lauantai 28. kesäkuuta 2014

La 28.6. - Hääkivi

Tänään – (polkuhäröilyä)

Ap: polkuhölkkää 3h 15min (noin 25km).

Jarin kanssa hölkkäiltiin Lempäälän Hääkivestä Vähä-Kausjärvelle siihen kohtaan, jossa Birgitan Polku yhtyy Pirkan Hölkän reittiin. Seassa oli muutama metsätiepätkä, mutta pääosin tuo 12,5km reitti oli aika mukavaa polkua. Kyllä se keskari tälläkin välillä sinne 7-8min/km varmaan väkisin jää, mutta sanoisin silti tätä vähän juostavammaksi osuudeksi kuin niitä aikaisempia. Muutamassa risteyksessä piti olla suunnistuksen kanssa tarkkana, mutta muuten reitillä pysyi melko helposti. Reitti on täällä.

Vähä-Kausjärven päässä reitti kulkee viimeisen kilsan verran järven rantaa pitkin ja siinä on maisemallisestikin luultavasti hienoja kohtia. Pakko sanoa ”luultavasti”, koska ei siinä polulla juostessa voi sivulle katsoa menemättä heti nurin. Ja pysähtyminenhän ei tule kysymykseen muuta kuin tyttöjen lenkillä. Ennalta jo naurattaa tuleva koko kierroksen juoksu, kun kierretään 50km luontopolku näkemättä ainuttakaan merkittyä luontokohdetta;-) Sivusilmällä kyllä nyt joku ”jättiläisen kivi” jäi tänään mieleen.

Lähtöpisteenä toiminut Hääkivi jäi vaivaamaan mieltä, kun en ole löytänyt mistään tietoa tuon nimen etymologiasta. Toisaalta sanotaan, että se on rautakautinen asuinpaikka, mikä viitannee tuohon alueeseen yleisemmin. Toisaalta nimi viittaa johonkin kiveen ja siellä pellolla oli yksi kivikasa, jonka vieressä oli myös Hääkivi-kyltti. Asia ei selvinnyt netistäkään pienellä yrittämisellä.

Jäljellä on vielä Birgitan polusta aika lailla tutkittavaa. Pitäisi löytää Hääkivestä sopiva reitti Lempäälän läpi Hakkariin, ja sitten Hakkarista pitkä pätkä Sääksjärvelle. Sen jälkeen onkin GPS-jälki riittävän valmis koko kierroksen suorittamiseen. Toivottavasti tämän ehtisi ensi viikolla jotenkin hoitaa kotiin ennen Kesäyön Unelmaa.

Hääkiven rautakautisesta asutuksesta kerrotaan, mutta ei siitä mikä "Hääkivi" on.

Idyllistä rautakautista maisemaa Lempäälän Hääkivessä.

Ip: lepo.

Tarkoitus oli kyllä tehdä joku pyörälenkki, mutta nurmikon leikkaus ja muut pihatyöt ja Jämsän karnevaalit tulivat tielle. Eihän se kunto tällä menolla nouse...

Huomenna järvenkierto aamulla. Startti Porsche Centeriltä klo 7.50 ja Puljulta 8.20.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joskus muistan jostain kuulleeni dramaattisen tarinan hääkiven nimen syntyhistoriasta. En tiedä onko tarina totta enkä lähdettäkään osaa nyt sanoa.

Joskus muinoin, ehkä pari sataa vuotta sitten oli hääseurue matkalla häihin Lempäälän kirkkoon veneellä. Vene sitten ajoi kiveen siinä viereisellä Liuhanvuolteella ja tarinan mukaan koko seurue hukkui.

Eli hääkivi on kivi Liuhanvuolteessa, johon hääväen päivät päättyivät.

t. Tomi

pjh kirjoitti...

Tomi: Löysin sitten kuitenkin tällaisen mielenkiintoisen historiikin Lempäälästä ja siellä kerrotaan myös eri paikkojen nimistä. Meneepä tämä nyt hankalaksi;-)
Hääkivestä on tarinaa vain yksi virke, mutta se ainakin osittain tukee tuota sinun versiotasi nimen alkuperästä. Ja ainakin tekee selväksi sen, että ”hääkivi” on tosiaan kivi jossain vedessä. Tuon tarinan mukaan ”hääkivi” on kuitenkin Hiidenvuolteessa (ja siihen joku hääseurue törmäsi), kun taas Liuhanvuolteessa on kaksi kiveä, joiden nimi on ”Morsiuskivet” ja niihin joku morsiuspari törmäsi ja hukkui. Lempäälä ei näemmä ole hyvä paikka hääjuhliin...
Mutta ei tuo oikein järkevältä vaikuta, kun Hiidenvuollehan on kaukana etelässä sieltä missä se yleisesti tunnettu Hääkivi kyltteineen on. Liuhanvuolle sen sijaan on oikeassa paikassa. Helpostihan kyllä ”hääkivi” ja ”morsiuskivet” aikojen kuluessa sekoittuvat. Täytyy seuraavalla visiitillä ihan tähyillä minkälaisia kiviä siellä vedessä näkyy, jos ne pintaan asti ulottuvat.

Tuo on kyllä muuten erinomaisen hieno dokumentti ja siinä on paljon hauskaa iltalukemista Lempäälän historiasta. Hirvi-Simunastakin löytyi lisää tarinaa;-)

Anonyymi kirjoitti...

En vielä täysin tuomitsisi Lempäälää häidenviettopaikkana tuon perusteella. Omia häitäni vietettiin aikoinaan Lempäälässä vesistön äärellä eikä kukaan hukkunut :)
Siirtymät tosin kuljimme turvallisesti autolla.

Mutta hyvä, että tämäkin asia tarkentuu. Pitääpä Lempääläläisenä lukaista tuo historiikki kesälomalla läpi.

-Tomi