tiistai 2. kesäkuuta 2015

Ti 2.6. - Polkuilottelua

Tänään 18km, 1h 38min

Ap: kevyt 6.2km, 32:54, 5:16/km.

Aamuhölkkä hyvällä vireellä vaikka sykkeet kertoivatkin ihan muuta.

Ajatus kulki lenkillä hyvin ja suunnittelin tulevaa artikkelisarjaani juoksumatkojen mitoista ja mittauksesta. Tämä on sellainen "aloittamista vaille valmis" ikuisuusprojekti.
Keksin samalla sivutuotteena kuinka Suomeen voitaisiin taas saada maratonin ME! Tai ehkä ei ihan sentään, mutta ainakin kuinka maratonin ME saataisiin alle kahden tunnin. Toivottavasti saan ensimmäisen artikkelini tehtyä pian ennenkuin joku muu tajuaa ja toteuttaa saman. IAAF tietysti tarkentaa sääntöjä heti luettuaan kirjoitukseni, mutta luotan suomen kielen voimaan, että kestää kauan ennenkuin he sen tajuavat. Eikä tätä "porsaanreikää" ole edes ihan helppo säännöillä korjata, kuten artikkelista tulee käymään ilmi.

Ip: vr3 + polkukisa 6.7km (32:30) + vr2, 1:04:59, 5:30/km + pyöräily 30min.

Ohjelmassa Niihaman Trail Cup -osakilpailu, eli noin 7km polkujuoksukisa. Kokemus vei voiton nuoruudesta, kun Veterano sai meikäläisen päänahan. Oli kuitenkin hyvä juoksu hyvällä fiiliksellä!

Alkuverkassa tutustuttiin Vetskun kanssa kisareitin alkuun ja havaittiin alkunousu hapokkaaksi. Kun Vetskun silmä vältti, niin kävin salaa katsastamassa myös reitin loppuosan. Se oli ohituskelvotonta polkua paitsi viimeiset 50 metriä, jossa oli lyhyt leveä loppusuora.

Startissa lähdettiin siis aika pian ylämäkeen Niihaman majalta kohti Kauppia. Huomasin nopeasti, että ei huvita lähteä Vetskun peesiin, kun hän laukkasi ylämäkeä aika kovaa. Mäen päällä eroa oli muutama kymmenen metriä ja meidän välissämme iso joukko ihmisiä. Vähän ennen kuin reitti kääntyi polulle tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin ja spurttasin mahdollisimman monen ohi, jotta säilyttäisin tuntuman Vetskuun. Polulla porukka ruuhkaantui heti ja vauhti meni ihan kävelyksi, mutta Vetskuun oli näköyhteys. Valitettavasti letka pian katkesi jostain minun ja Vetskun välistä ja eroa alkoi tulla. Alkutiedustelun perusteella tiesin, että kilsan jälkeen tulisi hyvin lyhyt tien ylitys, jossa olisi 20m aikaa tehdä ohituksia. Tein siinä hirmuisen toisen spurtin ja pääsin oman letkani ohi ja tavoittamaan Vetskun letkaa.

Pian olinkin letkassa kiinni ja muutamalla ohituksella pääsin Vetskun peesiin. Siinä oli hyvä juosta välillä aika maksimilla ja välillä taas kevyemmin. Koko ajan oli ihan hyvä vire. Seuraavalla tieosuudella Vetsku ohitti sen hetkisen letkan kokonaan ja pysyin mukana, mutta ei kyllä tehnyt mieli ohittaa;-) Seuraavat polkuosuudet menivät mukavasti peesissä ja olin aika luottavainen lopun suhteen. Ennen viimeistä polkukilsaa oli taas tieosuus, jossa Vetsku ohitteli porukkaa ja minä seurasin. Nyt ei vauhti ollut ihan yhtä hapokas kuin edellisellä tiepätkällä. En kuitenkaan lähtenyt ohi, vaan ajattelin ratkaisevani pelin sillä 50m loppusuoralla.

Vetsku oli kuitenkin kovempi. Viimeisellä polkupätkällä hän aavistuksen lisäsi vauhtia kilsa ennen maalia ja eroa tuli ensin 5-10 metriä. En vaan päässyt siinä kovempaa. Sitten saavutimme nuoren urheilijaneitosen ja Vetsku teki käsittämättömän ohituksen jostain metsän kautta. Minä jouduin toteamaan, että tässä neidon peesissä on itse asiassa ihan mukava juosta. Eroa tuli vähän lisää aluksi, mutta sitten ei enää ja neito juoksi lopun ihan samaa vauhtia kuin Vetskukin. Mitään toivoa ottaa eroa kiinni ei kuitenkaan ollut ja olisikohan meillä maalissa eroa ollut sellaiset 5-10 sekuntia.

Näin jälkiviisaana olisi kuitenkin pitänyt yrittää ohi sillä viimeisellä tiepätkällä ja blokata Vetskun viimeisen polkukilsan vauhdin kiristys, kuten eilen suunnittelin Markuksen varalta (Markus ei ollut mukana). Joka tapauksessa juoksu kulki hyvin ja taas jäi polkukisasta loistofiilis. Tästä hyvillä mielin perjantain kympille Perniöön. [Edit: Kymppi on siis tietenkin lauantaina eikä perjantaina.]

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vetskulla oli vain polkuiloitteluun paremmin sopivat kengät. Suosittelen hankkimaan, jos polkuiloittelu johdattelee rasti-iloitteluun.

Huomaathan, että meidän km-vauhdissa jäi vielä ruhtinaalliset n. 15sek/km suunnistamiseen ja varsinaisessa metsässä juoksuun, joten ei se universaalin suunnistusjuoksuvauhtivakion saavuttaminen kaukana ole;)

pjh kirjoitti...

Mitä se sinun kolvattu mittarisi näytti kisan matkaksi? Minulla 6.65 km ja kilsavauhti siis vain 4:53/km.