sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Su 18.1. – Palju peliin + viikko 3

Tänään 26km, 2h 24min

Ap: pitkä 26.4km, 2:23:38, 5:26/km.

Järvenkierto Markon, gallardon, Veteranon ja JussiM:n kanssa. Tsaari yllätti liittymällä joukkoon osuudelle Tesomalta Pispalaan!

Juoksu sujui melko jäisellä alustalla ihan välttävästi. Alkumatkasta ei hengitys taas oikein kulkenut, mutta lopussa se ei enää vaivannut. Sain kuitenkin gallardolta opastuksen tee-se-itse astmatestaukseen ja koitan ensi viikolla saada tehtyä jotain mittauksia.

Heti lenkin jälkeen oli ohjelmassa jotain ihan uutta. Laura-siskoni nimittäin soitti eilen ja oli ilmeisesti huolissaan, että juoksu uudella matolla on liian helppoa ja mukavaa. Hän ehdottikin, että voisin kovempien lenkkien jälkeen seisoskella kylmässä vedessä. Sitä kuulemma oikeat urheilijatkin tekevät ja sillä jalat pysyvät kunnossa. Ja minähän olen aina valmis kurjuuden maksimointiin. Ja onhan näitä penikan tapaisia särkyjä jaloissa edelleen, joskin aika vähän. Kylmässä vedessä pitäisi seistä 10min treenin jälkeen ja kyselin vielä Siljaltakin, että onko se edes mahdollista. Silja vain totesi, että eihän se kivaa ole, mutta täysin tehtävissä.

Ostin 150 litran saavin ja tein siitä paljun puuliiteriin. Siellähän sitä oli mukava seistä puupinojen vieressä ruohonleikkurin seurasta nauttien. Oli aika pitkä 10min. Vähän pelotti pääsenkö paljusta jäisillä jaloilla lainkaan pois, mutta ihan hyvin se meni.


Yritän nyt vaikka 2-3 kertaa viikossa käydä saavissa. Ellei se jäädy heti ensi viikon pakkasissa. Luulisi, että jostain saisi sellaisen uppolämmittimen, joka pitää veden sulana. Rautakaupasta ei kuitenkaan löytynyt. Ajattelin ensin käyttää ihan tavallista akvaariolämmitintä, mutta niiden termostaattien alin lämpötila on ihan liian korkea. Ei myös huvittaisi lämmittää koko liiteriä plussalle, mutta pitää nyt ensin tarkkailla tilannetta ja katsoa alkaako se palju jäätyä.

Ip: lepo.

Viikko 3 (12.1.-18.1.2015)

Juoksua 82km (5:18/km).
Liikuntaa yhteensä 8h 15min.

Kevyt viikko, jossa vain yksi reippaampi harjoitus. Ensi viikolla sitten taas vähän paremmin.

12 kommenttia:

Jaakko kirjoitti...

Voisiko tuon saavin eristää PE-vaahtolevyllä (telttapatjalla tms) ml. kannen. Etrasta ainakin saa metritavarana.

pjh kirjoitti...

Vaikea uskoa, että eristäminen auttaa, jos lämpötila menee pakkaselle pariksikin päiväksi. Toki se tietenkin hidastaa jäätymistä. Mutta lisäksi se veden lämpötila ei nyt ihan nollaan saakka saisi muutenkaan mennä;-)
Tuossa liiterissä on meidän kylmiön kompressori "lämmittimenä" ja en ole seurannut liiterin lämpötilaa. Ilman muuta se menee reilusti pakkaselle, jos tule -20 tai -30, mutta kompressori saattaa itsessään pitää lämpötilan plussalla pienellä pakkasella. Silti se uppolämmitin olisi paras ratkaisu...

pjh kirjoitti...

Ja onhan noita uppolämmittimiä netistä löydettävänä, mutta en nyt pienellä selaamisella löytänyt sopivaa. Kun ehdottomasti pitää olla termostaatti. Puutarhaliikkeissäkin voisi olla, kun kai erilaisia puutarhalammikoita ja –altaita pitää kanssa pitää sulana.
http://www.evuorio.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=8500

jaha kirjoitti...

Hyvä ratkaisu vois olla sellanen sulanapitokaapeli. Googletteleppa aiheesta.

pjh kirjoitti...

Täytyypä katsoa noita kaapeleita. Sellaisista keskustelimme jo K-Raudassa, mutta jostain syystä myyjä ei pitänyt niitä sopivina tähän. Jotain, että olisi vaikea asentaa vapaaseen vesimassaan, mutta ei kai se nyt vaikea ole heittää kaapelia veteen;-)

Anonyymi kirjoitti...

Aplodeja Petri! Näytti vaan aika matalalta tuo saavisi, mihin asti ulottuu vesi, saavatko reidetkin hoitoa? Meillä kävi eilen nauttimasssa kylmäkylvystä Siljan lisäksi Lassi, niin hauskaa se on. Odotamme mielenkiinnolla tuloksia. ;)

pjh kirjoitti...

Laura, kyllä se on ihan iso 150 litran saavi! Reidet ovat kokonaan veden alla.
Tuloksien arvioiminen tulee olemaan puhdasta arvailua, kuten aina, kun ei ole rinnakkaista testausta ilman paljua;-)

Jaakko kirjoitti...

Sinälläänhän tuollainen lämpökaapeli toimii vain lämpöelementtinä, joten termostaattifunktio jää siitä puuttumaan. Veikkaan että tuollainen 25 W akvaariolämmitin ei jaksa punnertaa vettä pikkupakkasella kovinkaan lämpimäksi ja jos punnertaa, niin lunta sekaan.

Oman kokemuksen mukaan tuollaisessa puolilämpimässä tilassa pysyy vesipunttu yllättävänkin kauan sulana ihan ilman sen kummempia konsteja. Lattiasta eristäminen luutavasti riittää melko pitkälle. Tietysti pitkä kova pakkasjakso on sitten erikseen.

jaha kirjoitti...

Tämmönen: http://www.vapaa-aika.com/lammitys-ilmastointi/pakkasvahti-jaatymisenesto-vahti-12-v-30-w.html
Tai sitten jos pakkasnestettä tai muuta väkevää lorautat sekaan. Yhden pullon voit piilottaa myös halkopinoon, niin voit sisäistä lämmikettä aina välillä.

Anonyymi kirjoitti...

Tai tämmönen karavaanareiden malli: http://www.siilincaravan.fi/verkkokauppa/naytatuotteet.php?lTuoteRyhmaTunniste=377
Näyttäisi löytyvän termostaatti 5 asteesta alkaen.

gallardo

Unknown kirjoitti...

Petri, lisää suolaa niin se laskee jäätymispistettä eikä ole myrkyllistä iholle. Eikös näin voi päästä jonnekkin -20 asteeseen? Ja ei tartte olla kovin kauan vedessäkään tai jos on liian kauan juoksu saattaa olla "irtonaista". :-)

pjh kirjoitti...

Nyt on varmaan kaikki mahdolliset ratkaisut löydetty;-) Jäämme jännityksellä odottamaan tuleeko edes sellaisia pakkasia, että sulatusta tarvitaan. Vahvasti alkaa näyttää siltä, että jostain vuotaa lämpöä liiteriin ja se pysyy pakkasellakin lämpimänä. Jättimäisten lämmityslaskujen salaisuus alkaa paljastua...