perjantai 13. maaliskuuta 2015

Pe 13.3. - Jumittaa

Tänään 13km, 1h 06min

Ap: 5.0km, 27:16, 5:27/km.

Minimaalinen aamulenkki matolla. Ehdin töissä aamupalaveriin 10s marginaalilla. Kaikki lasketaan.

Ip: 8.3km (sis 5 x 100m), 39:13, 4:45/km.

Kierros Nekalan ympäri. Tasakilsoin kokeilin aina "rentoa" 100m vetoa. Ei ollut rentoa, mutta ehkä kuitenkin aavistuksen parempaa kuin odotin. Jumit ovat pahat, mutta eivät ne sunnuntain järvistä huonommat silti ole.

Siinä juostessani mietin taas aihetta, jota olen pohtinut täällä ennenkin: kuinka on mahdollista, että jumia ei osata hoitaa? Siis ihan oikeasti. Ihmisen solujen toiminta tunnetaan aivan käsittämättömän hyvin, geenejä osataan aktivoida ja deaktivoida, ja vaikkapa istuttaa uusia geenejä soluihin. Solujen toimintaan osataan vaikuttaa ihan scifi-meiningillä.

On ihan selvää, että jumissa oleva reisi on fyysisesti täysin erilainen kuin toimiva reisi. Ei voi olla vaikeaa ottaa näytettä kummastakin, katsoa niitä vähän mikroskoopilla ja tehdä jotain kemiakokeita ja todeta mikä niissä on erona. Joku aineenvaihduntareaktio lihassoluissa tapahtuu eri tavalla tai jotain ainetta puuttuu tai joku geeni ei aktivoidu tai mitä lie, mutta eron täytyy olla ihan selvä. Sitten vain tehdään vastamyrkky ja hoidetaan jumi kuntoon. Mikä maksaa?

Mutta ei. Kyllä joku vaikea aivotauti hoidetaan ensin aivoja mittaamalla, sitten leikkaamalla ja rakentamalla uusia hermoratoja ja laserilla polttamalla huonoja osia pois ja istuttamalla jotain fantastisia sähkövempaimia aktivoimaan uusia aivon osia jne. Reisilihas on noin miljardi kertaa yksinkertaisempi kuin aivot. Mutta auta armias kun lihas on jumissa, niin paras diagnoosi+hoito on "siellä on jotain mikrovaurioita, mene vesisaaviin seisomaan."

Syyttäisin tästäkin ortopedeja, mutta se voisi olla vähän epäreilua. En nimittäin usko, että ortopedian kirjekursseilla opetetaan kemiaa tai molekyylibiologiaa. Käsittääkseni tutkinnon loppukokeessa riittää, että osaa esittää tämän laulun;-)

Huomenna siis Teivo. Odotukset ovat varsin olemattomat. Maa on sula ja pakkohan sitä on 19min alitusta lähteä yrittämään. Realismi varmaan on noin 19.15, sillä jumijalat eivät vain kuljeta tuon kovempaa.

Ei kommentteja: