sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Su 13.3. - Järvenkierto + viikko 10

Tänään 31km, 2h 41min

Ap: jalkateräjumppa 40min + pitkä 30.6km, 2:41:30, 5:17/km.

Järvenkierto Markon, Mjevin ja Tapin kanssa. Juoksu kulki odotuksiin verrattuna varsin mukavasti ja tästä tuli viikon loppuun sellainen pieni positiivinen fiilis.
Reitti pääosin sula. Pakkasta 1-2 astetta. Jostain syystä sää tuntui kylmemmältä.

Ip: lepo.

Penkkiurheilua Mäkäräisen kisaa seuratessa. Hienosti veti Kaisa välineellä ja tulihan sieltä se yksi pronssi viime hetkellä! Voittaja oli valitettavasti Dorin Habert, jota selostaja jatkuvasti kutsui Marie Dorin Habertiksi vaikka selvästi tv-ruudussa luki vain Dorin. Tämä tuplaetunimi-ilmiö on ihan sama kuin välineellä vetäminen suksella hiihtämisen sijaan. Selostajien on pakko päteä ja tuntuu hienommalta sanoa kaksiosaisia etunimiä.

Varmasti kaikki teistäkin tuplanimiin liittyen ovat ihmetelleet miksi maailmancupin hiihdoissa Uhrenholdtia syrijtään? Dorjalaisethan ovat vieneet tuplaetunimityylin maksimiinsa. Lähtölistalta löytyy ainakin:
Maiken Kaspersen Falla
Ingvild Flugstad Östberg
Martin Johnsrud Sundby
Finn Haagen Krogh
Hans Christer Holund
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Ja aivan poikkeuksetta selostaja uskollisesti jaksaa sanoa koko nimilitanian aina kun puhuu kyseisestä hiihtäjästä. Olen tänä vuonna katsonut jotakuinkin jokaisen maailmancupin hiihdon ja koskaan en ole kuullut sanottavan "Finn Krogh" tai "Maiken Falla". Ja sama pätee muihinkin listan nimiin. Paitsi jos olet Astrid Jacobsen! Jostain syystä hänen kohdallaan selostajat sanovat aina "Astrid Jacobsen" ja en muista kertaakaan kuulleeni Uhrenholdtia. Ainoa johtopäätös on, että valtaa pitävät tahot jostain syystä haluavat välttää Uhrenholdt-nimen sanomista ääneen.

Selvitin asiaa ja nimen alkuperä on muinaisissa skandinaavisissa sanoissa ja Uhrenholdt tarkoittaa "vanhaa metsää". Mitä Mertarannalla on vanhoja metsiä vastaan? Olisiko Mertaranta osa salaliittoa vanhojen metsien hävittämiseksi? Meidän Vintsaajien joukossahan on pieni aktiivisten ituhippien ydinryhmä, joka on hylännyt lihansyönnin ja ryhtynyt vastustamaan jotain uutta metsälakia, joten ehkä olisi nyt syytä pistää myös Mertaranta tilille tästä asiasta!

Viikko 10 (7.-13.3.2016)

Juoksua 117km (keskari 5:16/km).
Liikuntaa yhteensä 16h 05min.

Rankka viikko. Tehotreenit eivät onnistuneet tönkköjaloilla, mutta muuten menee hyvin. Paino putoaa edelleen. Alkoholi- ja makeislakko alkaa olla jo ihan rutiinia (eli en ollut kännissä tätäkään kirjoitusta tehdessäni). Hitaasti jaksaa hölkätä ihan hyvin. Oikeastaan kaikin puolin menee tosi hyvin paitsi että juoksukunto ei kehity yhtään. Onneksi olen mestari keksimään erilaisia omia tavoitteita, jotka eivät edellytä juoksukuntoa.

Ensi viikko on ihan yhtä rankka kuin tämäkin, mutta onneksi se pahin lihaskuntotreeni puuttuu. Sitä en oikein enää uskaltaisikaan tehdä ennen Roomaa.

3 kommenttia:

Mika Perkiömäki kirjoitti...

Eijei kun Dorinhan on osa sukunimeä! Tyttönimi siis, jostain syystä siihen vaan ei tule yhdysviivaa, liekö ranskalainen tapa sellainen. Selostajat tosin aika usein käyttävät sitä etunimen tavoin.

Tuota norjalaisten tapaa olen kans ihmetellyt jo pitkään, niistäkin kai osa on jotain vanhoja sukunimiä. Pitäisi joskus jaksaa selvittää tämäkin asia.

Anonyymi kirjoitti...

www.Kielikello.fi kertoo"Termi mellomnavn ’välinimi’ otettiin käyttöön Norjan nimilaissa vuonna 1964. Se on nimi, joka voi olla yhden tai useamman etunimen ja sukunimen välissä. Sitä ei voi liittää yhdysmerkillä yhteen viereisen sukunimen kanssa kaksoisnimeksi. Välinimi ei siis ole osa sukunimeä.

Noin 18 %:lla norjalaisista on sukunimen lisäksi välinimi. Tietyin rajoituksin välinimeksi käy oma entinen sukunimi, jos se on muuttunut avioliiton vuoksi, tai jommankumman vanhemman tai esivanhemman oma sukunimi tai välinimi takenevasti neljältä edeltävältä sukupolvelta. Välinimeksi voi ottaa myös maatilan nimen tai sellaisen suku- tai välinimen, johon nimenkantajalla on muuten kiinteä yhteys. Välinimeksi käy myös vanhempien tai isovanhempien etunimi, jos he kuuluvat kulttuuriin, jossa etunimet ja jälkinimet eivät eroa toisistaan."
gallatdo

pjh kirjoitti...

Pitihän se arvata, että juoksupiireistä löytyy tyhjentävää nimiosaamista niin Ranskan kuin Norjankin osalta. Välinimi on siis otettu ihan vain minun kiusakseni käyttöön Norjassa juuri syntymävuotenani...