sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Su 28.4. – Pyynikkijuoksu

Tänään 20km, 1h 28min.

Ap: vr 3.3km, 16:11, 4:54/km.

Aamuverryttely vaihteeksi ulkosalla vaikka siellä kylmä olikin. Hienoa se on juosta varhain aamulla, kun kaikkialla on hiljaista ja luonto vasta heräilee eloon. Ihmisiä ja autoja ei näy missään, ja vain harakat syövät rusakon raatoja kaduilla.

Ip: vr4 + Pyynikkijuoksu 10.0km 38:43 + vr2 (yht. 16.3km), 1:11:41, 4:24/km.

Tulipahan taas juostua. Tulosten kanssa on ilmeisesti vähän hämminkiä ja niitä ei vielä ole tiedossa tätä kirjoittaessani.
[Edit: Tulokset ovat nyt tulleet ja minulta on ystävällisesti viilattu 5s ajasta pois. Epäilen kyllä pientä muutakin hämminkiä, kun esim. Keikon Tommi taisi olla Anna-Maria ennen maalissa, mutta ajat ovat toisin päin.]

Pyynikkijuoksu kulki siis 38:43 (omalla kellolla, 3:52/km). Numerojen valossa tulos oli OK, eli 39min alittui selvästi, vaikkei ehkä ”reilusti”. Lisäksi hävisin Korirille luultavasti alle 9min [Edit: tulosten mukaan 8:34]. Plussaksi lasken myös sen, että en luovuttanut lopussa vaan jaksoin tasaisesti loppuun saakka. Miinusta oli turhan hidas alku ja pieni löysäily seitsemännellä kilsalla, kun jäin saavuttamaani peesiin lepäilemään turhan pitkäksi aikaa. Ylämäet olivat aivan surkeita, mutta se nyt vaan taitaa olla niin jatkossakin.

Juoksun kulku oli aika tapahtumaköyhä. Startissa oli hauska katsoa, kun junioritytöt ahtautuivat optimistisesti eturiviin (ja melko kovaahan he lähtivätkin). Korir meni muiden tummien miesten kanssa kiltisti toiseen riviin tyttöjen taakse, ja minä olin sitten Jarin ja muiden kanssa siellä 3.-4. rivissä. Jari katosi paukusta horisonttiin ja voitti minua lopulta ainakin minuutin [Edit: olikin 58s]. Onnittelut Jarille todella kovasta vedosta, joka on todistus hurjasta nousukunnosta! Viialassa hävisin vain puoli minuuttia ja tämä oli minulta parempi veto.

Eka puolikas oli aika jäykkää menoa väsyneillä takareisillä. Ylämäissä massat oikein joukolla valuivat ohitseni ja mäen päällä taas ohitin saman porukan uudelleen. Tämä toistui useamman kerran, mutta keskimäärin minä jäin tuossa hommassa voitolle. Pitää joskus kysyä joltain viisaalta neuvoa, että mitä noissa mäissä pitäisi tehdä. Pahin mäkikilsa kesti minulta 4:31!! Ja vielä toinenkin kesti yli 4min. Siitä on paha enää yrittää kympillä kovaa aikaa. Minulle jäi sellainen käsitys, että loppuajassa minun kanssani samoihin päätyneet juoksijat vetivät tuon kovimman mäkikilsan 20-30s minua nopeammin. Ihan käsittämätöntä.
Toisaalta on todettava, että mäet eivät ota minulle erityisen koville ja palaudun niistä heti. Vauhtini on erittäin hyvä heti mäen päällä ilman mitään palautusta. Ehkä siis vain en yritä mäissä tarpeeksi. Alamäet ja tasaiset kulkivat oikein rennosti.

Iskun paikka oli tietenkin näkötornilla mäkien jälkeen, mutta yksinhän minä siinä kohdassa jo olin. Lisäksi olin tehnyt ajatusvirheen, kun olin harjoitellut 100m iskuja ja matkaa maaliin oli vielä 4km;-) No, vedin kuitenkin ihan hyvin lopun näkötornilta ja ohitin tuolla pätkällä viisi juoksijaa tulematta itse ohitetuksi lainkaan. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että kaksi vikaa kilsaa vedin tasaisesti ja jopa voitin tuossa pitkässä kirissä niukasti kilpakumppanin, jonka saavutin ennen 7km tolppaa. Mitään kiriä siinä en saanut aikaiseksi, mutta vauhti ei hidastunut ja se riitti tällä kertaa.

Tuo absoluuttinen tulostaso (10km @ 3:52/km) silti mietityttää, kun onhan tässä treenattu ja tulokset eivät ole tuon kummoisempia. On todella vaikeaa päästä enää lähellekään enkkaa missään vk-juoksuissa. Kyllä tässä vahvasti ultra-matkat alkavat vanhusta kutsua...

Juoksun jälkeen vein tytöt kellumaan Lapinniemeen ja olihan siellä rentouttavaa ottaa oikein kunnon annos vesihierontaa ja sen päälle hyvä pihvi.

4 kommenttia:

jaha kirjoitti...

Ihan hyvä vetohan tuo siihen nähden, että tosiaan jossain mäessä oot maisemia kerenny ylimääräisen 25s ihaileen. ;)
Piti ihan oma viime vuoden kisa kaivella ja tosiaankin pitkään oot tuota yhtä mäkeä/kilometriä hinkannut.
jahan Pyynikin valloitus 2012

pjh kirjoitti...

Yritin tavata tuota sinun Garmin-filettäsi, mutta vaikeaa se oli. Ilmeisesti kilsat olivat "automaattisia" eivätkä kilsatolppien mukaan? Minä otin kilsat tolpista, koska ne olivat tarkat.

Kyllähän tuolla yhdellä mäkikilsalla tuli melkoinen ero tulkittiin miten tahansa, mutta tasaisen kovaa sinä vedit muutkin kilsat. Ehkä lopussa pysyin samassa vauhdissa, mutta muuten sinä vedit koko ajan vähän kovempaa.

jaha kirjoitti...

Joo, niinhän se olikin, että tuo vaatii hieman soveltamista. Kävi tuolloin jälleen kerran niin, että 5s ennen paukkua huomasin, että garmin nukkuu ja sateliitit on hukassa. :)
Kaksi ensimmäistä kilsaa siis käsiajoilla kilometripylväiltä 3.37 ja 3.46. Loput kilsat autolapilla ja nuo lopun 110m/23s jakautuu varmaan melko tasaisesti tuolle 8km pätkälle (3s/km). Nuo pari hidasta kilsaa siis n. 4.05 ja 4.08.

Markus kirjoitti...

En tuosta juoksusta osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta fillarilla wattimittari on opettanut että herkästi tulee tasaisessa kovassa päästettyä watit karkaamaan ylämäessä. Pitemmässä mäessä hinta maksetaan jo mäen aikana, lyhyemmässä siinä kohtaa kun mäki loivenee niin watit tipahtaa herkästi tavoitellun keskiarvon alle toviksi. Ilmanvastuksen takia kannattaa normireitillä mennä ylämäet jonkin verran isommalla teholla kuin alamäet.

Juoksussa varmaan vaikeampaa, eikä niin juoksijasta riippumattomasti yleispätevää, kun juoksun taloudellisuus eri juoksuvauhdeilla monimutkaisempaa ja optimaaliin vaikuttanee se onko ylämäen jälkeen tasaista vai heti alamäki, ja miten hyvin alamäen pystyy juoksemaan kintuilla jotka päästi hapoille ylämäessä.