaan ihan ulkoilulla itsensä nyt tässä iässä parhaaseen kuntoonsa nostanut ”tavis”. Jyrkin kaikki lyhyempien matkojen tuloksetkin ovat jäätäviä, joten mikään yllättävä poikkeama tämä suoritus ei toki ollut. Johonkin Jyrkin tasolle tässä pitäisi vielä päästä, että 100-listan kovimpiin tavoitteisiin olisi mitään mahiksia... Että silleen...

Toinen (realistisempi) vaihtoehto olisi tietenkin vain todeta, että pitäisi valita joku uusi harrastus. Kuluneella viikolla yksi tärkeä kansainvälinen uutinen oli Vladimir Putinin nimeäminen Vuoden mieheksi Venäjällä. Hän on itse asiassa pystynyt säilyttämään kuntonsa aivan erinomaisesti, sillä hän on voittanut kisan nyt 15 vuotena peräkkäin! En ole tutkinut onko hän tuona aikana pystynyt Vuoden mies –kisassa nousemaan kansalliselta tasolta MM-tasolle, mutta veikkaisin, että hän on ollut joskus myös Time-lehden Vuoden mies koko maailmassa (edit: Wikipedia kertoi Putinin olleen Time-lehden Vuoden mies 2007).

Tämä herättää pientä katkeruutta ja takanani on selvästi loistava tulevaisuus. On nimittäin huonosti tunnettu fakta, että minä olin Vuoden mies jo paljon ennen kuin Putin edes aloitti omaa uraansa tuolla saralla. Se oli melko varmasti vuonna 1995. Joku saivartelija voi väittää, että olin vain kärkikolmikossa, mutta en enää muista tarkasti miten se meni. Suomi oli juuri voittanut jääkiekon MM:n ja Jutila taisi olla sen takia ansiottomasti ensimmäisenä. En muista kuka oli se kolmas minun ja Jutin lisäksi. Kyseessä oli siis Aamulehden Vuoden mies –kisa, jossa tamperelaisilla oli varmaan pieni etu muuhun maailmaan verrattuna. Vähemmän tunnettu kuin Time-lehden kisa, mutta sama periaate. Muistan hyvin, että vaimo huusi aamiaispöydässä ”Mitä helvettiä??” (tjsp), kun meikäläinen oli etusivulla Vuoden miehenä (tai siis kärkikolmikossa). Ja siinä sitten molemmat ihmettelimme tuota absurdia tilannetta. No, en kuitenkaan jatkanut Vuoden mies –uraani ja tässä on tulos. Pelkkää alamäkeä siitä eteenpäin. Tietenkin Västilän 100-vuotisjuhlamaratonin voitto korvaa jotain, mutta silti...

Jotta oma katkeruuteni ei jäisi päällimmäisenä mieleen, niin kerron vielä oman suosikkiesimerkkini uravalintojen eroista. Eräs hyvä italialainen ystäväni kertoi tämän joskus lounaalla tai lenkillä (asuu siis Tampereella ja on entinen työkaverini). Kuvitellaan nyt tarinan värittämiseksi oikein kunnon pimeä ilta ja räntäsade lenkillä (vaikka ei se varmaan niin ollut). Tämä oli sitä aikaa 1990-luvulla, kun Alberto Tomba oli tehnyt loistavan uran ja oli edelleen median suosikki ja aina esillä lehdistössä. Kaveri kertoi, että nuorina he laskettelivat Tomban kanssa kilpaa ja hän yleensä voitti. Tomba sitten jatkoi pujottelua ja kaverini päätti lukea insinööriksi. Tombasta tuli monimiljonääri Ferrareineen ja tuolloin hän taisi uutisten mukaan viettää aikaa Miss Italian kanssa jossain alppihuvilassa, ja kaverini oli siis Nokia-insinöörinä Tampereella;-)

Ei kommentteja: