keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Ke 15.5. – Lepopäivän TE-pohdiskelua

Tänään -

Ei nyt vaan juoksu napannut tänään.

Vähän olen viime aikoina miettinyt, että miksi ei treeni tehoa. Minullahan ei ole käytössäni treenien TE-arvoja, niinkuin oikeilla juoksijoilla.
Asiaan vihkiytymättömille kerrottakoon, että TE (training effect) on numero, joka lahjomattomasti kertoo mikä oli treenin vaikutus. Osa juoksutietokoneista tai tietokoneohjelmista kertoo sykkeen ja muun tiedon perusteella TE-arvon. Olenpa myös kuullut, että jotkut suunnittelevat treeninsä TE-arvojen avulla, eli ”tänään juoksen TE4.3-harjoituksen”. Siinä sitten lähdetään lenkille ja juostaan ympyrää kunnes mittari sanoo vaikutuksen olevan 4.3-lukemassa.

Mutta mitä kummaa: huomasin vahingossa, että Garmin Connect on laskenut joihinkin yksittäisiin treeneihini TE-arvon! TE-arvo on vain muutamassa treenissä ja en ole keksinyt miksi se on niihin ilmestynyt, tai miten sen saisi tuleviin treeneihin. Kyse on kuitenkin samasta TE-arvosta, jota oikeatkin juoksijat käyttävät, koska siellä on seuraava tuttu asteikko:

Training Effect Scale
5.0 – Overreaching
4.0 – Highly Improving
3.0 – Improving
2.0 – Maintaining
1.0 – Minor

Voin siis vihdoin lähteä mukaan TE-vertailuihin. Ja millä tavalla!! Pyynikkijuoksussa TE-arvoni oli tosin vain 2.8. Tiesin kyllä juoksevani hiljaa, mutta noin naurettavaksi en menoani tajunnut.
Sen sijaan Lukonmäen vedoista tuli nyt konkreettista todistusta, että treeni on aika kova: 5 x Lukonmäki antoi TE-arvoksi 24.4! Pistäkääpä siitä paremmaksi;-)

Ei kommentteja: