keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ke 12.8. - Rogaining mediamyllytys jatkuu

(Tulipa monta juttua ja pitkä teksti, mutta menköön...)

Tänään 6km, 36min

Ap: lepo.

Taas ajomatka Espooseen ja istumista tuli muutenkin enemmän kuin jalat kestävät. Kesäloma ei nyt oikein mene putkeen ja taidan suosilla siirtää lomat syksyyn.

Nyt pitää silti hehkuttaa eilistä Pekka Aallon esiintymistä Ylen Aamu-TV:ssä. Pekka Aaltohan siis teki veret seisauttavan suorituksen kesällä juoksemalla New Yorkissa 3100 mailia ennätysajassa, eli jotain 123km joka päivä yli 40 päivän ajan. Joku kepinheittäjä tietenkin saa vuoden urheilukunnian, mutta Aalto on kyllä omaa luokkaansa.

Jostain syystä en ole Aallon haastatteluja tai muita esiintymisiä juurikaan aiemmin nähnyt, mutta nyt olen number one fan! Aalto oli aivan super-symppis ja tuon asiallisempaa esiintymistä ei voi tehdä. Ei tällaisia aitoja kommentteja ilman mitään ylimääräistä höpö-höpöä usein näe!

Huippukohtia olivat seuraavat kysymys-vastaus-yhdistelmät (ei tarkkoja lainauksia, vaan idea lyhennettynä):
Q: Miten on edes mahdollista juosta 5000km?
A: Pitää olla hyvä kunto ja juosta aamusta iltaan.

Q: Olet lehdenjakaja. Mistä tulee raha tuohon juoksemiseen?
A: No, se tulee tuosta lehdenjakamisesta.

Jos ette jostain syystä nähneet tuota haastattelua, niin katsokaa täältä Areenasta!

Ip: vr2 + koordinaatiot + 10 x mäkiveto 30s / 90s + vr2, 36:00, 6:00/km.


Nyt on turha enää salailla top secret -projektia, kun Jari oli sen jo selvittänyt Lekin vakoojien avulla. Lisäksi tänään treenin alkuverkassa Jari tuli vastaan Rollen kanssa ja hänkin arvasi secret-treenin olevan käynnissä.

Minä siis olen kesän alussa liittynyt Laten juoksukouluun ja meillä on ollut yhteistreenejä noin kerran viikossa. Lähdin tähän mukaan, koska juoksukoulussa on takuu, että 4 kuukaudessa jokainen juoksee puolimaratonin pysähtymättä läpi;-)

No, oikeasti minulla oli kaksi motiivia lähteä mukaan:
1. Yhteistreenit ovat kivoja ja niissä tulee tehtyä kunnolla koordinaatioita ja hyvä vetotreeni.
2. Tärkein syy oli kuitenkin se, että systeemiin kuuluu Laten tekemä harjoitusohjelma. Minä haaveilin omasta valmentajasta jo täällä, mutta yli vuosi meni jahkaillessa. Nyt olen jo kesäkuun alusta saakka luovuttanut excel-kontrollin Latelle. Late tosin kirjoittaa ohjelman treeni.fi-sivustoon ja minä sieltä kopioin ne exceliin. Olen aika orjallisesti noudattanut ohjelmaa, joskin olen joutunut soveltamaan pitkiksiä polkulenkeiksi ja Birgitoiksi tukeakseni Vimppojen treeniohjelmaa.

Mitään tuloksia ohjelmasta ei vielä ole, mutta olen positiivisella mielellä kokeilemassa tätä ensi kevääseen saakka ja katsotaan sen jälkeen uudestaan. Todennäköisesti vain viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut meikäläisestä ja mikään ei enää auta, koska ohjelma on ollut varsin mielekäs ja motivaatiota siitä on kyllä tullut vaikka kunto on surkea.

Tänään ohjelmassa oli verkkaa, koordinaatioita ja sitten 10x mäkiveto, eli juoksimme sen kirotun mäen Kyötikkälän kentältä harjun päälle jotakuinkin täysiä. Minä juoksin Jarin parina (tähän mennessä olette varmasti huomanneet, että juoksijoiden nimi on yleensä Jari) ja en pysynyt perässä millään, mutta sain hyvän treenin silti.

Loppuverkassa Jarin kanssa koin taas "maailma on pieni"-ilmiön. Jari mainitsi, että ovat veljensä kanssa lähdössä pohjoiseen parin viikon kuluttua Saariselälle. Kiinnostukseni heräsi heti ja kysyin lisää. Ja tietenkin kyseessä oli Saariselän MM-rogaining! Siinä aloin jutustella tavoitteista ja tasosta, mutta kuulemma ihan retkeilymielellä mennään ja kokemusta ei paljon ole. Minäkin siinä kerroin, että eräs toinen paikallinen kapu+peris-joukkue on sinne lähdössä ja olen seurannut armotonta treeniä sivusta. Totesin, että tuo on tosi kova joukkue ja tekee kovan tuloksen, ja ainoa heikko kohta on rasti satakuuskolme.
Jarilla heräsi kiinnostus, että mikähän tiimi on kyseessä. Kun kerroin, että kyse on Viimeisistä Pirkkalaisista, niin valo syttyi. Tämä "me vaan retkeillään tiimi" on kuitenkin sen verran tutkinut aiempien kisojen tilastoja, että tiesivät aina Vimpoille hävinneensä, mutta olivat aina ihan vähän vaan perässä. Nyt selvä tavoite Saariselällä on voittaa Vimpat ekaa kertaa;-)

Ja sen verran kävin itsekin MM-kisan sivuja tutkimassa, että totesin Jarin tiimin ja Vimppojen tiimin olevan samassa "MV24"-sarjassa (mitä se sitten tarkoittaakin). Tämä lisää oleellisesti mediahuomiota ja jännitystä tulevaan kisaan!

6 kommenttia:

Tappi kirjoitti...

Aivan loistava Rogaining -oivallus jälleen imaamilta! Lajistahan käytetään joissain yhteyksissä suomennosta retkisuunnistus. MV24 taasen voitaneen suomentaa koukkupolviset pojat 40-44 vuotta ja koko rahan edestä. Nyt taidat joutua sponssaamaan kahta tiimiä, jotta varmistat tosiaikaisen tiimien välisen jännitysnäytelmän seurannan virallisessa kisastudiossa eli hermokeskuksessa Koikkarin takkahuoneessa.

Tappi kirjoitti...

Signeeraus unohtui kommentista eli Peris

Tappi kirjoitti...

Ja MV24 pieni korjaus ettei tule syytettä ikärasismista. Suomennos piti olla koukkupolviset pojat 40-54 eikä 44!

Anonyymi kirjoitti...

Aalto oli hiljan myös RunnersWorldin pääjutun aiheena, mihin ei kovin moni, jos kukaan suomalainen ole aiemmin päässyt. Linkki alla kommentoi Marko.

http://www.runnersworld.com/races/finn-shatters-record-in-worlds-longest-certified-footrace


Jyrki Leskelä kirjoitti...

Pekalla kyllä sana hallussa ja läpi paistaa että asenneharjoittelussa vähän pääjoukkoa edellä. Varmaan tuollainen harraste vähän virtaviivaistaa maailmankuvaa. Ei muuta kuin kokeilemaan Petri meneekö puolimaraton läpi - on muuten piristävää vaihtelua harjoitella puolikkaalle - minäkin kävin ensimmäisen virallisen puolikkaan viime viikonloppuna ja olikin ihan kiva fiilistellä pukuhuoneessa muiden ensikertalaisten kanssa.

pjh kirjoitti...

^^Hieno oli tuo RunnersWorldin artikkeli. Sen ja myös Ylen haastattelun perusteella minulle oli positiivinen yllätys huomata kuinka kilpailullisesti Pekka Aalto tämän homman otti. Hän selvästi pyrki ennätykseen ja oli vilpittömän onnellinen loistavasta suorituksesta. Hän oikein korosti, että kyseessä oli kilpailu eikä mikään hölkkäily. Toisaalta, ei kai tuollaista tulosta ihan vaan fiilispohjalta juostaisikaan...
Minä en noista Sri Chimnoy -jutuista mitään ymmärrä, mutta virheellisesti luulin, että siinä ei tuloksista ja kilpailusta välitetä, mutta eihän se siis niin olekaan.

^Jyrki, puolimaratonille en tänä vuonna vielä uskaltaudu, kun kymppikin nyt pelottaa. Useampi kuukausi tarvitaan vielä treeniä. Kisaaminen onnistuu <10km matkoilla tai sitten hölkkääminen maralla tai pitemmillä matkoilla. Vähän jotain erilaista on suunnitteilla lauantaiksi, mutta siitä lisää huomenna...