tiistai 24. kesäkuuta 2014

Ti 24.6. – Märkä päivä

Tänään 8km, 36min + 2h polkuhölkkää

Ap: 8.0km, 36:24, 4:33/km.

Iidesjärven kierto aamulenkkinä superjäykin jaloin. Takareidet tukossa ja vasen sääri kipeä. Tulipahan kuitenkin juostua.

Ip: 2h polkuhörhöilyä.

Suuntasin töiden jälkeen taas Höytämön suuntaan ja Kirskaanniemen läheiselle P-alueelle. Tällä kertaa en ajanut ojaan ja pääsin tutkimaan jopa 6km Birgitan polkua lisää. Osana pääkierrosta juoksin läpi pätkän Kirskaanniemestä Vähä-Riutalle. Tai oikeastaan en juossut ihan Vähä-Riutalle saakka, vaan vain siihen kohtaan, jossa reitti yhtyy Pirkän Hölkän reittiin. Siinä onkin sitten seuraavaksi ainakin 5km pätkä Vähä-Riutalta Vähä-Kausjärvelle, jossa Birgitan polku kulkee samaa reittiä kuin Pirkan Hölkkä, ja tuota pätkää ei ole tarpeen käydä tutkimassa enää;-)

Sain tuon yllä mainitun pätkän hölkättyä hieman reilulla 7min/km-keskarilla. Keskimäärin se oli vähän helpompaa polkua kuin aiemmat Birgitan polun osuudet, mutta kyllä tuokin oli kokonaisuudessaan ihan kunnon vaativaa polkua. Vain lähempänä Vähä-Riuttaa oli jonkinlainen pätkä nopeampaa polkua. Ajoittain oli pahaa kivikkoa ja välillä joitakin hakkuupätkiä, joissa liikkuminen oli toivotonta. Pääosa polusta oli liejuista ja märkää, ja liukkaita pitkospuita oli paljon. Tämä osuus ainakin varmisti sen, että koko kierrosta voi lähteä tekemään vain kuivan maan aikana. Olin täysin läpimärkä jo puolen tunnin jälkeen ja upposin jatkuvasti veteen nilkkoja myöten. Koko pätkällä ei ollut mitään suunnistusvaikeuksia ja merkinnät olivat hyvät, joten eksymisvaaraa tuolla ei ollut lainkaan.

Pääreitin lisäksi juoksin myös pätkän Soukonlahteen, joka poikkeaa vajaan kilsan pääkierrokselta. Tuokin kilsa on märkää alavaa maata ja siinä on paljon huonokuntoisia pitkospuita.

Kun pari tuntia tahkosin noita polkuja, niin jalat olivat aika lopussa. Ja kun nyt katselen karttaa koko Birgitan kierroksesta, niin varsin kunnioitettava määrä siinä on polkua, joten mikään helppo reissu ei ole edessä.

Soukonlahdessa turisteja odottaa nähtävyytenä tällainen kyltti. Mitään lahtea en jaksanut etsiä.

Tässä kohdassa Birgitan polku (myötäpäivään juostessa) yhtyy Pirkan hölkän reittiin. Pirkan hölkkä jatkaa kuvassa vasenta haaraa ja Birgitan polku menee oikealle. Pirkan hölkässä tämä kohta on noin 20,5km kohdalla Taivalpirtin jälkeen ja ennen Matinlahdentien alkua. Samalla opin sen, että vaikka Pirkan hölkkä kulkeekin viimeiset 5km ennen Vormistoa Matinlahdentietä pitkin, niin kyllä siellä metsän puolella menee Pirkan Taipaleen polku, jota myös voisi seurata. Täytyypä kokeilla vaikka seuraavalla kerralla, kun käyn Pirkan reittiä juoksemassa;-) Se polku taitaa vaan olla niin huonossa kunnossa, että juoksijoita siitä ei voi pistää menemään. En sitten saanut nopeasti selvitettyä milloin Matinlahdentie on rakennettu ja onkohan Pirkan Hölkkä joskus kulkenut tuota polkua pitkin...

Ei kommentteja: