torstai 18. helmikuuta 2016

To 18.2.

Tänään 17km, 1h 35min

Ap: crosstrainer 30min.

Pieni hikoilu aamulla. Aika lailla painoi eilinen vk-lenkki jaloissa.

Ip: kevyt 17.3km, 1:34:33, 5:29/km.

Illalla Vuores-lenkki väsyneillä jaloilla hissutellen. Olisi kyllä voinut nastatkin olla jaloissa, kun oli aika liukasta. Ihan sopivasti kevyttä palauttelua eilisestä ja hyvä fiilis väsymyksestä huolimatta.

Kävin tänään myös kuulemassa verikoetulokset työpaikkalääkärillä ja sain samalla nimen lääkärintodistukseen Rooman maratonia varten, joten ei tarvitse itse ryhtyä valelääkäriksi. Verikokeista ei odotetusti mitään toimenpiteitä keksitty, eli EPO jäi haaveeksi ja happitelttasuunnitelmanikaan ei saanut varauksetonta kannatusta. Lääkäri oli sitä mieltä, että alhainen hemoglobiini on kestävyysjuoksijoilla ihan normaali. Piti siihen korjata, että onhan se huonoilla kestävyysjuoksijoilla normaali, mutta sehän tässä oli juuri se pointti!

Lääkäri edusti sitä todella erikoista yleistä näkemystä, että juostessa tulee tallattua omat punasolut tuusannuuskaksi ja siksi hemoglobiini on alhainen. Tuo on niin absurdi juttu, että en sitä usko vaikka kuinka moni nettiartikkeli niin väittäisikin. Sain kuitenkin lähetteen käydä huomenna valuttamassa pari putkea lisää verta, kun se 11 ei ilmeisesti vielä riittänyt. Lääkäri nimittäin epäili mittavirheitä joissakin arvoissa ja muutama testi pitää uusia. Ja oli siellä joitain uusiakin testejä.

Keskustelimme myös muista elintavoistani ja vakuutin syöväni monipuolisesti ja terveellisesti. Nyt tarkkaavainen lukija saattaa ihmetellä, että minähän syön yksipuolisesti aina sitä Vindaloota. Olen kuitenkin jättänyt täällä kertomatta, että Vindaloota söin vain vuosina 2014-2015. Parittomina vuosina jossain vuoden puolivälin tuntumassa vaihdan ruokavaliota säilyttääkseni juuri tuon tärkeän monipuolisuuden. Ja niinpä olen viime vuoden aikana jo joskus kesän tienoilla siirtynyt Chicken Vindaloosta ihan erilaiseen ruokaan, eli Chicken Green Curryyn. Kävinkin juuri aiemmin illalla taas parin päivän ateriat hakemassa bonuskaupasta. Ja vuonna 2017 vaihdan taas ruokalajia ennen kuin ehtii tuohon Green Curryyn kyllästyä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä varmaan se huippuunsa optimoitunut veritilavuuden kasvu vetää noita veriarvoja alaspäin http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273518

Punasolujen repeily, ilman Hoka Onejakin, on varmaan vähäisemmässä roolissa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22682343

gallardo

pjh kirjoitti...

Onhan se valitettavan monimutkaista miten tuo happitalous kokonaisuutena toimii. Vaikka haluaisinkin yksinkertaistaa sen pelkkään hemoglobiiniarvoon, niin taidan sittenkin panostaa Bohr-efektin hiomiseen huippuunsa ja sen varmistamiseen, että yksinäiset punasoluni toimivat maksimaalisen tehokkaasti. Ei se määrä vaan laatu...

Tuo toinen artikkeli oli erityisen tervetullut, kun punasolujen tallaaminen ei oikein koskaan ole vaikuttanut uskottavalta;-)