maanantai 31. joulukuuta 2012

Ma 31.12. – Vuosi vaihtuu

Tänään -

Ap: crosstrainer 30min.

Ip: crosstrainer 40min.

Päätin sitten pitää vielä toisenkin juoksuttoman päivän, kun vasen pohje ja lonkka vähän kipuilevat edelleen. Ilmeisesti mielettömät G-voimat lauantaina kiertäessäni rataa 500 kaarteen verran aiheuttivat tämän pienen lisä-ärsytyksen. Huomenna sitten aloitetaan taas kevyt lenkkeily.

Vuosi on pulkassa ja olipa todella lattea juoksuvuosi. Juoksukilsoja tuli kyllä ihan hyvin vähän päälle 5500km, mutta kaikki oli tasapaksua taaperrusta enemmän tai vähemmän puolikuntoisena. Millään matkalla en päässyt lähellekään ennätyksiäni eikä juoksu tuntunut hyvältä oikein missään vaiheessa. Mysteerinen heikko olo ja alhainen hemoglobiini vaivasivat käytännössä koko vuoden ja jalkavaivojakin oli normaalia enemmän, vaikka mitään yksittäisiä vakavia vammoja ei ollut.

Mahtui vuoteen sentään joitain pieniä voittojakin. Nostan tässä kolme tapahtumaa muiden edelle.

1. Juoksin ensimmäisen 24h-juoksuni ja selvisin siitä jotenkin kunnialla ja ylitin 200km, jota pidin minimitavoitteenani. Tuota voi pitää onnistumisena vaikka juoksu olikin huonoa peruspunnertamista. Tulos 209km ei ole kummoinenkaan (6:53/km), mutta se kuitenkin vaatii tasaista etenemistä koko vuorokauden ja se on helpommin sanottu kuin tehty. Se tuli opittua kunnolla, että jokainen kilsa sadan mailin jälkeen on kovan työn takana ja omilla jaloilla ne on edettävä. Excelin kanssa näyttää niin helpolta, että ”ei tarvitse kuin mennä 7min/km loppumatka”, niin saa tuloksen se-ja-se... Mutta minuuteilla per kilometri on aika vähän merkitystä, kun ei jaksa liikkua yhtään;-) Sen lupaan, että en tee enää excel-laskelmia ennen ultra-kisaoja. Olen niitä pyöritellyt tarpeeksi, että tiedän miten juoksun dynamiikka toimii.

2. Objektiivisesti katsoen vuoden paras juoksusuoritukseni oli varmaan Helsinki-Turku Paavo Nurmi Challenge. Se oli ainutlaatuinen kokemus kesäyön läpi juoksusta hiljaisella maantiellä ja parhaat fiiliksetkin ovat jääneet juuri tuosta juoksusta. Tulostanikin pidän ihan kovana, kun se meni alle 6min/km-keskarilla (vaikka X-Caliber katosikin horisonttiin Salon jälkeen, mutta hänellä on kuitenkin nyt useita SE-tuloksia ultramatkoilla, joten ei moni muukaan olisi mukana pysynyt). Tämän hienon kokemuksen takia ensi kesän Oxroadultra kiinnostaa kovasti, mutta onhan tässä vielä aikaa tulla järkiinsä.

3. Kolmas hieno erilainen kokemus oli 24h-viesti Keuruulla RC Eemelin joukkueessa. Juoksuna tämä tarkoitti 26 x 1.8km kovaa vetoa vuorokauden aikana. Mitään lähellekään tuollaista en ole aiemmin kokenut. Se oli melkoista tuskaa vuorokauden loppupuolella, mutta muistojen kultaamana kokemus oli tosi hieno. Iso kiitos kuuluu RC Eemelin hienolle porukalle!! Tuossa porukassa on kyllä hieno henki ja tekemisen meininki ja tällainen epä-Eemelikin tunsi olonsa ihan kotoisaksi.

Ensi vuodesta haen kuitenkin tuloksellisesti parempaa vuotta. Toivottavasti sekaan mahtuu silti hienoja muitakin kokemuksia kuten nuo yllä.

Vielä loppuun yksi triviatieto tästä poikkeuksellisesta alkutalvesta. Tämä alkutalvi on ollut todella erikoinen lumen kannalta. En itsekään tajunnut kuinka poikkeuksellinen ennenkuin katselin omia tilastojani. Ohessa on tekemieni lumitöiden lukumäärä (omassa pihassani siis) uuteen vuoteen mennessä viitenä viimeisenä vuotena:
2008: 4 kpl
2009: 6 kpl
2010: 8 kpl
2011: 6kpl
2012: 16kpl !!!

Tuossa on tietysti kysymys vain lumisateiden lukumäärästä, mutta kyllä tuo tämän vuoden 16 lumityötä on ihan käsittämätön! Olen kuitenkin tehnyt lumitöitä samalla logiikalla joka vuosi, eli erot johtuvat lumisateista eikä minun ahkeruudestani.

Ei kommentteja: