lauantai 26. toukokuuta 2012

La 26.5. - Valkeakosken puolimaraton

Tänään 29km, 2h 05min

Ap: vr3, vr3 + kisa 21.1km (1:24:28) + vr2, yht 29.0km, 2:04:38, 4:18/km.

Aamuverkka klo 7. Ei ollut yhtä hyvä kuin viikko sitten sykkeen ja tuntemusten osalta, mutta kai tässä silti kisaamaan lähdetään.

Kisapaikalla alkuverkka ei todellakaan ollut lupaava. Jalat olivat kovin väsyneet. Ja eihän siitä juoksusta mitään tullut. Tai oikeasti tuli juuri se, mitä numeroiden valossa pitikin tulla. Loppuaika 1:24:28 itse asiassa alitti McMillanin ennustuksen noin 20s. Kyllä juoksu on siitä hyvä laji, että kaikenlaiset toiveet ja kuvitelmat palaavat maan pinnalle nopeasti. Eiköhän se kunto nyt vain ole tuossa, eli kymppi 38min ja puolikas 1:24.

Kisasta ei ole paljon kerrottavaa. Alussa reippaammin ja sitten tasaisesti hyytyen ja viimeiset viisi kilsaa laahustaen 4:10/km-vauhtia. Kun kovemmat menijät osallistuivat SM-maratonille, niin tuokin suoritus riitti omassa sarjassani toiseen sijaan (ja koko puolikkaan viidenteen sijaan).

Lähdin startista kahden muun kaverin kanssa kärkeen. Toinen heistä tosin jo kilsan jälkeen alkoi tehdä eroa ja juoksikin lopulta 1.19. Minä jäin juoksemaan sen toisen Sjundeå IF-paitaisen kanssa. Olivat muuten kavereita voittajan kanssa ja puhuivat alkumatkasta jotain ruotsiksi. Kun koulusta on aikaa jo 30v, niin enhän minä siitä mitään tajunnut. Sen verran minäkin tiedän, että Sjundeå IF on kova juoksuseura, joten ei ollut vaikea arvata, että turpiinhan tässä taas tulee.

Eka vitonen 19.26, mutta ei juoksu kulkenut. Ylämäissä jalat olivat väsyneet jo alusta alkaen.Vitosen jälkeen Sjundeån kaveri meni ohi ja minä lähdin peesiin. Seuraava vitonen jo hitaammin 19.54. Maasto vaikutti vauhtiin joka kilsalla selvästi, eli helpommat menivät sinne 3.50-paikkeille, mutta hitaammat sitten yli 4min.

Kääntöpisteellä huomasin, että meillä oli ainakin 100m rako seuraaviin, mikä tuntui aika turvalliselta, tai niin siis luulin. Pian Sjundeå viittoi minut vetämään ja sanoi, että alkaa hyytyä. Minä sitten vedin jopa pienen eron parin kilsan aikana, mutta pitkä ylämäki siinä 13-14km tienoilla hidasti minua taas sen verran, että Sjundeå juoksi eron kiinni. Kolmas vitonen meni 19.50. Jossain 15km kohdalla Sjundeå kysyi olenko M40-sarjassa. Olin luullut häntä selvästi nuoremmaksi, mutta olimmekin samassa sarjassa. Sjundeå sanoi minulle rohkaisevasti, että kyllä sinä voitat, ja sitten hetken päästä hän karkasi ja minulla selkäranka napsahti.

Loppumatka oli väsynyttä menoa ja keskivauhti 15km jälkeen oli 4:10/km. Siinä oli mukana pari kävelypätkää juoma-asemilla ja ylämäissä laahustamista. Kyllä ongelma vain oli jalkojen jaksamisessa. Nöyryytyksen täydensi se, että kaksi kilpailijaa meni minusta vielä ohi viimeisellä 400 metrillä juuri tultaessa stadionille. Olivat kuitenkin eri sarjassa, niin ei paljon huvittanut kiriä.

Mitä nyt seuraavaksi? Kunto on selvästi tässä ja löysät on saatu pois. Mutta paljon parempaan pitäisi pystyä. Ehkä pitää vain todeta, että odotukseni ovat olleet liian kovia. Vasta vähän aikaa sitten 40min kymppi tuntui mahdottomalta ja nyt puolikas meni tuolla vauhdilla. Silti harjoitusten tuntuma on ollut parempi.

Keventämällä voisi kisakunto parantua jonkin verran, kun nyt on kuitenkin takana kahdeksan peräkkäistä +100km viikkoa siitä alkaen, kun pystyin taas kunnolla juoksemaan. Joku on väittänyt, että välillä pitäisi juosta vähemmän, mutta en ole ihan varma uskonko sitä.

Toinen fakta on, että perinteiset vk-harjoitukset on kokonaan tekemättä. Olen nyt kisannut paljon ja nehän ovat tällaisia harjoituksia, mutta silti sellaiset 3-5km vedot ja 10-20km kestojuoksut ovat yleensä minulla toimineet paremmin ja kisa on varmaan turhan kuluttava.

Koska keventely ei oikein sovi minulle, niin taidan vain siirtyä perusharjoitteluun ja juosta kynnystreeniä pari kertaa viikossa. On se perkele, jos en pääse 1.20 puolikasta koskaan elämässäni, kun kaikki muut paikalliset juoksijat tuntuvat menevän sen ihan ilman ongelmia (lasken tähän mukaan nekin, jotka jäivät rajasta muutaman sekunnin).

Ip: lepo.

2 kommenttia:

moguli kirjoitti...

Asiahan on niin, ettei Sjundeålle koskaan hävitä ;) Kieltämättä noi kaks oli kyl aika kovia. Mankku on juossut tänä keväänä jo 1.10 puolikkaan ja Kallekin on aikoinaan juossut kovaa. Oltiin samassa joukkueessa Ruotsinmaalla juoksemassa viestiä 1990-luvun puolivälissä. Mukavia kavereita, mutta karkuun ei tosiaan pidä keltavihreitä päästää.

kaapo kirjoitti...

Hieno juoksuhan tuokin oli. Säälit vaan ittees tovin ja uutta rallia kehiin, niin syssyllä viimeistään menee alle 1.20. Eihän se voi olla menemättä?