lauantai 21. kesäkuuta 2014

La 21.6. – Birgitta-projektin aloitus

Tänään polkuvaellusta 1,5 tuntia

Juoksutauko on pitänyt. Tänään itse asiassa tuli kaksi viikkoa taukoa täyteen, mutta sen verran on vasen sääri yhä kipeä, että pidän muodon vuoksi taukoa vielä tämän toisenkin kalenteriviikon täyteen.

Aamulla tein polkuhörhöilyä jalan reilut 1,5 tuntia Sääksjärven metsissä. Tai olinhan minä siellä kauemminkin, mutta vain tuon verran lasken liikunnaksi. Aloitin nimittäin valmistelun projektiin, jonka tavoitteena on juosta Lempäälän Birgitan polku läpi. Jotenkin en ole aiemmin tullut ajatelleeksi, että niin voisi tehdä ja en ollut edes tutustunut mikä se Birgitan polku on. Siellä täällähän niitä kylttejä Birgitan polusta näkee (esim. Pirkan hölkän reitillä), mutta en ollut mieltänyt sitä ympyrälenkiksi tai edes suurinpiirtein sellaiseksi. Idea tuli töissä, kun Tomi kysyi olenko sitä juossut.

Viime viikolla jo ajattelin, että käynpä sen juoksemassa saman tien lauantaina (eli tänään). Reitin pituus on jotain 50-60km lähteestä ja reittivalinnoista riippuen. Onneksi eilinen pyörälenkki painoi aamulla sen verran jaloissa, että en viitsinyt lähteä edes yrittämään. Kierros ei nimittäin olisi onnistunutkaan ilman valmisteluja.

Ensinnäkin pitää kunnolla miettiä mikä tarkalleen on se reitti, jonka sitten kerralla juoksee. Vaikka Birgitan polussa onkin kartan mukaan melko selkeä kierros (kuten esim. tässä esitteessä näkyy), niin siinä kuitenkin on myös erilaisia koukkauksia reitiltä pois eri kohteisiin. Lisäksi siinä on liittymäpolut Kangasalan ja Pirkkalan suuntaan. Ja lisäksi reitti on monin paikoin metsässä niin epämääräinen, että minulla ei olisi toivoakaan pysyä reitillä ilman ennakkotutustumista. Ja vielä pisteenä iin päälle, reitti on monin paikoin vähän muuttunut ja paperikartassa on paljon virheitä.

Tänään tutustuin Sääksjärvellä Ammejärven pisteestä Pirkkalan suuntaan lähtevään reitin osaan, joka siis poikkeaa pääkierrokselta. Polku kulkee useiden pienten metsäjärvien vierestä (Ammejärvi-Rajajärvi-Matojärvi-Kaitajärvi-Pulkajärvi) ja päätyy lopulta Pirkkalaan vieville teille noin 3km lentokentästä itään. Reitti on käytännössä kokonaan metsäpolkuja ja ainuttakaan ihmistä en nähnyt koko ulkoiluni aikana. En tiennytkään, että tällaisia koskemattomia luonnon erämaita täältä vielä löytyy...

Polut olivat täynnä juurakoita ja erittäin kivikkoisia. Juoksuun niitä ei voi suositella muuta kuin itsetuhoisille hurjapäille. Jotenkin selvisin kaatumatta, mutta nilkkani venäytin kyllä ikävästi. Kun olin reitin saanut selvitettyä, niin hölkkäsin itselleni GPS-jäljen tästä noin 5km pätkästä. Sellainen 8min/km voisi olla realistinen vauhti Birgitan kierroksella tälle pätkälle. Reittisuunnitelmaa ajatellen olisi tietysti selkeintä juosta pelkästään tuo pääkierros. Jos kuitenkin päädyn tekemään pistoja eri kohteisiin, niin tässä voisi olla luontevaa päättää pisto Kaitajärvelle, joka kartassakin on merkitty jotenkin Birgitan polun päätepisteeksi. Se toisi edestakaisena pistona noin 8km lisämatkaa.

Yritän ensi viikon aikana saada mahdollisimman ison osan reitistä tutkittua ja katson sitten suunnitelmaa tarkemmin. Jos polut muualla ovat yhtään noin kamalia, niin onhan tuo todella pitkä kierros juosta.

Tässä kohtaa Kaitajärven pisto poikkeaa pääkierrokselta.

Näkymä Pulkajärveltä.

Pulkajärveltä löytyi esihistoriallinen tulisija. Ilmeisesti alumiinikaudelta peräisin.

Ei kommentteja: