keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Ti 10.2. – Juoksu kellon ympäri

Tänään 24km, 2h 09min

Ap: kevyt 6.0km, 31:42, 5:17/km.

Väsynyt aamulenkki matolla. Standardikutonen oli silti pakko vääntää kukonlaulun aikaan.

Ip: kevyt 18.0km, 1:36:43, 5:22/km.

Nyt oli vasen takareisi kipeytynyt sen verran, että harkitsin jopa lepoa. Olin kuitenkin jo pari päivää suunnitellut tänään tutustuvani tarkemmin Platinum-maton ainutlaatuiseen kronometriin, joten en malttanut jättää lenkkiä väliin. Vauhdin säädin tosi hitaaksi, jolloin reisi pysyisi kohtuullisen rauhallisena. Suunnitelmani edellytti yli 1,5 tunnin lenkkiä, mutta selitin itselleni, ettei se ole kuin kaksi jaksoa House of Cardsia. Juoksu meni vähän turhan myöhään iltaan, joten pientä sisua se vaati vaikka helposti menikin.

Koska kukaan ei oikeasti uskoisi miten tuo Platinumin kello toimii, niin otin siitä videon. Tämä noin 3min lyhytelokuva todistaa, että en puhu palturia. Se oli myös ensimmäinen ikinä youtubeen lataamani video;-)

Mitä enemmän tuota Platinumin aikanäyttöä mietin, niin sitä mahdottomammalta sen ymmärtäminen tuntuu. Siis ihan todella! What were they thinking? Kuka voi keksiä, että juoksun ajanotossa ei käytetä tunteja lainkaan ja kello menee ympäri 100 minuutin kohdalla? Vaikka siinä on perkele sellainen iso läppärin näyttö, johon mahtuisi helposti miljoonan tunnin ajanotto! Onko missään muualla maailmassa keksitty tällaista aikakonseptia? Ja sitten se typerä loppuaika onnistutaan sössimään vielä toisen kerran eri lailla väärin, kun juoksu loppuu!
Kerrataanpa vielä mitä siis tässä tapahtuu: Kun juokset matolla kahden tunnin lenkin (eli normaaliajassa 120min), niin maton kellossa näkyy juoksun lopussa aika 20min. Sitten kun painat stopin, niin loppustatistiikka kertoo, että juoksit 200min. Eli kun normaali maalaisjärki ja juoksun ajanotto pitäisi sanoa 2h 00min, niin matosta saat valittavaksi joko 20min tai 200min. LOL.

Olen oikeasti vakuuttunut, että tällaiseen tulokseen on päädytty kaksivaiheisella prosessilla:
1. Käyttöliittymän on toteuttanut joku tomppeli nörtti, joka ihan oikeasti luulee, että tunti on 100 minuuttia. Ja lisäksi ajattelee tunnin olevan melko epärelevantti yksikkö juoksun ajanotossa, koska ei kai kukaan nyt yli tuntia juokse.
2. Minkäänlaista testausta maton käyttöliittymälle ei ole tehty ainakaan sellaisten juoksijoiden toimesta, jotka juoksevat yli tunnin.

Tällä vitsillä ei toki onneksi ole mitään vaikutusta siihen, että matto toimii ihan erinomaisesti. Osaan kyllä ottaa aikaa ihan omalla kellolla ja jopa tehdä konversion Tunturiajasta normaaliaikaan. Mutta kyllä tässä seppukun paikka olisi Tunturin käyttöliittymästä vastaavalle managerille.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Marko: Johtuisiko siitä, että vasta hiljan tapahtunut konversio 7-segmenttinäyttöistä LCD-aikaan on ollut liian haastava?

pjh kirjoitti...

Voi tosiaan olla, että tuo teknologialoikka oli liian suuri.

Tämä uuden teknologian näyttöhän on toteutettu vähän vanhojen periaatteiden mukaan. Eli kaikille kirjaimille ja numeroille on varattu oma tila ja säädetty maksimikoko kentälle (jolloin tunnit ei mahdu) ja sitten kirjoitettu sinne kököllä fontilla jotain.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistavan valaiseva video! ;-) Kaiken lisäksi kirjoitusasu on tarkkaan hiottu mm. laihduttajaystävälliseksi: SUKUPUOLI, IKÄ, AIKA, MATKA ja ENERGIA ovat suuraakkosin toisin kuin vähätellen "Paino". Jäänemme odottamaan seuraavaa Tunturin käyttöliittymäinnovaatiota.

gallardo

pjh kirjoitti...

;-) Hieno havainto gallardo! Minä en edes vielä tuohon kiinnittänyt huomiota, kun jään aina neuroottisesti tuijottamaan tuota numeroiden vertikaalista asettelua polveilevaan sarakkeeseen.
Mutta tällaisiahan hyvät elokuvat ovat: voi katsoa monta kertaa ja aina löytää jotain uutta!

Mika Perkiömäki kirjoitti...

Itseäni jäi mietityttämään myös se, mitä mahtavat olla kelvinkalorit.

pjh kirjoitti...

^Omaperäinen energiayksikön valinta olikin jäänyt minulta huomaamatta! Sille on kuitenkin mielestäni ilmeinen selitys. Kun tarkkaan katsoo, niin juoksun aikana matkaa mitataan kelvinmetreinä. Näin ollen on luonnollista energiankin laskemiseen käyttää vastaavaa yksikköä ja kaikkien juoksijoiden tuntemaa laskukaavaa, että energiaa kuluu yksi kelvinkalori yhtä juostua kelvinmetriä ja yhtä raahattua kelvingrammaa kohti. Loppustatistiikkaa varten kesäharjoittelija on kyllä konvertoinut juostun matkan kelvinmetreistä kilometreiksi, mutta ilmeisesti MAOL:in taulukko ei ollut käden ulottuvissa, niin kaloreille ei muuntokaavaa löytynyt...

Anonyymi kirjoitti...

Tunturin käyttöliittymän kanssa taistellessani olen oppinut että älä koskaan laita Tunturi merkkistä juoksumattoa, Kiinassa valmistettuja tuotteita olen jo oppinut välttämään. Laatu/hinta ei oikein kohtaa noissa Kiinalaisissa Tuntureissa.