lauantai 26. lokakuuta 2013

La 26.10. – Jämissä ulkoilemassa

Tänään -

Ap: ulkoilua reilu 2 tuntia.

Ihan hyvä suoritus tuli tehtyä Jämin suunnistusmaratonin 15km matkalla. Ekaa kertaa oli siis suunnistusnumero rinnassa. Aikaa kului 2h 03min, eli 8:14/km-vauhdilla tuo meni. Harpatti meni oman lenkkinsä melkein 40min nopeammin, joten kyllähän se jo kertoo, että pientä viilaamista tuossa minun suorituksessani silti oli;-) Onneksi menin kuntosarjaan, koska siellä sijoituin ihan mukavasti keskijoukkoon (29/56). Jos olisin mennyt harpatin tavoin M45-kilpasarjaan, niin tarjolla olisi ollut se ihan viho-viimeinen sija.

Analysoidaanpa nyt vähän suoritustani:

Juoksu kulki ihan hyvin ja kivaa oli koko reissun ajan. Jaksoin nuo pari tuntia juosta samalla vauhdilla. En minä oikein tiedä mitä vauhtia tuolla metsässä pitäisi mennä, mutta sellaista reipasta hölkkää menin koko ajan. Mielestäni olin nopeimpien joukossa juostessa ja kovempaa menevät olivat selvästi urheilijan näköisiä. Toisaalta en ollut lainkaan väsynyt maalissa ja se ei varmaan ole tarkoitus. Minulla vain tulee pysähdyksiä niin tiheään, että ehdin aina palautua juoksusta.

Luin karttaakin paremmin kuin koskaan. Kartta pysyi aina oikein päin ja tiesin missä mennään. Uskomatonta kyllä, mutta en kertaakaan ollut hukassa koko matkalla! En kyllä juostessa pysty karttaa lukemaan, joten pysähdyksiä siis oli paljon. Tunnistin jonkin verran maastoakin ja hyvä fiilis oli kartasta koko ajan. En erehtynyt kertaakaan poluista tai teistä.

Useimmat rastivälit yritin mennä suoraan kompassisuunnalla. En peesannut kisassa koko aikana ketään, vaan suunnistin kaikki rastit itse ja monet välit juoksin näkemättä ketään. Muutaman kerran kiersin pitkiä rastivälejä teitä/polkuja pitkin, mutta ei niistä isoja kierroksia tullut. Garminiin tuli mittaa 18km, joten ei tuo 3km optimireitin lisäksi kovin pahalta tunnu.

Kompassin käyttö oli varmaan myös yksi iso syy, että matka kesti noin kauan. Otin suunnan käytännössä joka rastilla, eli noin 25 kertaa. Suuntaaminen oli sellaista nysväystä, että kyllä ainakin se 30s meni joka kertaa kiekkoa pyöritellessä ja muuta siinä ihmetellessä. Ei vaan ole rutiinia, että miten sitä karttaa pitäisi kädessä, että saisi suunnan nopeasti. Ja noistahan tulee helposti yli 10min pelkkää suuntaamista. Ehkä paljonkin yli. Toisaalta ilman kompassia en olisi rasteja löytänyt...

Suunnistus onnistui hyvin ja aina löysin aika lähelle rastia ilman ongelmia. Vähän tuntui siltä, että usein päädyin liikaa oikealle vaikka kuinka yritin katsoa suunnan tarkkaan. Eli pientä hakemista oli melkein joka rastilla, mutta ei paljon.

Mutta... Tuli sinne yksi iso pummi. Rastilla 11-110 menetin noin 10 minuuttia ihan turhaan. Se ei kuitenkaan ollut minulle tyypillinen moka eikä siksi juurikaan jäänyt harmittamaan. Tulin nimittäin suunnalla rastille erittäin hyvin, mutta en vaan huomannut sitä. Ymmärsin taas rastitunnisteen väärin, eli etsin kumparetta, kun rasti olikin notkossa. Kyllä pitäisi vähän sakinhivutusta antaa sille idiootille, joka on keksinyt symbolin notko-merkille. Siis sehän on ihan selvä kumpare! Kuinka vaikeaa olisi ollut pistää U-kirjaimen muotoinen merkki notkolle? Mutta jonkun näsäviisaan piti tehdä notkosta ylösalainen U-kirjain.
Etsin rastia siitä ympäristöstä ja kun en sitä nähnyt, niin luulin, että olen jossain muualla. Katsoin sitten mistä saisin varmasti taas kiinni kartasta ja valitettavasti piti mennä aika kauas polkujen risteykseen. Kun sitten tulin rastille uudelleen eri suunnasta, niin se oli juuri siinä mistä olin aiemminkin etsinyt, mutta en vain ollut osannut katsoa katveessa olevasta notkosta, kun kerran kumparetta etsin... Muita isoja virheitä ei tullut, mutta toki sellaisia 1-2min hakuja.

Karttamerkkejä pitäisi opetella paljon paremmin. Kerran erehdyin linjan ja tien merkeistä. Juoksin suoraan odottaen tietä, mutta se olikin linja ja menin huomaamatta ohi. Rastitunnisteita oli 2-3, joita en tunnistanut lainkaan. Pummaamani rastin lähellä näin maastossa ison kuopan ja kartalla oli pieni ympyrä siinä kohdassa, missä arvelin sen olevan. Luultavasti se ympyrä oli kuopan merkki ja siitä olisi hyvin saanut kiinni, mutta en uskaltanut luottaa siihen. Olin nimittäin harpatin suunnistuskoulussa oppinut, että kuoppa on sellainen v-kirjain. Ilmeisesti kartantekijöilläkin on omia murteitaan...

Joka tapauksessa reissu tuli tehtyä ja olen ihan tyytyväinen. Ei ole suunnistus meikäläisen laji, kun noinkin ok-suorituksella olisin ollut koko kilpasarjan huonoin;-) Kai se silti pitää vielä Jukolassa käydä.

Ip: lepo.

5 kommenttia:

harpatti kirjoitti...

No siinähän se ero tuli, meikäläinen oli ihan puhki lopussa.
Olen myös ahkera suunnan ruuvaaja ja häviin selvästi noissa rastiltalähtöruutineissa oikeille suunnistajille.
Mulla 15.1km radalla kuljettu matka 16.0km, eli aika suoraanhan tuollaisessa maastossa mennään.

Veterano kirjoitti...

Onnittelut, hieno suoritus!

Hienoa etenkin se, että menit ilmeisen hallitusti suunnistamalla,pitäisi ottaa oppia.

Jospa ensi kerralla pääsisin itsekin taas mukaan.

Mikko kirjoitti...

U-kirjaimen käyttäminen notkon määritesymbolina olisi vaikeaa siksi että sellainen symboli on jo varattu pienelle supalle. Se näsäviisas idiootti on varmaankin pyrkinyt siihen että symboli näyttää samalta kuin kartassa, ei maastossa. Toisaalta hänellä on ollut se ongelma että määritteissä on vain yksi väri, siksi kivi on kolmio ja kumpare on piste.

Harpatin suunnistuskoulun seuraavalla oppitunnilla ehkä opitaan, että v-kirjain on ihmisen kaivama kuoppa ja u:lla merkitään luonnon tekemää pientä suppaa. Jatkokurssilla sitten kerrotaan, että musta ympyrä on erikoiskohde, tällä kartalla ilmeisesti tervahauta. Kartantekijöillä on kyllä omia murteitaan, mutta näin paljon ne eivät poikkea toisistaan edes Ruotsissa. Nouskin kartantekijät taas voisivat muistaa, että hyviin tapoihin kuuluu merkitä erikoismerkkien selitykset kartan laitaan.

pjh kirjoitti...

Mikko: Kyllä se harpatti ihan oikein opetti v-kirjaimen olevan ihmisen kaivama kuoppa (ihmisen kaivama tuo minunkin katselemani kuoppa tietysti oli) ja muutenkin opasti notkon merkinkin ihan oikein. Mutta ymmärrän siis toki, että karttamerkkeihin liittyy varsin hankala ongelmatiikka ja varmasti ne on niin hyvin keksitty kuin mahdollista. Ei tuolla vuodatuksella siis ollut muuta viestiä kuin se, että minä en osaa karttamerkkejä;-)
Katsoin vielä läpi kartan 23 rastimääritettä ja 16 niistä ymmärsin ja 7 en, joten ei tuo ihan toivotonta ole (notkot on nyt jo tuossa laskettu ymmärretyiksi). Täytyy joskus jatkaa opettelua. En tosin arvannut, että pitää niin paljon opetella myös suomalaista kansanperinnettä, että oppii erottamaan tervahaudat muista kuopista...

harpatti kirjoitti...

No miehän pidän vaan alkeiskursseja, moraali ei salli jatkokurssien pitämistä tällä osaamisella.

pjh tiistaina olis mahdollisuus kokeilla yösuunnistusta, maastohan onkin sulle tuttu. Eikös sulla se lamppukin jo valmiiksi ole.
Jos meinaan jukolassa tarjoovat lamppuosuutta niin voit sanoa, että olet kokenut yösuunnistaja.

http://www.kisasivut.fi/kisasivut/talvirastit/vj-night-run-challence-cupn-finaalikisa-ti-29-10-2013-klo-18-30-ylojarvitopin-tupa/

jaa tähän ei noita linkkejä järkevästi saakaan liitettyä.