sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Su 28.12. – Mikä juoksussa maksaa?

Tänään 26km, 2h 18min

Ap: pitkä 26.4km, 2:18:01, 5:14/km.

Järvenkierto Markon ja gallardon kanssa. Talvikelissä ei vintsaaminen onnistu mitenkään, mutta oli taas ihan riittävän reipasta tuokin meno. Takareidet vastustaa ja oikea sääri vähän oikuttelee, mutta parempaa juoksu on kuin aikoihin. Jokuhan tässä silti edelleen maksaa, kun ei vieläkään juoksu lähde lentoon. Oikean sääriluun kyljessä on selkeä ”patti”, jota vasemmassa jalassa ei ole. Se ei kuitenkaan ole erityisen kipeä. Jupo saa analysoida sen seuraavassa hieronnassa ja tarvittaessa ruhjoa pois.

Sääennuste meni muuten ihan pieleen eikä odotettua kylmyyttä tullutkaan, joten lenkki saatiin juosta ihan sopivassa 8 asteen pakkasessa.

Ip: lepo.

Aloin vielä pohtia lisää tuota juoksun maksamista. Minullahan on kirjanpitoa 15 vuoden ja vajaan 50000km:n ajalta (aktiivista harrastusta tosin vain 8,5 vuotta). Kengistä ja kilometreistä kirjanpitoni on tarkkaa ja voin raportoida, että kenkäkustannus juoksussa on 6-7 snt/km. Juoksun tuntihinnaksi tulee siis noin 70 snt/tunti. Luulisin, että tämä on melko universaali vakio. Varmaan kenkiä halvemmallakin löytää kuin mitä minä olen ostanut, mutta toisaalta juoksen kengillä varmasti enemmän kilsoja ennen roskiin heittämistä kuin useimmat. Ja kengäthän ovat juoksun ainoa todella pakollinen dedikoitu kustannus. Tässä mielessä siis juoksu on varsin edullinen harrastus.

Sitten laskin huvikseni vielä muita itselleni puhtaasti juoksuharrastuksesta aiheutuneita kustannuksia ja sain tuollaista arviolistaa (numerot euroja):

Kengät 3433
Muu juoksuvaatetus 850
Juoksumatto+huolto 2350
Mittarit 1600
Kisamaksut 2919
Lehdet ja kirjat 950
Juomat+geelit 500
Juoksutestit 360
Lääkärikäynnit 500
Yhteensä 13462

Jyvitettynä kaikille kilsoille tästä tulee juoksun kokonaiskustannukseksi 28 snt/km tai reilu 3 eur/tunti. Eli halpaa tämä on edelleenkin. Pyrin tässä laskemaan vain aivan suoraan juoksuun liittyvät kustannukset ja tokihan sellaisiakin on varmasti unohtunut tuosta listasta. Ja sitten epäsuoria kustannuksia voisi keksiä vielä vaikka kuinka paljon. Isoimpia pois jättämiäni kustannuksia ovat tietysti matkat juoksutapahtumiin ja nehän laskentatavasta riippuen kasvattaisivat summaa rajusti. Toinen iso pois jätetty kohde on korvaavien harjoitteiden kustannukset, kuten vaikkapa crosstrainerit ja hesselöintilaitteet. Eihän minulla sellaisia olisi, jos en juoksua harrastaisi. Sieltäkin siis tulisi useampi tonni lisää. Lääkärikustannuksia laskin vain tuon 500eur, koska minulla on vakuutus, jolla lääkäri kaikkine kustannuksineen on ollut viimeiset 10 vuotta ”ilmaista”. Buranat maksan yleensä itse, joten ne ovat tuossa lääkärikulussa mukana.

1 kommentti:

Marko Forsell kirjoitti...

Onneksi joku laskee näitä kustannuksia noinkin tarkalla tasolla. Voi sitten itse näihin tukeutuen perustella harrastuksensa edullisuus.

Tsemiä jalkojen kanssa ja terveitä kilometrejä vuodelle 2015!