sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Viikko 39 – Syyskuu suoritettu

Viikko 39 (24.9.-30.9.2012)

Juoksua 136 km (5:03/km).
Liikuntaa yhteensä 12h 10min.

- Kevyin syyskuun viikko, mutta ihan hyvä silti
- Yksi kova vk (Suomensaaren juoksu) ja parin hölkän sekaan sprinttejä, muuten perusjuoksua
- Ei mahtunut pitkää lenkkiä tähän viikkoon lainkaan
- Yksi hieronta
- Oikea sääri ennallaan, eli huono, mutta ei estä juoksua
- Flunssa on ohi

Syyskuulle määrää tuli 723km, eli vuoden 2008 marraskuun kilsaennätys parani 72km. Keskivauhti oli 5.03/km, kun se 2008 oli 5.07/km. Määrää tuli paljon nyt erityisesti kuukauden alkupuolella, kun otin kovan startin tähän leikkiin. Kuukauden puolikkaat olivat 395km ja 328km, joten tuli vahvasti positiivinen splitti, mutta se oli tarkoituksellista.
Juoksuttomia päiviä oli tasan yksi (2008 ei yhtään). Erillisiä lenkkejä syyskuussa oli 51 kpl, eli keskimäärin 14.2km/lenkki. Vastaavat luvut vuonna 2008 olivat 54kpl ja 12.1km/lenkki.

Koko syyskuu meni pk-juoksuna ainoana poikkeuksena Suomensaaren juoksun lyhyt rypistys kuun lopussa. Siis yksi vk-harjoitus koko kuukauden aikana. Vuonna 2008 marraskuussa tein ihan toisella tavalla kovia vetoja. Kuukauteen mahtui kympin kisa, 2x3km vedot, mattotesti UKK-instituutilla, 4km+3km vedot, 800m kisa, 5km kisa, 4km+3km vedot ja 5km+3km+1km vedot, eli siis yhteensä kahdeksan kovaa vk-harjoitusta! Tässä on se syy, miksi tulostaso nyt on valovuoden perässä sitä, mihin pystyin vielä muutama vuosi sitten. En suostu uskomaan, että syynä on pelkkä vanhuus, koska tuosta on vain 4 vuotta aikaa.

Tuntemuksina kuukauden ekat kaksi viikkoa olivat kovat, kun määrätkin olivat kovat. Mutta sitten tuon puolivälin jälkeen tilanne ei enää huonontunut ja jaksoin ihan hyvin loppuun. Toki kevennys varmaan auttoi. Oikeaan sääreen tuli rasitusvamma puolimatkassa, mutta sekään ei ole eskaloitunut pahemmaksi. Se on kyllä iso huolenaihe edelleen ja aion käydä pikaisesti lääkärissä mankumassa magneettikuvaan. Pelkään, että rasitusmurtumahan siinä on tulossa sääriluuhun.
Jaloissa määrärasitus on tuntunut, mutta ei liian pahasti. Peruslenkeille jalka jaksaa nousta, mutta tuollaiseen 2008-vuoden vk-meininkiin ei olisi ollut kerrassaan mitään saumaa. On toki hyvä muistaa, että sitten 2009 alussa sainkin aika ikävät rasitusvammat, joten ei tuo 2008 sekään ilmaiseksi tullut.

Perustuntuma juoksussa on kuitenkin hyvä. Vire säilyi hyvänä koko kuukauden ja minkäänlaista uupumusta ei ole tullut. Tuo 5min/km-lenkkivauhti tuntuu todella helpolta väsyneilläkin jaloilla ja lenkin jälkeen on aina hyvä olo. Subjektiivinen fiilis on, että olen tosi hyvässä ”peruskunnossa” nyt, eli paremmassa kuin kertaakaan aiemmin tänä vuonna ja varmaan ainakin yhtä hyvässä kunnossa kuin 2010, jolloin juoksin 100km 8.19. Vk-kunto (eli oikea juoksukunto) ei ole hääppöinen, mutta se testataan Pirkassa viikon kuluttua.

Tämä 700km/kk kokeilu oli ihan kiva testata. Ei tätä pystyisi jatkuvasti tekemään ja 500-550km/kk on sellainen sopiva määrä. Jotta saan jotain iloa tästä määräharjoittelusta, niin pitäähän minun johonkin ultraan nyt vielä osallistua. Julistan siis viralliseksi tavoitteekseni Joensuu Night Run 12h, joka juostaan 7 viikon kuluttua 17.-18.11. Luulisin, että tämä määräjakso osui aika sopivasti tuohon kisaan vaikka ehkä tuo 7 viikkoa on aika pitkä aika kevennellä. Pitää tuohon jaksoon saada vielä pari kisanomaista pitkää harjoitusta mukaan. Luulisin, että kuntoni on nyt juuri optimaalinen 12h-kisaan, joka ei ole liian lyhyt eikä liian pitkä;-) En ole vielä kisaan ilmoittautunut ja tuo säären tilanne on iso kysymysmerkki. Vaikka se nyt kestääkin normaalin juoksun, niin 12h ei onnistuisi millään. Eli jotenkin on saatava jalka kuntoon, tai kisa jää väliin.

Ja nyt sitten ilman paineita nauttimaan Pirkkaan valmistavasta viikosta!

2 kommenttia:

kaapo kirjoitti...

Huhhuh, on tää tervettä touhua!

muta kirjoitti...

samat sanat. Huhhuh. Toivotaan nottei säärestä löydy murtumia.