perjantai 18. joulukuuta 2015

To-pe 17.-18.12. - Psyyke kovilla

To -

Ohjelmassa oli tälle viikolle kaksi lepopäivää ja tämän toisen niistä pidin ihan lepona. Toki tein lumityöt ennen kuin sateet ja lämpö ehtivät apuihin.

Pe 19km, 1h 35min

Ap: kevyt 7.0km, 37:52, 5:25/km.

Aamulenkki matolla. Taas sai ihmetellä kuinka olemattomasti eilinen lepopäivä auttoi, eli siis ei. Aika kankeaa oli meno. Ja se syke…

Ip: kevyt 11.7km (sis. 5 x 60m), 57:16, 4:54/km.

Kävin juoksemassa iltalenkin hallissa, kun pääkallokeli ulkona ei houkutellut. Ohjelmassa vain kymppi vähän alle vintsaa ja siihen päälle muutama pyrähdys. Ei hyvä eikä huono.

Olen vaikka kuinka monta kertaa ihmetellyt sykkeeni käyttäytymistä matolla. Ja jatkan sitä taas. Juoksin siis aamulla vain reilun puoli tuntia matolla tasaista hidasta vauhtia. Ikkuna oli auki ja missään vaiheessa ei lämpö huoneessa noussut. Tuuletin puhalsi edessä kovaa. Maton kulma oli 0. En mitenkään pysty itselleni perustelemaan mitään syytä miksi olosuhteet olisivat aiheuttaneet poikkeuksellista sykkeen nousua. Ja kuitenkin syke nousi alusta alkaen tasaisesti päätyen lukemaan 150!

Vertaillaanpa sykettä sitten iltalenkkiin hallissa. Juoksin yli puoli minuuttia kilsalla reippaammin kuin aamulla ja samalla tavalla tasaista vauhtia. Sisällä oli jotakuinkin sama lämpötila kuin aamulla kotona kuntohuoneessa. Toki liike aiheutti ilmavirtaa, mutta kun mitään tuulta ei ollut, niin ei se juuri tuulettimen puhalluksesta voinut erota. Ja kuitenkin syke pysyi koko lenkin tasaisesti siinä 130 hujakoilla!

Oheisessa kuvassa on molempien lenkkien ekat 40min vierekkäin skaalattuna siten, että käyrät ovat suoraan vertailtavissa.


Sherlock Holmes jo opetti, että "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth." Minä olen nyt aikojen kuluessa eliminoinut kaikki fyysiset selitykset sykkeen nousulle verrattuna tavalliseen lenkkiin. Jäljelle jää vain, uskomatonta kyllä, psyykkinen selitys. Jotenkin tuo matolla juokseminen on vaan henkisesti niin kovaa, että syke nousee. Se myös selittää miksi matoista nauttivalla Suoramajärven mattomiehellä sykekäyrä on flatlinea aina matolla: täydellinen rentoutuminen vailla huolen häivää!

Huomenna taas halliin tekemään Laten treeniä. Juoskaa te muut vaan Teivossa, kun reittikin taitaa olla sula.

Ei kommentteja: